Investitiile imobiliare cel mai putin riscante in 2009 - 6 IANUARIE 2009

06 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Segmentul office si spatiile comerciale stradale raman printre cel mai putin riscante investitii imobiliare in 2009, potrivit consultantilor EuroMetropola, care sustin ca nu acelasi lucru se poate spune si despre afacerea cu terenuri.
 
"Pe tot parcursul anului 2008 segmentul office a fost imun la zvonistica legata de o criza de proportii iminenta, preturile chiriilor ramanand intre aceleasi marje. In 2009 o scadere ar fi posibila numai in situatia in care stocul de birouri s-ar mari considerabil si s-ar putea face o departajare serioasa intre proiectele foarte bune si cele care nu au un raport bun intre pret, locatie si calitatea executiei si facilitatile oferite. Nordul si zonele centrale sunt deocamdata cel mai bine reprezentate la capitolul office clasa A, preturile variind intre 18 si 25 euro/mp/luna, fiind urmate de vest, cu 10-18 euro/mp/luna", afirma consultantii EuroMetropola.
 
Potrivit lor si spatiile comerciale stradale raman un segment sigur si puternic pentru ca au calitatea de a asigura un venit constant proprietarilor (prin inchiriere). "In astfel de momente investitorii prefera proprietati care generaza cash-flow", explica cei de la EuroMetropola.
 
Acestia mai spun ca nici in cazul centrelor comerciale, cladirilor de birouri si al spatii comerciale, succesul nu este garantat: "Amplasamentul si calitatea chiriasilor contribuie foarte mult la obtinerea unui yield satisfacator (rata de capitalizare)", adauga consultantii.
 
In ceea ce priveste segmentul de terenuri, proprietatile care aduceau in urma cu 3-4 ani profituri de peste 100%, consultantti EuroMetropola sunt ceva mai rezervati.
 
"Ne aflam intr-un moment in care este dificil sa estimezi valoarea unei proprietati din cauza fluctuatiilor mari ale preturilor afisate de proprietari pe care le-am obervat in ultimele luni, dar si din cauza lipsei unor tranzactii relevante pe anumite segmente, cum este cel de terenuri de exemplu. Cei care detin suprafete mari de terenuri si nu sunt in criza de lichiditati prefera sa-si pastreze proprietatile si sa nu le vanda intr-un moment in care piata este vulnerabila.
 
De asemenea, pentru terenurile cu suprafete mari, vom asista cu siguranta si la asocieri intre proprietari si dezvoltatori", conchid cei de la EuroMetropola.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara
Pretul cimentului creste cu 10-12% Pretul cimentului creste cu 10-12%
Conferinta de design 2019, Romexpo, 14 septembrie - Despre utilizarea si optimizarea spatiilor Conferinta de design 2019, Romexpo, 14 septembrie - Despre utilizarea si optimizarea spatiilor
Casele fug de preturi pana la marginea orasului Casele fug de preturi pana la marginea orasului
Limita de venit pentru locuinte sociale Limita de venit pentru locuinte sociale
Preturile apartamentelor vechi au crescut cu aproape 50% Preturile apartamentelor vechi au crescut cu aproape 50%

Vezi mai multe articole