on

Invazia capuselor – Cum te protejezi de ele si cum trebuie sa procedezi in caz de muscatura

29 iunie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai temute si des intalnite probleme din timpul verii este cea legata de capuse. Aceste mici insecte din clasa arahnidelor sunt cunoscute pentru faptul ca se hranesc cu sangele gazdei si ca sunt purtatoarele virusului care declanseaza boala Lyme la om, respectiv babetioza la animale.

Cum evolueaza si cat traiesc

Capusele prezinta mai multe stadii de evolutie, de la ou la larva si apoi nimfa si adult, si pot trai pana la doi ani. Exista cateva sute de tipuri de capuse si toate se hranesc cu sange.

Unele dintre aceste specii primesc infectii de la animalele bolnave, pe care  le pot transmite ulterior prin muscaturi altor animale sau omului. Odata ce au fost contaminate, capusele vor ramane astfel pe toata durata evolutiei lor, de la ou la maturitate.

Ce boli pot transmite

In afara de boala Lyme, exista si alte tipuri de maladii care pot fi transmise de capuse, cum ar fi meningoencefalita de capusa, echirlichioza, febra butunoasa, febra Q, tuleremia. De regula, capusele paraziteaza mamifere salbatice de diferite dimensiuni, reptile sau pasari, dar sunt des intalnite si cazurile la animalele domestice. De altfel, de la inceputul sezonului cald al acestui an, doctorii veterinari au remarcat cresterea numarului de cazuri de caini infectati cu babetioza, virus care poate deveni letal daca nu este descoperit si tratat la timp.

De retinut ca nu toate capusele sunt purtatoare ale virusului care declanseaza boala Lyme, insa, chiar si asa, orice muscatura de capusa trebuie tratata cu mare atentie.

Comportamente specifice

Capusele sunt active timp de aproximativ 6 luni, din aprilie pana in septembrie, uneori chiar mai mult, daca vremea este blanda. Locurile preferate de acestea sunt cele cu iarba inalta, tufisurile si zonele impadurite.

Adultii prezinta o culoare bruna si masoara aproximativ 3-5 mm inainte de hranire. Dupa, pot ajunge la 1 cm. Masculul isi mareste foarte putin dimensiunea corporala, insa femela isi poate majora volumul de cateva ori. Capusele nu pot sari sau zbura, de aceea singura modalitate prin care pot parazita este catararea pe corpul victimei. Pe oameni, locurile in care acestea prefera sa se ascunda sunt zona axilara, cea inghinala, in spatele genunchiului si pe pielea capului.

Cum pot fi prevenite muscaturile

Pentru a fi feriti de muscatura capuselor, este de preferat ca in zonele in care acestea pot fi gasite sa porti haine de culoare deschisa, pentru a le putea observa mai usor. De asemenea, pantalonii lungi si hainele cu maneci lungi sunt recomandate, mai ales daca timpul o permite. Insa, pentru a fi cu adevarat in siguranta, este indicata folosirea de substante care tin la distanta aceste insecte. Dietil toluamida este o astfel de substanta, dar aceasta are un efect temporar, astfel ca trebuie aplicata din nou pe piele dupa un anumit interval de timp. Pentru a preveni urcarea capuselor pe haine, este recomandata folosirea unor substante care contin permethrin.

Este important, de asemenea, sa nu uiti de tratarea animalelor de companie impotriva capuselor. La finalul fiecarei plimbari si dupa inspectia personala, este necesar sa arunci un ochi si pe corpul prietenului necuvantator. Capusele se pot agata foarte usor de acesta si astfel pot patrunde in casa.

O masura foarte eficienta de preventie a invaziei capuselor este aplicarea in curti si gradini a unui tratament de dezinsectie specific, care poate reduce dramatic prezenta mai multor tipuri de insecte deranjante.

Cum procedezi daca descoperi o capusa?

In cazul in care sesizezi prezenta unei capuse pe corpul tau, trebuie sa actionezi cat mai rapid la indepartarea ei. Pe cat posibil, aceasta trebuie scoasa intreaga, cu ajutorul unor instrumente speciale sau al unei pensete. In niciun caz capusa nu va fi indepartata direct cu degetele! Aceasta va fi apucata cat mai aproape de piele si apoi va fi smulsa direct, fara alte miscari suplimentare. Dupa extractie, rana va trebui spalata cu apa si sapun si apoi dezinfectata. Nu uita sa iti speli apoi mainile si instrumentul folosit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trandafirii cataratori, spectacole coloristice Trandafirii cataratori, spectacole coloristice
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau
Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic? Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic?
Recomandari de Intretinere a Pavajului Recomandari de Intretinere a Pavajului

Vezi mai multe articole