on

Intretinerea si garantia acoperisului

29 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologia invelitorilor a evoluat mult in ultimii 30 de ani. De ce? Pentru ca cercetatorii si specialistii in domeniu - inclusiv inventatorii noilor tehnologii - au inteles foarte limpede ca sunt anumite functionalitati ale acoperisului pe care aceasta parte componenta a sistemului complex pe care-l numim cu drag ”casa noastra” trebuie sa le indeplineasca. Ganditi-va numai la razele soarelui, care trebuie ele reflectate pentru a nu absorbi caldura ... si apoi, mai departe: cum putem sa le folosim, sa captam aceasta energie solara si sa o transformam in energie electrica...?

Imagini ca acestea de mai jos, primite pe adresa Redactiei, ne arata un lucru evident. Exista o preocupare fireasca asupra garantiei, asupra duratei de viata a produselor din piata invelitorilor de metal: ”cat ma tine” un acoperis este unul dintre criteriile importante in momentul alegerii tipului de acoperis. 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

E firesc sa ne intrebam: care sunt cele mai mari amenintari care pot distruge acoperisul? Iata-le pe cele mai importante:

  • Infiltratiile;
  • Smulgerea sistemului de invelitoare expus la actiunea vantului, a furtunilor;
  • Subdimensionarea structurii de rezistenta a acoperisului si riscul prabusirii acestuia sub actiunea incarcarii din zapada;
  • Expunerea prelungita la dejectiile pasarilor (porumbei, pescarusi etc.) – acest aspect conduce la degradarea stratului de vopsea si corodarea otelului

 

Asadar acoperisurile din tigla metalica, chiar daca beneficiaza de garantii de pana la 50 de ani, pentru a ajunge sa reziste o perioada atat de lunga au nevoie de o intretinere periodica. Ce presupune acest lucru?

In primul rand, dupa efectuarea montajului unui sistem de invelitoare metalic pe structura acoperisului, este necesara curatarea acestuia de materialele rezultate in urma procesului de montaj, fie ca este vorba de bucati de tabla, rumegus sau span. O atentie deosebita se va acorda zonelor de dolie si sistemului de drenaj al apei pluviale. Recomandarea Specialistului Misiunea Casa, pentru curatarea acoperisului, este sa folositi una din aceste metode: curatarea prin suflare cu jet de aer, maturare, periere sau jetul de apa de joasa presiune.

In al doilea rand se vor verifica tiglele metalice pentru zgarieturi aparute in timpul montajului. Acestea se vor retusa cu o vopsea speciala, mai precis cu o vopsea poliesterica de tipul acoperirii din fabricatie a elementelor sistemului de invelitoare. Sub forma de tub spray sau doza cu pensula, aceasta se va aplica local pe zonele afectate.

Partenerul de Incredere Misiunea Casa - prestigioasa companie Wetterbest, recomanda ca montarea sau renovarea unui acoperis sa fie facuta de specialisti cu experienta pentru a evita surprizele pe viitor. De altfel, credem ca este laudabil si bine de stiut faptul ca Wetterbest isi asuma si rolul de educator in meseria de montator de tigla metalica, din dorinta de a imbunatati calitatea lucrarilor, prin Scoala Wetterbest.

Pana in prezent, peste 1.500 de montatori au fost instruiti in cadrul scolii Wetterbest. Majoritatea montatorilor care au participat la cursurile organizate de Wetterbest fac parte din reteaua nationala de distributie. Acestia beneficiaza de Certificate care atesta participarea la seminariile de montaj si absolvirea prin proba de lucru a acestora.

De asemenea, exista si cateva zeci de absolventi ai cursului de perfectionare in meseria de Tinichigiu Sisteme de Acoperisuri si Invelitori organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si cel al Muncii si Justitiei Sociale. Diploma de absolvire emisa in urma sustinerii examenului este recunoscuta pe plan international.

Dupa instalarea unui sistem de invelitoare metalica, intretinerea este o operatiune care ar trebui sa se desfasoare periodic. Astfel, o data sau de doua ori pe an trebuie verificat gradul de curatenie al acoperisului. In mod normal, acoperisul se pastreaza curat gratie precipitatiilor, insa sistemul de drenaj trebuie verificat periodic de murdaria care se acumuleaza, fie ca este vorba de resturi de vegetatie sau pamant. Trebuie verificate cu atentie doliile, jgheaburile si burlanele.

Citeste si: Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont

Daca scurgerea apei este impiedicata, aceasta va ramane pe acoperis si va provoca daune acestuia. De asemenea, umezeala poate provoca putrezirea structurilor care se afla sub invelitoarea metalica. O astfel de verificare amanuntita trebuie efectuata obligatoriu inainte de venirea sezonului rece. In plus, pentru a evita acumularea de gheata in sistemul de drenaj se recomanda instalarea unui sistem de degivrare.

Recomandarea specialistilor este ca dupa aproximativ un de zile de la data montajului, iar apoi la aproximativ cinci ani, sa se verifice anumite elemente care pot suferi deteriorari precum garniturile din cauciuc EPDM ale suruburilor de fixare a invelitorii, buretii si benzile de etansare, zonele de aplicare a masticului etansant. Aceste interventii de verificare trebuie efectuate de personal specializat si cu experienta in montajul sistemelor de invelitori metalice si lucrul la inaltime.

Citeste si: Acoperisul si fortele naturii

Acum, dupa ce am inteles, cat de importanta este intretinerea acoperisului pentru a avea o garantie a durabilitatii acestuia, promitem sa punem intrebari si in alt fel. De exemplu:

In ce conditii putem pierde garantia?

sau

In cazul in care am probleme cu acoperisul cum ma sfatuiti sa procedez?

sau

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg, pentru a beneficia de garantie, pe intreaga perioada?

Vom raspunde pe larg acestor intrebari intr-un viitor articol, dar acum este important sa va notati ca acordarea garantiei poate fi afectata atunci cand sistemul de invelitoare nu este exploatat corespunzator: fie atunci cand este afectat de depuneri de materiale de constructie cu potential acid (var, mortar, ciment etc.), fie cand prezinta urme ale debitarii cu polizorul sau prezinta lovituri, suprafete deformate etc.

In orice caz, pentru a beneficia de garantie, sa luati in calcul ca veti adresa o solicitare scrisa insotita de documente doveditoare ale achizitionarii pentru efectuarea constatarii la fata locului a situatiei reclamate. Asadar, pastrati cu grija in dosarul actelor casei, aceste documente importante!

Speram ca aceste recomandari sa fie bine primite de cititori, ca raspuns la intrebarile si discutiile ce au loc pe Forumul Misiunea Casa.

Multumiri speciale Echipei WETTERBEST, care ne-a pus la dispozitie informatii importante in scrierea acestui articol!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea acoperisului Intretinerea acoperisului
Etanseitatea si protectia acoperisului in panta Etanseitatea si protectia acoperisului in panta
Rolul foliei anticondens Rolul foliei anticondens
Tabla cutata – Stii care sunt componentele stratului de otel? Tabla cutata – Stii care sunt componentele stratului de otel?
Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla

Vezi mai multe articole