Cel mai bun plasament ramane achizitia unui apartament de la categoria mediu plus si lux, pentru cine isi permite.
Chirii mai mari cu 5% si apartamente mai scumpe cu 15-20% fata de anul trecut - asa arata piata imobiliara autohtona, la o luna de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Nu exista argumente economice pentru asemenea majorari. Nu au crescut preturile la materialele de constructii, nu au aparut instrumente financiare noi pe piata bancara si nu am avut o crestere economica semnificativa. Nici macar nu putem vorbi despre o «invazie» a strainilor pe piata imobiliara romaneasca", ne-a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche. El spune ca proprietarii cer mai mult si la inchiriere, si la vanzare, doar ca o consecinta a "psihozei" provocate de aderare.
Intr-adevar, chiria pentru o garsoniera decenta in cartierul bucurestean Militari a ajuns si la nivelul de 350 euro/luna, in timp ce in Amzei, ofertele agentiilor sunt cuprinse intre 500-600 euro/luna. Totusi, cresterea nu este posibila pe termen lung. Analistul mizeaza pe o scadere usoara a chiriilor, peste cateva luni, ca efect al eliminarii avansului la creditele imobiliare. "O parte dintre cei care stateau cu chirie vor prefera sa contracteze un credit. Conditia este sa aiba un venit suficient, pentru ca eliminarea avansului creste suma totala de returnat, iar ratele sunt mai mari", este de parere analistul. Scenariul scaderii chiriilor este respins insa de catre Calin Clinciu, directorul de comunicare al companiei imobiliare Euroest Invest. El anticipeaza o usoara crestere in continuare a chiriilor, de maximum 10-15% pana la sfarsitul anului, in cazul apartamentelor de bloc. "Cererea de locuinte este mare, iar numarul de unitati noi livrate pe piata este prea mic pentru a satisface cererea", explica el. Pana in 2009 urmeaza sa fie livrate pe piata bucuresteana peste 20.000 de apartamente noi, daca toate proiectele anuntate de dezvoltatorii imobiliari vor fi finalizate. Pe o crestere a chiriilor pariaza si reprezentantii companiei Impact. "In momentul in care apare o dezvoltare noua - mall, complex comercial, cladire de birouri - langa un cvartal de blocuri vechi sau noi, automat se produce o crestere a chiriilor", ne-a declarat Antonio Zarnescu, directorul de comunicare al constructorului. Situatia va fi cu atat mai frecventa cu cat in Romania sunt anuntate din ce in ce mai multe investitii imobiliare. Un alt argument in favoarea majorarii chiriilor, in stransa legatura cu boom-ul de pe piata constructiilor, este cresterea numarului de companii straine care vor activa in Romania. "Expatii vor avea nevoie sa locuiasca undeva si de obicei apeleaza la varianta inchirierii. Cei cu venituri mai mari vor alege o locuinta de lux, in timp ce personalul tehnic - un apartament obisnuit de bloc. In aceste conditii, se vor inregistra anumite cresteri ale chiriilor", explica in continuare Zarnescu.
Cu asemenea evolutii ascendente pe piata chiriilor, specialistii sunt de parere ca investitiile in apartamente destinate inchirierii vor fi in continuare rentabile. Cel mai bun plasament ramane achizitia unui apartament de la categoria mediu plus si lux, pentru cine isi permite. Amortizarea investitiei in acest caz este posibila intr-un timp mai scurt comparativ cu achizitia unei locuinte intr-un bloc comunist. "Un apartament de 105.000 euro se poate inchiria cu 600 euro pe luna, iar investitia se recupereaza in 15 ani, fata de cel putin 17 ani - pentru o garsoniera de aproximativ 40.000 de euro", explica el. In plus, peste 15 ani, un apartament construit in 2007 are un grad de uzura, in timp ce o garsoniera construita inainte de Revolutie este depasita.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.