In prima parte a acestui serial despre acoperirea casei am discutat despre utilitatea invelitorilor din tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si despre cartonul asfaltat. In acest material vom analiza si celelalte variante destinate acoperisului locuintei, alternative adaptate fiecarui buget si fiecarei necesitati.
Folii netede din tabla
Pentru a nu face confuzie intre tabla plana si tiglele metalice, trebuie sa mentionam ca prima este comercializata sub forma de role si nu are aspectul elementelor de tigla, ci al unei folii netede. In zonele rurale, multe dintre case sunt acoperite cu acest tip de invelitoare. De ce?
Cateva dintre motive sunt pretul scazut, rezistenta mare in timp, efectul estetic si metodele simple de intretinere. Acestea sunt fabricate din aluminiu, otel special, cupru si zinc titan, doar unele dintre cele mai cunoscute aliaje folosite.
Tabla plana (care dupa prelucrare poate deveni ondulata, cutata etc) prezinta diferite straturi de protectie care ii ofera o durata de viata de pana la 50 de ani. Avantajele economice si practice obtinute datorita usurintei cu care poate fi montata, dar si greutatea redusa reusesc sa atraga atentia oricui isi doreste o buna protectie pentru locuinta sa.
Sindrila bituminoasa contine granule ceramizate
Aceasta reprezinta una dintre cele mai moderne si performante solutii pentru rezolvarea problemei invelitorii. Poate fi folosita atat pentru renovarea acoperisurilor vechim cat si pentru acoperisurile noi. Toate se datoreaza procesului rapid de aplicare si capacitatii mari de adaptare la orice forma de acoperis, cu pante cuprinse intre 18 si 90 de grade. Sindrila bituminoasa contine granule ceramizate, un strat bituminos si o armatura din fibra de sticla. Continutul de bitum este cu 40% mai mare decat in cazul sindrilei cu fibra de sticla, ceea ce face ca aceasta invelitoare sa aiba calitati superioare la izolarea termica. Granulele cermaizate protejeaza aceasta invelitoare de radiatiile ultraviolete, care deterioreaza destul de repede bitumul.
Un alt avantaj important il constituie rezistenta buna la foc. In ceea ce priveste durata de viata, aceasta depinde hotarator de mediul inconjurator. De exemplu, intr-un climat racoros poate rezista mai mult decat intr-unul cald. Chiar si asa, speranta de viata nu poate depasi 30 de ani, in timp ce garantia oferita este, in general, de 15 ani. Usor de taiat, manevrat si fixat, sindrilele bituminoase sunt compatibile cu diferite muchii si sisteme de scurgere, astfel ca nu mai sunt necesare accesoriile speciale de la celelalte tipuri de invelitori. Optional, pot fi montate opritoare de zapada.
Un acoperis ventilat in mod corect mareste viata invelitorii in cauza. Costul inlocuirii sindrilei bituminoase poate fi semnificativ redus prin montarea celei noi peste cea existenta. Aceasta invelitoare este disponibila pe piata din tara noastra intr-o mare varietate de culori, care pot fi asortate aproape oricarei fatade. Sindrila bituminoasa are o greutate de aproximativ 8 kg/ mp si rezista relativ bine la apa. Asta inseamna ca poate ploua chiar si doua zile incontinuu, dar apa nu va trece.
Inveleste casa cu fibra de sticla!
Acoperisurile invelite de sindrila cu fibra de sticla se remarca in aceasta pleiada de invelitori prin rezistenta buna la foc si prin durabilitatea considerabila. Diferenta compozitionala dintre sindrila bituminoasa si cea cu fibra nu este foarte mare, totusi, in al doilea caz este folosit un intaritor pe baza de fibra de sticla, iar cantitatea de bitum este mai mica. Din aceasta cauza, rezulta o invelitoare mai grea (10 kg/ mp).
Sistemul comod de prindere, cu banda autoadeziva, scurteaza durata procesului de montare. Tiglele traditionale pot fi imitate cu usurinta, fapt pentru care acest tip de invelitoare este preferat de tot mai multe persoane. Totusi, nu este indicata pentru restaurarea unei constructii vechi, valoroase din punct de vedere istoric si arhitectural. Pentru aceste cladiri este putin probabil ca fibra de sticla va inlocui invelitoarea din tigla traditionala, deoarece efectul texturii si volumul ceraicii este de acoperis greu, efect ce nu poate fi redat de alt tip de invelitoare. Aspectul atragator si divers, usurinta cu care este montata si celelalte proprietati conduc la reconsiderarea utilizarii sindrilei cu fibra de sticla si, de multe ori, la adoptarea ei ca fiind cea mai potrivita.
Sita si sindrila din lemn
Din ce in ce mai putin utilizate la noi, dar foarte apreciate in tarile dezvoltate sunt invelitorile din lemn, respectiv sita si sindrila. Chiar daca romanii sau locuitorii acestui teritoriu folosesc aceasta tehnica de mii de ani, denumirea actuala de “sindrila” provine din limba germana. Metodele noastre traditionale de realizare a acoperisurilor de acest tip difera de la o zona la alta a tarii. Astfel, in partea de nord este folosita sindrila, care presupune placi din lemn, groase de cativa milimentri si prelucrate cu multa atentie. In sud poate fi intalnita cu precadere sita (denumire de origine slava), care, fiind realizata prin despicarea butucilor din lemn, capata un aspect mai aspru. Asadar, diferenta dintre ele este mai mult de natura estetica decat una practica. De cele mai multe ori, varianta moderna a invelitorii din lemn este realizata din cedru rosu, datorita durabilitatii acestei esente si a rezistentei mari la atacul insectelor.
Normele europene din acest domeniu prevad ca sita si sindrila sa fie obligatoriu tratate de catre producator sau beneficiar impotriva umezelii si focului, principalii agenti distructivi ai acesteia.
Prin greutatea lor redusa si usurinta cu care pot fi montate, invelitorile din lemn au un impact economic pozitiv asupra tuturor utilizatorilor care aleg aceasta varianta pentru locuinta personala. Varietatea de modele in care pot fi realizate si latura functionala sunt doar cateva dintre calitatile de baza ale acesteia. Garantia oferita de producatori ajunge pana la 30 de ani.
Sita poate fi aplicata direct peste unele tipuri de invelitori preexistente, precum sindrila bituminoasa sau un alt strat de sindrila. Frunzele si alte resturi din natura care se acumuleaza in timp pe acoperis mentin umezeala si favorizeaza dezvoltarea muschiului si a ciupercilor care duc la distrugerea acestuia. De aceea, acoperisul trebuie curatat periodic, pentru a pastra aspectul deosebit cat mai mult timp.
Unele placi ondulate sunt interzise
Destinate cu precadere constructiilor industriale datorita usurintei cu care sunt montate si costurilor scazute de achizitionare, placile ondulate pot fi utilizate cu succes si pentru acoperisurile caselor cu pretentii mai scazute la capitolele finisaj si rafinament. Cele mai importante materiale utilizate la realizarea acestor placi sunt bitumul, tabla din otel galvanizat, aluminiul, plasticul, rasinile armate cu fibra de sticla sau azbocimentul. Cel din urma este folosit tot mai rar, ba chiar interzis in foarte multe tari, deoarece prezinta un oarecare grad de toxicitate.
Unul dintre avantajele placilor ondulate este acela ca pot fi montate peste alte invelitori care permit acest lucru, precum sindrila bituminoasa sau cea cu fibra de sticla. Astfel, sunt reduse substantial costurile de montare. Sistemul de prindere cuprinde niste suruburi speciale, dotate cu garnituri etanseizante, care fac posibile pante de montare de 10 pana la 85 de grade. Daca iti doresti o invelitoare ieftina, usor de intretinut si cu un aspect simplu, vei considera oricare dintre aceste tipuri de placi ondulate drept solutia ideala pentru casa ta.
Ardezia rezista 150 de ani!
Ardezia este o gresie sau argila care se poate desface in foi subtiri. Din pacate, in ciuda faptului ca este utilizata inca din secolul al VI-lea, iar acum poate fi intalnita in aproape toate tarile europene, piata importatorilor din Romania nu prea este interesata de acest tip de invelitoare, probabil din cauza faptului ca la noi nu este inca destul de cunoscuta. Faptul ca are un grad de permeabilitate scazut o face sa fie foarte rezistenta la inghet/ dezghet.
Se situeaza foarte bine si la alte capitole de rezistenta, precum cea mecanica, ignifuga si la agentii corozivi. Calitatea lor difera in functie de gradul de faramitare (friabilitate), care influenteaza rezistenta la spargere, dar si pretul, care creste considerabil. Nu exista limita de panta maxima a acoperisului pe care poate fi aplicata aceasta invelitoare, iar panta minima este de 14 grade. Aceasta este montata prin batere in cuie pe astereala sau cu un sistem de carlige (care nu strapung placa de ardezie). Grosimea placilor poate varia de la 2,6 mm pana la 9 mm, insa cele mai utilizate sunt subtiri, datorita greutatii lor reduse.
Are o durata de viata foarte mare, care o egaleaza sau poate chiar si depaseste pe cea a tiglei ceramice, astfel ca speranta poate ajunge chiar si la 150 de ani! Cu toate acestea, majoritatea nu depasesc 100 de ani. De retinut c toate aceste calitati nu fac din ardezie o invelitoare care nu mai trebuie inlocuita sau reparata. Cand incepe sa se albeasca este prima dovada ca a devenit mai permeabila si ca trebuie schimbata. Daca este montata cu sistem de carlige, cu timpul, acestea oxideaza si este necesara inlocuirea, dar numai dupa ce a fost inlaturata ardezia, care, ulterior, va trebui montata la loc. Culoarea caracteristica acestei invelitori este cenusiul, dar mai poate fi si neagra, verde sau rosie, in functie de zacamant. Chiar daca nu exista multe firme autohtone importatoare de invelitori din ardezie, totusi exista cateva care reusesc sa atraga clienti rafinati, pasionati de arhitectura.
Comentarii
Nu exista comentarii.