on

Izolarea fonica

26 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poluarea fonica este o sursa de stres pentru majoritatea locuitorilor din orasele mari. Claxoanele interminabile, muzica data la maxim si sunetul bormasinilor la prima ora a diminetii sunt zgomote ce redau tumultul cotidian. Din aceste motive, fonoizolarea cladirilor a devenit o lucrare absolut necesara.

Pentru locuinte, dar si pentru imobilele cu functiuni echivalente locuirii (camine, centre de plasamente, hoteluri, pensiuni, etc. nivelul de zgomot nu ar trebui sa depaseasca urmatoarele nivele:

  • 35 decibeli – intre orele si 07:00 -14:00 si 16:00- 23:00
  • 30 decibeli intre orele 14:00 si 16:00 si 23:00 – 07:00

 

Ca sa iti faci o idee, iata cateva exemple care iti vor indica nivelurile de zgomot folosite ca reper:

  • Decolare avion: >120 dB
  • Concert rock: >100 dB
  • Motor de camion sau motocicleta: >80 dB
  • Radio sau televizor: >70 dB
  • Vocea umana normala la distanta de 1 metru: >55 dB
  • Zgomot de fond in birou: >35 dB
  • Insecta la un metru distanta: >15 dB

 

Nivelul de zgomot acceptat de oameni este cuprins intre 50 si 60 de dB, valorile ce depasesc acest interval sunt considerate a fi declansatoare de stres. Expunerea de lunga durata la sunete puternice poate provoca afectiuni grave ale auzului.

Daca vrei sa beneficiezi de un camin linistit si de o atmosfera cat mai placuta, poti incepe lucrarile de fonoizolare.

Ce materiale poti folosi pentru placarea fonoizolanta:

  • Vata minerala
  • Gips carton
  • Bureti fonoabsorbanti
  • Pluta
  • Panouri acustice din carton ondulat si cele care contin nisip special
  • Membrane fonoizolante

Cel mare avantaj pe care placarea fonoizolanta il are este acela ca poate fi aplicata in interiorul cladirilot, dupa ridicarea peretilor. Cu cat stratul de izolatie este mai generos, cu atat nivelul de zgomot va fi mai mic. In unele cazuri acesta poate fi redus si cu 70 de decibeli.

Pentru un rezultat cat mai eficient se recomanda izolarea fonica a peretilor pe ambele fete, a tavanului si inclusiv a podelei.

Izolarea fonica la interior

Pentru o mai buna protectie impotriva zgomotului aerian, vata de sticla minerala se dovedeste a fi un foarte bun izolator. Aceasta nu asigura doar izolarea fonica, ci si pe cea termica, datorita calitatilor fonoabsorbante excelente. Vata minerala trebuie montata in spatele unui perete din gipscarton sau OSB, iar eficienta va fi data de grosimea acestor straturi. Utilizarea acestui tip de fonoizolare este cea mai la indemana, in conditiile in care exista si alternative ceva mai complexe, cum ar fi buretele cofrat fonoabsorbant (folosit in studiourile de inregistrari audio), placile fonoizolante HD Foam, panourile acustice sau membranele fonoizolante.

Daca pentru primul tip de zgomot un locatar poate lua masurile necesare pentru a reduce nivelul decibelilor din propria locuinta, acesta nu prea are ce face impotriva zgomotului de impact. In cazul in care din apartamentul de deasupra se aud tot felul de sunete, singura varianta va fi ca vecinul sa antifoneze pardoseala, prin utilizarea unei sape armate si a unor placi acustice pentru pardoseli, pe materiale elastice.

Izolarea fonica la exterior

Pentru o mai buna protectie in fata zgomotelor exterioare, tamplariile din PVC cu geam termopan sunt cele mai uzitate solutii. Aceasta nu inseamna, insa, ca orice alegere va fi si cea corecta. Desigur, pe piata exista si ferestre speciale cu un nivel de izolare fonica RW, p>=47 dB.

Este foarte important ca pentru o protectie fonica ridicata, suprafata vitrata sa nu fie foarte mare, pentru a impiedica vibratiile sa se propage. In plus, tamplaria aleasa joaca si ea un rol important in antifonarea unei locuinte. Daca aceasta este umpluta si cu spuma poliuretanica, protectia impotriva sunetelor din exterior va fi de top. Un alt amanunt esential este montarea tamplariei, care ar trebui sa intre aproape perfect in spatiul rezervat, astfel incat sa ramana foarte putin loc de acoperit cu spuma poliuretanica intre profil si perete (maximum 1-2 cm).

Daca ai intrebari despre izolarea fonica, le poti gasi raspunsul pe forumul nostru sau poti deschide un topic nou. Vezi aici ce spun forumistii nostri despre izolarea fonica.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Mihai Alexandrescu

03 decembrie, 18:32

Buna ziua , am o multitudine de intrebari . una dintre ele ar fi : care este cea mai eficienta raport calitate pret pentru antifonarea unei camere cu dimensiunile 3x3.4x2.30 m construita din caramida
alta ar fi : daca in camera am 95-100 db fregvente de la 35 hz pana la 17khz (pana acolo sunt percepute de urechea umana) afara la aproximativ 20 m cat spl va mai fi ?
inca una si gata : daca antifonez doar in interiorul camerei afara va avea vre un efect?
iar ultima : trebuie sa antifonez si sub podea pentru a fi net superior mai eficient ?

Alte articole

Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal
O investitie profitabila: termoizolatia de interior O investitie profitabila: termoizolatia de interior
Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului
Termoizolarea suplimentara Termoizolarea suplimentara
Termoizolatia casei asigura confort Termoizolatia casei asigura confort
Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta

Vezi mai multe articole