Birocratia si capcanele legislative taie, deocamdata, orice apetit imobiliar.
Capcane juridice si birocratice, autoritati locale indiferente si o cultura care nu intelege urgenta rezolvarii unei probleme pot innebuni un potential investitor strain in Romania, se arata intr-un articol despre potentialul imobiliar al tarii noastre publicat in „Financial Times”. Posibilitatea achizitionarii unei case de vacanta la Marea Neagra sau in Carpati, ca alternativa la sudul Frantei sau la Croatia, este considerata de investitorii straini destul de riscanta in acest moment.
„Adaugati drumurile cumplite, ce fac ca la majoritatea caselor de vis sa fie greu de ajuns si incepeti sa va conturati imaginea. Bun-venit in Balcani!”, comenteaza sarcastic autorul articolului.
Datele problemei s-ar putea schimba insa odata cu aderarea Romaniei la UE. Dupa exemplul Bulgariei, care a reusit chiar inainte de 2007 sa-si relanseze turismul si sa atraga atentia miilor de potentiali cumparatori, este si randul Romaniei, considera ziarul american.
Provincia, la mare cautare
Atuurile Romaniei: reformele care au fost cerute pentru a accede la piata unica atrag anual investitii straine de miliarde de euro, iar promisiunile sunt atent monitorizate de la Bruxelles. Nu este de ignorat nici faptul ca in urmatorii zece ani este asteptata construirea a sute de kilometri de autostrazi, ceea ce ar putea facilita accesul spre orasele de provincie.
Daca Bucurestiul sau litoralul Marii Negre nu sunt considerate inca alternative la casele de vacanta din Praga sau de pe litoralul bulgaresc, mult mai interesanta se dovedeste provincia. „Imaginati-va o vila din secolul al XIX-lea, poate fosta proprietate a unui conte ungur sau a unui prosper comerciant saxon, aflata in Muntii Transilvaniei si inconjurata de una dintre ultimele paduri intacte ale Europei”, adauga FT, apreciind ca pretul acesteia ar fi mult mai mic decat in vestul Europei.
PREVIZIUNI
Bucurestiul, in top
Daca pentru „Financial Times” capitala Romaniei are prea putin din farmecul Pragai sau al Budapestei, iar o schimbare sesizabila n-ar putea avea loc decat in 20 de ani, analizele sunt diferite pentru „The Independent”. Potrivit cotidianului britanic, investitiile in imobiliar derulate in Bucuresti sunt printre cele mai profitabile din regiune. Doar nivelul ridicat de coruptie ii tine pe investitori departe.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.