Investitii imobiliare in Ungaria si Bulgaria - o oportunitate pentru romani

15 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O vila de 140 mp in localitatea de munte Sliven (Bulgaria) poate fi cumparata cu suma de 39.990 euro. Pretul include si o suprafata de 400 mp de teren.
 
Tot mai multi romani incep sa ia in calcul cumpararea unei locuinte sau a unui teren intr-unul din statele vecine, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cele mai atractive tari pentru o investitie imobiliara sunt Ungaria si Bulgaria, in timp ce Moldova, Ucraina si Serbia nu par sa trezeasca interesul cumparatorilor romani. "In asa-numita «regiune rosie», exista o tensiune regionala in raport cu Romania, iar investitiile imobiliare sunt lipsite de sens in cele trei tari. Acestea sunt piete convulsive, instabile si cu un coeficient ridicat de incertitudine, iar preturile, mai ales in Serbia, depasesc orice imaginatie, cifrele fiind astronomice", ne-a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles.
Din contra, piata imobiliara ungara, mai ales din localitatile situate in vecinatatea granitei, ofera oportunitati clare pentru romani. Una din localitatile solicitate, mai ales datorita distantei de doar 5 km de vama Bors, este Biharkersztes, unde o casa pe pamant, cu un spatiu locuibil de 45 mp si o parcela de teren de peste 1.000 mp, costa 10.000 euro. Preturile bat si suta de mii de euro, pentru vile cu etaj si cu mai multe dormitoare. "Avantajul este ca, in Ungaria, totul se vinde cu utilitati, chiar si terenurile, de la gaze si canalizare, pana la internet", ne-a declarat Mihai Vintila, directorul de vanzari pentru Romania al firmei Coda Rom - filiala unei companii britanice specializate in promovarea imobiliara a statelor est-europene.
 
Chiar si in Budapesta merita, chiar daca preturile locuintelor sunt comparabile cu cele din capitala Romaniei. "La unguri, apartamentele de bloc sunt vandute cu tot cu garaj si cu terenul de sub cladire. La noi, garajul se vinde separat, iar terenul si utilitatile raman in administrarea promotorului imobiliar", explica Vintila. Exista insa si un dezavantaj pentru romanii care vizeaza un castig rapid din afaceri imobiliare in aceasta tara. "Lipseste argumentul speculativ, lucru care in Bulgaria trebuie luat in calcul, pentru ca pe pietele ieftine, un plasament inteligent, facut la timp, poate aduce un castig bun in scurt timp", este de parere profesorul Artur Silvestri. Cea mai interesanta zona de la sud de Dunare ramane litoralul, atat pentru cumparatorii romani, cat si pentru cei britanici - foarte interesati de plasamente in aceasta tara. Se cumpara in special casele de vacanta de pe litoralul bulgaresc, situate in condominium-uri, ca si cele construite pe pamant. Preturile sunt la jumatate fata de cele din Romania, o casa obisnuita din Varna putand fi achizitionata cu aproximativ 30.000 euro. In plus, zona beneficiaza de o retea de sosele superioara celei de la noi, ceea ce va conta in extinderea investitiilor imobiliare straine in Bulgaria, conchide Artur Silvestri. Deocamdata, cumpararea unei case de vacanta ori a unei rezidente secundare intr-o alta tara este doar la indemana romanilor cu dare de mana. "Abia peste 10-15 ani, dupa ce vom avea o clasa medie mai numeroasa, vom putea vorbi despre romani care detin case in strainatate", este de parere analistul Radu Zilisteanu. Ramane de vazut daca si ofertele de vanzare de terenuri din Bulgaria vor avea succes printre cumparatorii romani.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Calculator online pentru aflarea costului si cantitatii de caramizi necesare unui proiect Calculator online pentru aflarea costului si cantitatii de caramizi necesare unui proiect
Case noi de 3,29 miliarde euro Case noi de 3,29 miliarde euro
Urbanism, urbanism, da Urbanism, urbanism, da"™ sa stim si noi!
Cel mai neobisnuit credit imobiliar: platesti casa fara bani Cel mai neobisnuit credit imobiliar: platesti casa fara bani
IKEA x 3 in 2008 IKEA x 3 in 2008
Brico Depôt te ajuta sa-ti pregatesti casa de Paste Brico Depôt te ajuta sa-ti pregatesti casa de Paste

Vezi mai multe articole