Indiferent ca locuim la tara sau la oras trebuie sa ne asiguram confortul termic in locuintele noastre pe toata perioada rece. Achizitionarea unei centrale termice care sa fie eficienta din punct de vedere energetic este doar primul pas pe drumul spre un consum sustenabil. La fel de important este sa acordam o atentie importanta exploatarii corecte a acesteia pentru a beneficia de avantajele echipamentului de-a lungul intregii perioade de utilizare. Mai mult decat atat, o exploatare corecta a centralei termice pe timp de iarna, alaturi de operatiunile de revizie si verificarea tehnica periodica, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei si la prelungirea duratei de viata a echipamentului.
Ce este VTP-ul?
VTP-UL (Verificare Tehnica Periodica, denumita generic si VTU) este o reglementare legislativa aplicata centralelor termice pe gaz, aceasta fiind realizata numai de un personal autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat).
Verificarea Tehnica Periodica este obligatorie si se realizeaza o data la maxim 2 ani. Nerespectarea legislatiei in vigoare, mai concret daca Verificarea Tehnica Periodica nu se realizeaza deloc sau nu este realizata de o firma autorizata ISCIR, se sanctioneaza cu amenda si cu decuplarea de la reteaua de combustibil gazos.
Ce inseamna mai exact Verificarea Tehnica Periodica?
Prin VTP sau VTU se verifica gradul de uzura al centralei termice si se depisteaza eventualele defectiuni pentru a evita riscurile ce pot aparea atunci cand echipamentul este utilizat. Dupa verificare, beneficiarul va primi un document avizat ce atesta ca echipamentul poate functiona in continuare fara a fi un pericol pentru utilizator. Verificarea Tehnica Periodica se da pe o perioada de maxim 24 de luni, dar perioada poate fi si mai scurta.
Este important sa stii ca pe langa Verificarea Tehnica Periodica sunt necesare si alte lucrari, unele dintre ele pot fi realizate atat de un personal calificat, dar si de beneficiari.
- Verificarea instalatiei de gaz care se realizeaza de personalul autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), care se realizeaza tot o data la 2 ani. Aceasta verificare nu exclude VTP-ul, ci vine in completarea acestuia!
- Verificarea presiunii optime din sistem - valoarea corecta a presiunii apei trebuie sa fie cuprinsa intre 0,6 si 2 bari, de preferat sa mentinem o valoare medie de 1,5 bar;
- Verificarea calitatii apei din circuitul termic, calitatea apei de adaos si starea filtrelor montate;
- Verificarea cosului de fum.
Despre exploatarea, intretinerea si verificarea echipamentelor de incalzire am vorbit vineri, 30 octombrie, la Radio Romania Antena Satelor, in cadrul emisiunii “Vrem sa stii”, cu Claudia Ruse. Daca nu ai vazut sau ascultat emisiunea, te invitam sa urmaresti clipul urmator pentru a descoperi toate sfaturile oferite de specialistii dl. Ing. Eugen Chitu, Avi Compact SRL si dl. Ing. Viorel Stanculescu, Specialist Misiunea Casa.
Comentarii
Nu exista comentarii.