Inundatiile baga la apa si asiguratorii

30 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pierderile au depasit un milion de euro in cazul unor companii
 
Ploaia a adus pagube nu doar celor din zonele afectate, ci si in „curtea" asiguratorilor care se confrunta cu o rata a daunalitatii uneori mai mare decat sumele incasate.
 
Societatile din asigurari nu au estimat, inca, valoarea daunelor cauzate de inundatii. Primele evaluari indica pierderi de peste un milion de euro de companie.
 
Desi nu exista o lege a asigurarii obligatorii a locuintelor, cei aflati in zonele expuse inundatiilor au incheiat polite pentru terenuri, ferme de animale ori parcuri industriale. Conform raportarilor de ieri, peste 6.600 de gospodarii erau afectate si au fost inundate peste 23.315 de hectare de teren agricol si peste 3.034 de hectare de pasuni si fanete.
 
Despagubiri mari in Moldova, Baia Mare
 
Compania de asigurari Astra-Uniqa a inregistrat pana in prezent, in urma inundatiilor, 55 de cazuri de locuinte partial sau total distruse in judetele Suceava, Neamt si Maramures, cu o valoare asigurata care insumeaza peste un milion de euro.
 
Fata-Asigurari, companie care are in portofoliu cele mai multe polite agricole se confrunta cu daune mari in Moldova, Baia Mare, Satu-Mare, potrivit declaratiilor lui Fanel Plopeanu, directorul general al companiei. Acesta a adaugat ca societatea va intra si pe reasigurare, ceea ce inseamna ca are de platit mai mult decat a retinut de pe urma politelor.
 
Cele mai mari daune vor fi, in acest an, pe livezi, vita de-vie, cartofi, porumb, dar si pe fermele de animale, ne-a spus Gheorghe Grad, director general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare. In portofoliul SRBA au fost inregistrate pagube in zonele inundate pentru polite incheiate pentru companiile Astra, Omniasig, Asiban, BCR Asigurari si Unita.
 
Una dintre pagubele semnificative inregistrate a fost la o fabrica de mobila din Falticeni, dar pierderile nu au fost, inca, evaluate. „In mod normal, dupa evaluarea costului daunei, plata se poate face in doua saptamani, daca nu e vorba de constructia din temelii a vreunei cladiri, ci doar de reparatii", a mai specificat Grad.
 
Compania Generali Asigurari nu a primit, pana in acest moment, nicio solicitare de daune, pentru ca, in opinia lui Tudor Moldovan, directorul general al companiei, „oamenii nu prea se asigura, mai ales pe locuinte".
 
Conditiile meteo nefavorabile de anul trecut au generat daune considerabile pe segmentul asigurarilor agricole, de 48,3 milioane lei, in timp ce incasarile din subscrieri pe aceeasi clasa au fost de 53,7 milioane lei.
 
Daune de 90% in 2007 pe segmentul agricol
 
Desi dauna rezultata anul trecut ar fi de 90%, unii jucatori din piata au apreciat ca in unele cazuri acest indicator a atins valori de pana la 200%.
 
Din cele peste 10 milioane de hectare de teren, doar 1,8 milioane sunt asigurabile. „Circa 48%-53% din suprafata agricola asigurabila trebuie preluata in asigurare pentru a ajunge la nivelul tarilor din CEE. In prezent, gradul de cuprindere este de doar 17%", spune Anghel Burghila, director directia de asigurari agricole, Euroins Romania.
 
Gradul de cuprindere in asigurare a suprafetelor agricole in statele din Comunitatea Europeana este, in medie, de 65%-70%.
 
Asigurarea obligatorie a locuintelor, din 2009
 
Adoptarea actului normativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi votat in sesiunea din toamna a parlamentului. In cazul adoptarii acestei legi, ar putea deveni functionala de la mijlocul lui 2009. Conform prevederilor cuprinse in proiectul de lege, asigurarea obligatorie va acoperi trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Prima de asigurare propusa in actul normativ este cuprinsa intre 10-20 euro, in functie de tipul de constructie.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Terenurile dezvoltatorului imobiliar Ablon Group au pierdut 40% din valoare intr-un an - 18 martie 2010 Terenurile dezvoltatorului imobiliar Ablon Group au pierdut 40% din valoare intr-un an - 18 martie 2010
Creditul in lei pentru case se lupta pentru o cota de piata mai mare Creditul in lei pentru case se lupta pentru o cota de piata mai mare
Bucuresti Mall Vitan prezinta brandul romanesc Alessandro Biaggio Bucuresti Mall Vitan prezinta brandul romanesc Alessandro Biaggio
Panouri solare, cu bani de la stat Panouri solare, cu bani de la stat
Orasul burlanelor Orasul burlanelor

Vezi mai multe articole