Isarescu, in cautarea pretului corect al caselor

18 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca preturile afisate pe piata imobiliara sunt cele reale, ar trebui sa ne speriem, spune Isarescu.
 
Informatiile referitoare la preturile practicate pe piata imobiliara scot in fata mai degraba sumele cerute de vanzatori, si nu pe cele finale la care se incheie tranzactiile, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Oricine poate sa ceara oricat. Nu sunt date legate de tranzactii“, a spus Isarescu.
 
Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca actualele preturi afisate sa fie, de fapt, cele reale, Isarescu a spus: „Ar trebui sa ne speriem daca ar fi reale“. „Informatiile statistice sunt foarte importante pentru piata. In functie de veridicitatea lor se iau decizii“, a completat Isarescu.
 
In plus, guvernatorul BNR a criticat analizele referitoare la scaderea preturilor practicate pe piata imobiliara, explicand ca, in cazul in care comparatiile sunt facute intre pretul cerut, de exemplu, de 2.000 de euro, si cel la care s-a incheiat tranzactia, de exemplu 1.000 de euro, asta nu inseamna neaparat un crah.
 
Recent, reprezentantii BNR s-au intalnit cu cei ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Potrivit guvernatorului, acestia urmeaz sa furnizeze si informatii referitoare la valoarea tranzactiilor.
 
Ploua cu baze de date
 
In perioada urmatoare, reprezentantii BNR vor avea discutii tehnice cu cei ai notarilor. In plus, banca centrala mai discuta si cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, institutie care are un proiect ce vizeaza o baza de date cu tranzactiile imobiliare efectuate.
 
Miscarea BNR de a discuta cu notarii despre informatii statistice referitoare la piata imobiliara s-a materializat la scurt timp dupa ce Fondul Monetar International a invitat bancile centrale sa se uite si la preturile practicate pe piata imobiliara atunci cand stabilesc dobanda de politica monetara. BNR nu este insa singura institutie care a inceput sa supravegheze indeaproape piata imobiliara.
 
Evaluatorii au discutat despre o eventuala baza de date si cu Asociatia Romana a Bancilor. Nu in ultimul rand, in multe alte tari exista un indice al preturilor imobiliare, care arata evolutia preturilor.
 
 
PIATA. Se poate cere oricat pe o casa. Important e pretul dat de cumparator
 
SOLUTIE ANTIEVAZIUNE
 
Controlul vanzarilor trece prin banci
 
Singura solutie pentru controlul preturilor caselor este ca toate tranzactiile ce depasesc valoarea de 10.000 de euro sa fi realizate prin transfer bancar, sustin notarii publici. Potrivit lui Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), aceasta metoda ar duce si la scaderea evaziunii fiscale.
 
In prezent, nicio institutie nu poate estima corect cat costa casele sau apartamentele. Notarii platesc, anual, un studiu si elaboreaza o grila orientativa de preturi. Valorile din grila stau la baza calculului impozitelor pe tranzactii. Adica, daca pretul declarat este mai mic decat cel din grila, taxele se vor plati la pretul grilei, iar daca valoarea declarata e mai mare decat prevede expertiza, taxele se incaseaza din acea valoare.
 
Piata nu e blocata
 
Manescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca UNNPR va pune la dispozitia BNR toate datele de care are nevoie pentru ca expertii sa le prelucreze si sa elaboreze statistici referitoare la piata imobiliara din Romania. Pana in toamna, toti notarii vor utiliza un soft care va permite crearea unei baze de date a tranzactiilor imobiliare.
 
Notarii au precizat ca piata imobiliara nu este blocata. In primele doua luni ale anului au fost incheiate peste 77.700 tranzactii, cu aproape 22% mai multe decat in perioada similara din 2007. „Exista pericolul de blocare, daca vanzatorii vor castiguri foarte mari. Cu toate ca imobiliarele au devenit sport national, profitul nu va mai fi ca in 2006-2007“, a declarat Doina Rotaru, presedintele Camerei Notarilor din Bucuresti. (Ana Batca)
 
CLIMAT
 
Romania se tine departe de criza din Vest
 
Piata imobiliara rezidentiala din Romania este departe de a fi in criza, avand un deficit de mai bine de 47.000 de unitati, a declarat ieri Bogdan Georgescu, manager pentru Romania al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Acesta a precizat ca, pe termen lung, cererea de locuinte va continua sa creasca, la fel si preturile apartamentelor care vor fi finalizate in anii urmatori.
 
Speranta Munteanu, director la firma de audit PricewaterhouseCoopers, a declarat ca ingrijorarile aparute in sectorul constructiilor de locuinte sunt generate de faptul ca proiectele rezidentiale nu se pliaza pe cerere, propunand oferte de finantare nerealiste pentru cumparatorul roman.
 
In acest an sunt asteptate sa intre pe piata din Romania mari fonduri de investitii anglo-saxone care sa duca la o crestere importanta a marimii tranzactiilor de pe piata imobiliara.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani
Bancile scot la vanzare pe internet casele si terenurile rau-platnicilor. Cum sa gasesti chilipiruri imobiliare - 03 Iunie 2009 Bancile scot la vanzare pe internet casele si terenurile rau-platnicilor. Cum sa gasesti chilipiruri imobiliare - 03 Iunie 2009
Orice proprietar poate da asociatia in judecata Orice proprietar poate da asociatia in judecata
Chiriasii ANL isi pot cumpara locuintele daca platesc suma integral Chiriasii ANL isi pot cumpara locuintele daca platesc suma integral
Epson si Omid Ghannadi prezinta la Print&Sign; aplicatii de design interior realizate cu imprimantele Epson de mari dimensiuni Epson si Omid Ghannadi prezinta la Print&Sign; aplicatii de design interior realizate cu imprimantele Epson de mari dimensiuni
Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009 Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009

Vezi mai multe articole