on

Izolarea acoperisului

18 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Se spune ca vatra proprie e mai pretioasa decat aurul si ca nicaieri nu e mai bine decat acasa, prin urmare ne dorim o locuinta cat mai rezistenta, cat mai confortabila si cu un aspect cat mai inedit.

Este foarte important sa mentionam ca proiectarea unei case pleaca de la fundatie si ajunge la acoperis. Acoperisul reprezinta o parte foarte importanta pentru fiecare locuinta, iar acesta trebuie proiectat alaturi de un arhitect si un inginer structurist. De asemenea, tipul de invelitoare nu se alege in niciun caz la sfarsitul construirii casei, ci se va selecta o optiune viabila inca de la inceput, inca din faza de proiectare. De ce? Pentru ca nu poti monta o tigla grea pe o structura subdimensionata. Despre acest subiect poti afla mai multe din articolul Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont, caci astazi, impreuna cu partenerul nostru de incredere Wetterbest, iti vom povesti mai multe despre izolarea acoperisului.

Izolarea acoperisului este o parte esentiala a oricarei constructii, deoarece acesta contribuie la sporirea performantei energetice a casei, practic aceasta va functiona ca strat protector intre acoperis si constructie. Aceasta se va alege in functie de specificul structural al acoperisului, al spatiului de sub acoperis si al gandirii arhitecturale privitoare la proiect in ansamblul sau.

Impartindu-se dupa functionalitate, izolarea poate fi: hidro, termo si acustica. Desigur, in anumite situatii materialele folosite la izolare pot raspunde mai multor cerinte. De exemplu, exista materiale pentru izolare termica care intrunesc si calitati de izolare fonica.

Pe langa conceptul de izolare hidro unde rolul cel mai important il ocupa chiar sistemul de invelitoare in sine - cu toate componentele sale – izolarea termica este cea mai intalnita modalitate de a proteja casa la nivelul acoperisului. Astfel, se izoleaza, de principiu, spatiul dintre elementele de osatura verticala a acoperisului. Sunt folosite materiale de tipuri si densitati diferite, spre exemplu: vata bazaltica, vata minerala, celuloza, spuma poliuretanica etc. Acestea sunt incluse in proiect in urma unei analize ferme a tipului constructiv al acoperisului si al casei in ansamblul ei, al zonei geografice, a nevoii de asigurare al unui anumit habitat interior, a utilitatii spatiului respectiv etc.

De principiu, nevoia de izolare apare la spatiile cu utilitate de locuire aflate imediat sub acoperis (mansarde, etaje locuibile etc.), in acest caz se urmareste obtinerea a ceea ce se numeste in literatura de specialitate “pod cald”. Desigur, sunt situatii cand izolarea nu se face numai la nivelul structurii de acoperis ci, chiar si la nivelul planseului care desparte planul locuibil superior al constructiei de spatiul de sub acoperis. In contrapunct, sunt si spatii sub acoperis care nu necesita izolare (exemplu: podurile sau etajele tehnice) si in acest caz, in lipsa izolarii, vorbim de “pod rece”.

In conditiile in care aproximativ 20-25% din pierderile energetice ale unui imobil au loc prin acoperis sau terasa, alegerea corecta a solutiei de izolare se dovedeste a fi un aspect important si deloc de neglijat.

Beneficiile izolarii acoperisului

O izolare a acoperisului efectuata in mod corect si cu produse de calitate, iti va aduce beneficii pe termen lung si va contribui la sporirea confortului interior. Spre exemplu:

  • Termoizolarea acoperisului poate reduce costurile cu incalzirea si racirea cu pana la 40%. Lucrarile de termoizolatie vor aduce imbunatatiri locuintei tale atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii, ajutand la mentinerea unei temperaturi constante la interior.
  • Hidroizolatia va proteja casa de posibilele infiltratii, dar si de condens sau mucegai.
  • Fonoizolatia te va ajuta sa beneficiezi de o casa linistita, ferita de zgomotele puternice provenite din exterior, spre exemplu: sunetul ploii.

 

Ce curiozitatii au forumistii nostri atunci cand vine vorba de izolarea acoperisului?

 

AdiSome, forumist incepator Misiunea Casa: Buna ziua, Se da o hala 7/14m, acoperis structura metalica, ziduri BCA. Sunt 4 ferme, iar panele la distanta de 1 m. Vreau sa o acopar cu tabla cutata vopsita. Cum as putea izola ulterior tabla? Panourile sandwich pentru acoperis sunt foarte scumpe? Se poate izola cu polistiren, sta polistirenul lipit pe tabla?

Gemini: Cea mai buna varianta sunt panourile sandwich pentru acoperis. Si izolatia sub acoperis costa si nu va putea compensa modul in care radiaza tabla. Este putin ilogic sa izolam pe interior doar ca sa eliminam efectul indus de tabla cutata, este preferabil sa tratam cauza, adica sa actionam prin alegerea unei invelitori potrivite.

Mai multe detalii aici.

L.T., forumist incepator Misiunea Casa: Am o locuinta mansardata care este invelita cu tabla zincata si doresc sa o izolez termic si fonic. Ce materiale pot sa folosesc pentru izolatia mansardei, precum si grosimea acestora?

Specialistul MC: Dupa parerea mea cea mai buna solutie este sa realizati termoizolatia prin placare cu vata minerala, bariera de vapori (folie PVC sau aluminiu), placi de gips-carton verde. Prinderea profilelor pentru gips-carton se face de capriorii acoperisului iar grosimea termoizolatiei e bine sa fie de 10 cm.

Citeste continuarea aici.

Acest articol va este oferit de catre Specialistii WETTERBEST.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Materiale de calitate pentru cresterea duratei de viata a cladirilor Materiale de calitate pentru cresterea duratei de viata a cladirilor
Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica
Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
INVELITORI: Sindrile din lemn INVELITORI: Sindrile din lemn
Cat de importanta este izolatia acoperisului? Cat de importanta este izolatia acoperisului?
Tigla ceramica sau tigla metalica? Tigla ceramica sau tigla metalica?

Vezi mai multe articole