on

Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat

18 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Invelitoarea unei locuinte este precum un fes care ii protejeaza pe locuitorii unei case de intemperii. Aceasta este, practic, prima linie de aparare in razboiul impotriva capriciilor naturii. Pe langa proprietatile hidrofuge, invelitorile asigura si o buna izolare termica. Gama larga in care sunt fabricate, de la traditionala tigla ceramica si pana la cele mai moderne si complexe sisteme de invelitori, transforma alegerea intr-una deloc usoara. Fiecare tip de invelitoare prezinta avantaje si dezavantaje, insa beneficiarul final are datoria de a stabili care sunt caracteristicile cele mai potrivite casei sale.

Desigur, partea estetica este un alt criteriu care trebuie avut in vedere. Asa ca, hai sa vedem impreuna cum iti poti forma o idee mai clara despre invelitorile disponibile pe piata.

“Batrana” tigla din ceramica arsa

Istoria acesteia incepe in anul 800 i.H., cand etruscii au descoperit faptul ca ceramica poate fi utilizata nu doar pentru vase, ci si la acoperisuri. In prezent, acesta este unul dintre cele mai raspandite materiale pentru executarea invelitorilor. Tigla ceramica este fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc. Aceasta invelitoare a rezistat cu succes pe piata de profil si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi utilizata pentru orice acoperis, nou sau refacut. Mediul inconjurator are o influenta redusa asupra acestui tip de invelitoare, deoarece rezista bine la incarcari mari (poate suporta greutatea zapezii sau a ghetii), foc, inghet, acizi, baze, materiale alcaline si radiatii ultraviolete. La calitati mai poate fi mentionat si faptul ca nu are emisii poluante, ca asigura o aerisire buna, ca permite evacuarea vaporilor si ca are o durata de viata de pana la 100 de ani. Sistemele de prindere permit ca tigla sa poata fi montata pe acoperisuri cu pante foarte mari, respectiv pe cele cu o inclinatie chiar si de 90 de grade.

Montarea acestui tip de tigla este realizata pe sipci orizontale, dar, din cauza greutatii (pana la 5 kg/ bucata), capacitatea portanta a sarpantei trebuie sa fie mare. Un alt inconvenient este evacuarea deficitara a apei de ploaie, din cauza asperitatilor de pe suprafata materialului. Cu timpul, apar fisuri fisuri care permit infiltrarea apei si care acceleaza astfel deteriorarea acoperisului. De aceea, trebuie supravegheate periodic, pentru a putea fi inlocuite la timp tiglele sparte. Este bine de stiut ca tiglele cu forme diferite nu sunt compatibile si nu pot fi combinate. Tocmai de aceea, este recomandata asigurarea unui stoc de tigle pentru viitoarele reparatii. Nu sunt de neglijat nici accesoriile, respectiv tiglele de coama (muchie), elementele de aerisire sau cele de fixare.

Sistemele de strapungere a acoperisului asigura solutii pentru trecerea antenei, a tubulaturii de aerisire a bucatariei sau a grupului sanitar. Gama variata de modele si culori in care pot fi gasite pe piata tiglele ceramice satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Cu toate acestea, din cauza consumului mare de energie necesar fabricarii si a costului aferent, sunt utilizate mai rar.

50 de ani de tigla metalica

Rezistenta si greutatea mica fac din tigla metalica un concurent acerb in lupta pentru cea mai buna invelitoare. Cu o greutate de aproape 4,5 kg/ mp si datorita unui sistem eficient de prindere, aceasta poate fi montata pe sarpante cu capacitati portante mai mici si contribuie, in acest fel, la diminuarea costurilor cu structura de rezistenta. Fixarea este realizata cu suruburi autofiletante pe structura de sipci si contrasipci din lemn, iar de aici rezulta o invelitoare cu un grad ridicat de etanseitate.

Garantia variaza in functie de stratul superior de protectie. Cele cu granule ceramizate, care sunt mai rezistente, pot avea o garantie de 20 de ani, pe cand garantia celor vopsite nu depaseste 15 ani. Durata de viata poate ajunge la 30-40 de ani. Acest material de acoperire este fabricat din otel zincat la cald si protejat pe ambele fete impotriva coroziunii cu un sistem multistrat care ajuta si la mentinerea in timp a culorii. Cele mai importante dintre accesoriile necesare la etapa de montare a invelitorii sunt: coamele profilate, pazia si garnitura de streasina, pazia fronton, coturile, garnitura de coama, parazapezile etc. Daca doresti sa refaci acoperisul vechi sau sa montezi o invelitoare peste sarpanta unei case de vacanta ori cabane din lemn noi, vei descoperi ca aceasta varianta este utila si avantajoasa.

Tiglele din beton nu prezinta fisuri

Copii modere ale tiglelor din argila arsa, tiglele din beton se remarca prin precizia procesului de fabricare. Prin urmare, acestea nu prezinta deformari sau fisuri, iar imbinarea elementelor poate fi realizata cu acuratete. Un alt aspect care nu trebuie omis este rezistenta mecanica destul de mare, acestea putand sa sustina cu usurinta greutatea zapezilor sau a ploilor abundente.De asemenea, se situeaza bine si la capitolul impermeabilitate si rezistenta la variatii de temperatura.

Greutatea acestora este de aproximativ 4,2 kg/ bucata. Tiglele din beton sunt prevazute cu un orificiu neperforat, necesar prinderii lor cu ajutorul cuielor. Ca si celelalte tipuri de tigle, cea din mortar de ciment necesita la montare anumite accesorii: tigla laterala, de creasta, parazapada, de creasta laterala, de trecere, coama. Durata de viata poate ajunge si pana la 100 de ani, in timp ce garantia rareori depaseste 40 de ani. In ciuda greutatii mari pe care o au, pot fi puse pe acoperisuri cu pante cuprinse intre 14 si 90 de grade. Insa nu trebuie omise tiglele pentru aerisire, care au rolul de a preveni formarea condensului si de a crea o aerisire buna a asterelei.

Cartonul asfaltat este usor

De obicei, acesta este folosit ca strat de separatue a celorlalte straturi din care este alcatuit acoperisul, dar si ca invelitoare propriu-zisa (de suprafata). Realizata sa confere o ermetizare buna acoperisurilor plane sau cu pante de pana la 30 de grade, este montata prin lipire cu bitum cald. In comparatie cu alte sisteme de acoperire, cantareste putin (aproximativ 1 kg/ mp), astfel ca este redusa necesitatea unei capacitati portante mari a sarpantei.

Costurile achizitionarii si cele de intretinere sunt limitate. Cu toate acestea, prezinta si un minus important prin faptul ca are o durata de viata relativ redusa. Dupa 10 ani de la montarea invelitorii din carton asfaltat se impune schimbarea acesteia.

Aspectul nu tocmai placut este compnsat de rolul practic si de pretul redus al acestei invelitori. Cu toate beneficiile pe care le ofera, acest tip de invelitoare este preferat de tot mai putini beneficiari finali, deoarece este considerata drept “improvizatie”. De altfel, nici profesionistii nu o recomanda, mai ales pentru locuinte.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat de importanta este izolatia acoperisului? Cat de importanta este izolatia acoperisului?
Măsuri de protecție necesare în cazul lucrărilor de acoperiș Măsuri de protecție necesare în cazul lucrărilor de acoperiș
Cum vopsesti tabla de pe acoperis Cum vopsesti tabla de pe acoperis
Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont
Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului
Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj

Vezi mai multe articole