meserias care termoizoleaza planseul spre pod cu vata minerala

Cum izolam planseul spre pod?

14 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De o bună perioadă de timp aspectul termoizolaţiei clădirilor a devenit foarte important. Există suficiente argumente pentru realizarea acestor tipuri de lucrări. Pe lângă cele oferite de către inginerii constructori, fiecare dintre noi resimte efectul pozitiv al termoizolaţiei prin costul asigurării unui climat interior optim, având în vedere preţurile la energia termică necesară în sezonul rece, dar si necesitatea de condiţionare a aerului pe perioada sezonului călduros. Pierderile de energie ale unei case sau apartament se regăsesc la nivelul diverselor părţi structurale, cele mai importante fiind localizate la nivelul suprafeţei ce desparte  partea locuibilă (zona utilă) de exterior, termenul utilizat fiind anvelopa clădirii. O analiză a acestor pierderi ne arată că pe lângă necesitatea realizării unui sistem de termoizolare pe faţadă, este necesară şi foarte importantă izolarea acoperişului. Discuţia se complică pentru că putem avea acoperiş de tip terasă, şarpantă cu pod sau o şarpantă ce adăposteşte o mansardă.

Soluţiile diferă de la caz la caz, dar de această dată vom aborda izolarea planşeului către pod, având în vedere ca acestea sunt foarte răspândite la nivelul locuinţelor individuale - casele. Constructiv, cele mai multe planşee spre pod sunt realizate din grinzi din lemn a căror structură cuprinde sau nu o umplutură cu proprietăţi mai mult sau mai puţin izolatoare.

Pe bună dreptate apare întrebarea: ce pot face pentru a izola acest planşeu?
Lucrurile nu sunt foarte complicate, dar trebuie avute în vedere minimum două aspecte:
- izolaţia să fie dimensionată cel puţin la nivelul cerut de normativele specifice (aceasta înseamnă o grosime de minimum 20cm pentru un produs al cărui coeficient de conductivitate este de 0,040 W/mK);
- montarea izolaţiei să se facă corespunzător, respectând continuitatea şi uniformitatea stratului izolator, plus asigurarea elementelor de protecţie a acesteia.

Indiferent de caracteristicile constructive ale planşeului din lemn, termoizolaţia o vei aşeza astfel încât să  fie amplasată pe exteriorul sau în structura planşeului şi nu doar pe faţa inferioară a acestuia (tavanul etajului inferior). Practic, trebuie să foloseşti minimum două straturi de izolaţie, primul (cel de bază) aşezat în structura oferită de înălţimea grinzilor din lemn, iar al doilea amplasat pe una din părţile superioare sau inferioare ale acestui planşeu. Aici ai posibilitatea de a alege în funcţie de posibilitatea de a coborî nivelul tavanului de la etajul inferior, de anumite cerinţe privind circularea suprafeţei podului, sistemul de închidere ales pentru fiecare parte etc. Cel mai utilizat material pentru izolarea planşeului spre pod este vata minerală.

Amplasarea izolaţiei pe partea inferioară presupune să realizezi o nouă structură, fie una din rigle de lemn, fie una din profile metalice ce vor permite atât introducerea stratului secundar de izolaţie termică, cât şi  închiderea suprafeţei tavanului cu plăci de gipscarton, lambriu sau alte tipuri de materiale cu această destinaţie. Pentru că umiditatea aerului din interiorul clădirii poate avea un impact negativ la nivelul izolaţiei termice, pentru eliminarea riscului de apariţie a condensului la nivelul planşeului din lemn, trebuie să montezi o folie care să împiedice transferul vaporilor de apă, iar această folie poartă denumirea de barieră de vapori. O vei amplasa imediat sub cel de-al doilea strat de izolaţie, pe partea caldă a planşeului, între izolaţie şi gipscarton, lambriu sau elementul de închidere a tavanului.

În cazul în care amplasăm al doilea strat de izolaţie pe cealaltă parte a planşeului, peste stratul de bază poziţionat între grinzile din lemn, putem amplasa direct izolaţia cu sau fără o reţea de rigle din lemn închisă cu plăci fibro-lemnoase sau scândură groasă. Diferenţa dată de această reţea de rigle din lemn va duce la realizarea unei suprafeţe circulabile sau necirculabile în pod. Evident că există si varianta să realizezi o soluţie mixtă, amenajarea zonei circulabile doar pe o zonă minimă necesară în pod, atât cât să asigure o cale de acces la eventuale zone de intervenţie ulterioară sau un minim loc de depozitare, dacă sunt necesare. În acest caz, amplasarea barierei de vapori o vei face tot pe partea caldă a planşeului, între stratul de izolaţie de bază şi gipscarton, lambriu sau elementul de închidere al tavanului pentru care ai optat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cu ce material iti poti izola podul casei Cu ce material iti poti izola podul casei
Polistiren extrudat Polistiren extrudat
Panouri cu izolatie pentru termoizolarea la interior Panouri cu izolatie pentru termoizolarea la interior
Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie
Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
XYPEX, un scut eficient si economic impotriva apei XYPEX, un scut eficient si economic impotriva apei

Vezi mai multe articole