Asa cum va spuneam la inceputul serialului nostru despre invelitori, urma sa va prezentam 8 tipuri. Aceasta fiind ultima parte a serialului, analizam ultimele doua dintre ele. Speram ca de acum incolo sa puteti alege invelitoarea casei dumneavoastra in cunostinta de cauza si sa stiti ce informatii sa cereti celor care le comercializeaza.
Invelitorile din lemn
Din ce in ce mai rare la noi, dar foarte raspandite in alte tari, sunt invelitorile din lemn (sita, cum i se mai spune). De cele mai multe ori, cea moderna este realizata din cedru rosu datorita durabilitatii acestei esente de lemn si rezistentei mari la „atacul“ insectelor. Pot fi distinse doua modele de sindrila clasica: neteda si rugoasa. Diferenta dintre ele este mai mult de natura estetica, decat una practica.
Sita trebuie neaparat tratata, de producator sau de noi, impotriva umezelii si a focului, principalii agenti destructivi ai acesteia. Prin greutatea redusa pe care o are si usurinta cu care poate fi montata, invelitoarea din lemn are un impact economic pozitiv asupra celor ce aleg aceasta varianta pentru locuinta lor. Faptul ca teoretic este nelimitata estetic si designul functional sunt doar cateva dintre calitatile de baza ale acesteia. Garantia oferita de producatori ajunge pana la 30 de ani.
Sita poate fi aplicata direct peste unele tipuri de invelitori preexistente, precum sindrila bituminoasa sau un alt strat de sindrila. Frunzele si alte mizerii care se acumuleaza pe acoperis mentin umezeala acestuia, favorizand dezvoltarea schiului, ciupercilor si duc in timp la distrugerea acoperisului. De aceea, trebuie curatata periodic, pentru a va bucura cat mai mult timp de aspectul placut pe care il ofera.
Placi ondulate
Destinate cu precadere constructiilor industriale datorita usurintei cu care sunt montate si costurilor scazute de achizitionare, placile ondulate pot fi utilizate cu succes si pentru acoperisurile caselor cu pretentii mai mici la capitolele finisaj si rafinament. Cele mai importante materiale din care sunt realizate aceste placi sunt bitumul, tabla din otel galvanizat, aluminiul, plasticul, rasinile armate cu fibra din sticla sau azbocimentul. Acesta din urma este folosit tot mai rar, ba chiar interzis in foarte multe tari deoarece prezinta un oarecare grad de toxicitate.
Unul dintre avantajele placilor ondulate este faptul ca poate fi montata peste unele invelitori ce permit acest lucru, precum sindrila bituminoasa sau cea cu fibra din sticla, fiind reduse astfel costurile de montare. Prinderea este realizata cu suruburi speciale, dotate cu garnituri etanseizante, facand posibile pante de montare de 10 pana la 85 de grade. Daca vreti o invelitoare ieftina, usor de intretinut si cu aspect simplu, veti considera oricare din aceste tipuri de placi ondulate ca fiind o solutie avantajoasa.
Trebuie sa chibzuiti bine in privinta invelitorii preferate, deoarece in functie de alegerea dumneavoastra veti avea posibilitatea de a aborda diferite strategii de reparare, fiecare cu riscurile si beneficiile ei. Principalul motiv pentru care decizia nu este simpla il constituie si faptul ca in timp ce materialele durabile rezista intemperiilor naturii, o parte dintre firmele care asigura garantia lor „dispar“ de pe piata precum dinozaurii. Tocmai de aceea, va sfatuim sa va ganditi foarte bine inainte de a alege invelitoarea locuintei dumneavoastra si sa cereti celor care le comercializeaza toate detaliile de care aveti nevoie. Va dorim mult succes si alegere usoara!
Comentarii
Nu exista comentarii.