Functionalitatea gardului o stie toata lumea, mai putin insa cum sa-l intretina si sa-i ofere un rol estetic. Gardul reprezinta de multe ori un punct de recunoastere pentru musafirii dumneavoastra, mai ales in cazul caselor construite in acelasi stil, atragand de fiecare data atentia asupra intretinerii lui. Sunt la moda gardurile aerisite din fier forjat, atat pentru eleganta pe care o asigura unei case, indiferent de stilul in care a fost construita, cat si pentru faptul ca un gard din fier este mai bun pentru securitate decat unul din lemn.
Fierul forjat este urmat de caramida tencuita si placata cu decoratiuni, o alta varianta sigura de a va proteja proprietatea de musafirii nepoftiti. Daca cele doua tipuri enumerate pana acum se intretin mai usor si sunt mult mai rezistente in timp, in cazul in care alegeti un gard din lemn, trebuie sa-i acordati mai multa atentie, urmand o serie de pasi importanti. Mai intai alegeti forma si stilul gardului, astfel incat sa se asorteze perfect cu arhitectura casei si a gradinii, dar in acelasi timp sa fie in armonie cu stilul gardurilor din vecinatate. Asa-zisa prima impresie pe care o transmite exteriorul casei vorbeste despre modul de viata si personalitatea proprietarului, motiv pentru care nu trebuie sa ignorati aspectul gardului dumneavoastra. In masura in care este posibil, incercati sa negociati cu vecinii eventualitatea construirii unui gard comun si posibilitatea impartirii costurilor. Astfel, veti reusi sa aflati si alte preferinte, fara a risca sa starniti nemultumiri din partea lor. In alta ordine de idei, un gard din lemn poate avea o durata de viata estimata la 30 de ani, doar daca este foarte bine intretinut prin crearea unor straturi de protectie, prin aplicarea regulata de lacuri, vopsele si baituri speciale.
Daca nu ati renuntat la ideea de a folosi lemnul drept materie prima pentru gard, incercati macar sa alegeti elemente din lemn impregnate in recipienti sub presiune, care au deja aplicat un strat de protectie impotriva efectelor umiditatii si razelor UV. Gardurile din lemn arata elegant cand sunt lucrate din scanduri cu forme deosebite, apoi sunt vopsite sau lacuite. Inainte de a incepe efectiv vopsirea, curatati gardul si verificati starea efectiva a lemnului. Aplicati un strat de grund care are rolul de a proteja lemnul de mucegai, insecte sau ciuperci, dupa care puteti aplica o vopsea obligatoriu pentru exterior, de cea mai buna calitate. Unii prefera aspectul de cedru care dupa ce imbatraneste natural devine un gri-argintiu, altii prefera aparitia unui gard vopsit intr-o culoare anume. Prin baituire schimbati culoarea lemnului, dar dupa aplicare, lemnul nu este inca protejat la suprafata decat dupa ceruire sau lacuire.
Specialistii recomanda ca vopsirea gardului sa se realizeze chiar inainte de fi instalat, pentru a putea acoperi toate cele patru laturi. Este mai bine pentru gardul dumneavoastra sa nu lucrati in lumina directa a soarelui, pentru ca vopseaua se va usca mult prea repede, nefiind capabila sa asigure o buna protectie pentru lemn. Vopsirea gardului nu presupune aceeasi atentie ca si cand ati vopsiti in living sau bucatarie, dar de preferat ar fi sa urmati un model sau un proces recomandat de specialisti. Incepeti prin vopsirea partii de sus a panourilor si apoi coborati spre baza gardului, lucrand pe sectiuni. In final, asigurati-va ca panourile sunt atasate ferm, iar in cazul in care unul dintre ele nu este bine batut in cuie, montati-l din nou. O buna intretinere a gardului va face orice casa sa arate mai bine si va asigura o imagine pozitiva proprietarului. Daca vi se pare prea complicat acest procesul de intretinere, exista firme specializate in lacuri si vopsele care va pot oferi consultanta si chiar recomandari de mesteri priceputi care stiu sa le foloseasca produsele.
Comentarii
Nu exista comentarii.