on

Izolarea caselor din lemn cu spuma poliuretanica

09 iunie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termoizolarea caselor este deja o necesitate si niciun beneficiar nu exclude solutiile de termoizolare a caselor nou construite, acest lucru neavand neaparat legatura cu prevederile legislatiei de profil ce impun construirea la anumite de standarde care sa implice consumuri energetice cat mai mici, de preferat sa tinda cat mai aproape de zero. Aceeasi tendinta este si in cazul caselor deja construite, acestea necesita lucrari de modernizare si termoizolare, dar aici limitarile pot fi induse de specificul fiecarei constructii si caracteristicile amplasamentelor.

 

Alegerea variantei potrivite de termoizolare se poate face dintr-o paleta de solutii oferite de ingineri si producatorii de materiale izolatoare termic. Este absolut necesar sa alegem o solutie cat mai potrivita pentru constructia noastra, plecand de la tipul structurii, zona geografica unde se afla, caracteristicile materialelor din are sunt realizate diferitele structuri ale constructiei (pereti exteriori, pereti interiori, plansee, acoperisuri si terase etc.). Mai mult decat atat, inca din faza de proiectare ar trebui sa avem identificata si dimensionata solutia de termoizolare, astfel incat sa eliminam orice improvizatie sau alegere gresita in faza de construire a casei.

 

 

Daca pentru casele realizate din zidarie de diverse tipuri si structuri din beton armat variabilele sau comportarea structurilor fata de actiunea factorilor exteriori sunt mai usor de apreciat si sunt mai putin sensibile la variatia acestor factori, la casele din lemn avem nevoie de arborari noi. Motivele sunt induse de specificul materiei prime – lemnul, un material care impune tratarea detaliilor cu mare atentie pentru ca imbinarile sunt zone de risc, pentru ca umiditatea poate afecta atat starea de sanatate a lemnului, cat si rezistenta termica, pentru ca etanseitatea anvelopei necesita in mod standard lucrari mai complexe, pentru ca izolarea fonica (la zgomot aerian si la zgomot de impact) se realizeaza mai greu etc..

 

In ultimii ani s-a remarcat din ce in ce mai mult una din solutiile de termoizolare ce permite atingerea unor rezistente termice ridicate cu o grosime redusa de materiale, solutie ce se aplica mecanizat si care aduce o serie de avantaje fata de orice alta solutie de termoizolare. Cu atat mai mult la casele cele mai sensibile, realizate din structuri de lemn, izolarea cu spuma poliuretanica aduce beneficiile pe care dorim sa ti le prezentam in continuarea articolului nostru, solutii pe care vom avea timp sa le analizam in detaliu pe forumul Misiunea Casa.

 

Spuma poliuretanica utilizata pentru izolarea caselor din lemn este de doua tipuri: spuma poliuretanica cu celule deschise si spuma poliuretanica cu celule inchise. Ambele sortimente se pot utiliza separat sau in combinatie, corelat cu tipul structurii ce se doreste a fi izolata, diferentele fiind date de valoarea densitatii.

 

 

Cum putem izola casa din lemn, cu ce varianta de spuma poliuretanica si ce rezultate putem obtine?

 

Etanseitatea si izolarea anvelopei casei sunt aspectele cele mai importante si din aceasta cauza, la o casa din lemn putem avea cel putin doua variante de izolare cu spuma poliuretanica. Este de dorit ca izolatia sa se faca pe exterior pentru a inchide intreaga anvelopa, eliminand orice punte termica, protejand structura de lemn fata de conditiile exterioare de umiditate si temperatura si obtinand astfel cel mai bun confort interior. Aceasta presupune utilizarea unui strat de minim 5 cm de spuma poliuretanica cu celule inchise urmata de finisarea fatadei in sistem de fatada ventilata. Pe de alta parte, o casa din lemn prezinta numeroase goluri in structura peretilor si aceasta cavitate poate fi umpluta intr-o anumita masura cu spuma poliuretanica. Se pot alege mai multe variante, daca fatada nu este izolata pe exterior, umplerea cavitatilor cu un mix de spuma poliuretanica cu celule inchise apoi inca un strat mai gros de spuma cu celule deschise sau doar un strat mai generos de spuma poliuretanica cu celule deschise. Pentru o dimensionarea corecta a stratului de izolatie al peretilor exterior se va face un calcul a necesarul de izolatie, iar specialistii ISOTERM va vor oferi cea mai buna varianta de izolare, potrivita specificului constructiei tale.

 

O alta zona foarte importanta a caselor o reprezinta mansarda sau planseul catre pod, de cele mai multe ori aceasta fiind realizata pe structura din lemn, indiferent ca este o casa din zidarie sau una integrala din lemn. Si aici putem discuta de diverse variante de izolare si recomandat este sa realizam izolarea pe conturul locuibil sau chiar pe spatiul de pod - daca acesta va fi utilizat pentru depozitare. In general, o izolatie cu spuma poliuretanica cu celule inchise poate fi suficienta daca este realizata la o grosimea de 7-10 cm, aceasta inseamna spatiul minim dintre capriori, dar vor ramane descoperite grosimile capriorilor. Pentru a elimina acest aspect se poate adauga inca un strat de spuma poliuretanica cu celule deschise. O combinatie recomandata de specialistii ISOTERM este reprezentata de un prim strat de 5 cm cu celule inchise, fapt ce inchide ermetic structura peste care vom adauga inca un strat de izolatie cu celule deschise cu grosimea de 10 cm, acoperind astfel si capriorii. Este evident ca inchiderea planseului sau tavanelor mansardelor se realizeaza cu preponderenta cu gipscarton, iar structura din spatele placilor pana la stratul de spuma poliuretanica poate fi utilizat ca spatiu tehnic pentru diverse instalatii fara a fi necesara o alta bariera de vapori ca in cazul izolatiilor cu vata minerala.

 

Peretii despartitori, planseele sau alte structuri interioare ce despart spatiile de locuit pot fi izolate foarte usor utilizand doar spuma poliuretanica cu celule deschise. In acest caz se recomanda o grosime de minim 10 cm de izolatie, aceasta fiind mult mai ieftina decat varianta cu celule deschise.

 

Indiferent de solutia de izolare cu spuma poliuretanica aleasa, trebuie sa avem in vedere pregatirea corecta a structurilor din lemn inainte de aplicarea izolatiei. In primul rand, trebuie sa asiguram curatarea tuturor elementelor de resturile de scoarta pentru ca pe acestea se dezvolta daunatorii lemnului. In al doilea rand, umiditatea lemnului inainte de aplicarea izolatiei cu spuma poliuretanica trebuie sa fie cat mai redusa, in niciun caz la o valoare mai mare de 20%. In caz contrar, se vor lua toate masurile pentru reducerea umiditati in masa lemnului inainte de izolare, prin incalzire si aerisire repetata a incaperilor sau utilizand un dezumidificator. Un alt aspect important este tratarea lemnului impotriva insectelor, ciupercilor si mucegaiurilor si asigurarea protectiei la foc.

 

 

Din punct de vedere al aplicarii, spuma poliuretanica se poate realiza in aproape orice conditii exceptand conditiile de umiditate ridicata si temperaturile sub +5°C. Altfel, orice anotimp este potrivit pentru realizarea izolatiei, iar la interior conditiile ideale de aplicare sunt usor de obtinut.

 

Daca la utilizarea altor solutii de izolare sunt necesare straturi si procese repetitive si implicit mai mult timp, la izolarea cu spuma poliuretanica a caselor din lemn totul se executa intr-un timp redus. Practic, aplicarea mecanizata a izolatiei din spuma poliuretanica se poate face la un ordin de marime de sute de metri patrati intr-o zi de lucru, in functie de grosimea materialului aplicat si numarul de straturi. Daca suma poliuretanica cu celule deschise se aplica intr-un singur strat pentru ca aceasta expandeaza mai mult si va avea o forma finala mai putin regulata (astfel ca in unele aplicatii va fi nevoie de taierea suprafetei finale), la spuma poliuretanica cu celule inchise aplicata in doua straturi (peste 4-5 cm pe strat) vom avea nevoie de o perioada de stabilizare a primului strat de minim 30 minute. Asadar, casele izolate cu spuma poliuretanica pot fi exploatate sau pot fi finisate dupa numai o singura zi de la aplicarea izolatiei.

 

Cu siguranta daca analizam beneficiile izolatiei cu spuma poliuretanica la casele din lemn vom gasi suficiente motive tehnice si economice pentru a alege aceasta solutie. Iata cateva beneficii importante:

  • izolatia cu spuma poliuretanica cu celule inchise conlucreaza cu structura casei din lemn si impreuna formeaza o structura rigida, marind rezistenta casei;
  • realizeaza o bariera eficienta impotriva umiditatii, protejand atat structura din lemn cat si intreg interiorul de actiunea acesteia, lucru resimtit mai ales in cazul zonelor;
  • etanseitatea anvelopei nu permite patrunderea prafului, alergenilor si poluantilor in interiorul casei;
  • celulele inchise actioneaza ca o bariera fonica;
  • nu acumuleaza umezeala si nu genereaza mucegai;
  • durata de viata este de cel putin doua ori mai mare decat orice alta solutie de izolare, durata de viata medie este in jur de 80 ani;
  • acopera cu usurinta orice cavitate, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte materiale izolatoare.

 

 

Prin urmare, credem ca spuma poliuretanica, indiferent ca discutam despre spuma poliuretanica cu celula inchisa fie despre spuma cu celula deschisa, este cel mai bun material de izolare daca ne raportam la coeficientul de conductivitate termica oferit. Aceasta valoare este chiar mai mica decat coeficientul materialelor traditionale de izolare (valoarea λ pentru varianta cu celula inchisa este ~ 0.021 W/(m. K), iar pentru celula deschisa este cuprinsa in intervalul 0.036-0.039 W/(m. K)), precum vata minerala, vata de sticla si polistirenul, iar acest lucru inseamna ca spuma izoleaza cel mai bine casele din lemn si nu numai. Izolatie mai buna inseamna si grosimi mai mici, deci spatiu pierdut este mai mic.

 

Suntem convinsi ca spuma poliuretanica este un material deosebit de avantajos si versatil, poate fi utilizat cu incredere si rezultatele oferite vor duce la realizarea unei case din lemn izolata perfect, va contribui la reducerea semnificativa a facturilor asigurand in acelasi timp cel mai bun confort interior si o durabilitatea foarte mare.

 

Alege asadar izolarea caselor din lemn folosind spuma poliuretanica si daca ai nelamuriri sau doresti mai multe amanunte, ori o oferta dedicata, asteptam sa ne contactezi pe adresa redactiei sau lasa-ne un mesaj pe forum. Impreuna cu specialistii ISOTERM vom cauta cea mai buna solutie pentru casa ta.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Utilizarea polistirenului extrudat Utilizarea polistirenului extrudat
Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm
Termoizolare cu bani de la banca Termoizolare cu bani de la banca
Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea
Cum sa Impermeabilizezi Un Beci sau un Subsol din Beton la care au cedat hidroizolatiile initiale Cum sa Impermeabilizezi Un Beci sau un Subsol din Beton la care au cedat hidroizolatiile initiale
Izolarea mansardei si controlul umiditatii Izolarea mansardei si controlul umiditatii

Vezi mai multe articole