Zgomotul marilor orase reprezinta un factor major de stres pentru majoritatea locuitorilor, dar si sursa aparitiei unor afectiuni variate, de la probleme auditive, la insomnii si nevroze sau chiar la hipoglicemie. Iar daca la rumoarea strazii se adauga si sunetele care razbat in locuinta din apartamentele vecine, refugiul in care ar trebui sa joace rolul de spatiu de relaxare dupa o zi de munca devine un loc de cosmar.
La primul instinct, reactia unui locatar supus unui astfel de regim ar putea fi aceea de a vinde imediat apartamentul si de a cumpara un altul intr-o zona ceva mai linistita. Dar, inainte de acest pas, mai exista o varianta pentru acestia: izolarea fonica a locuintei.
Zgomotul dintr-o locuinta este de doua tipuri. Primul este zgomotul aerian, precum cel produs de persoanele care vorbesc intr-un apartament alaturat sau de televizorul ori sistemul audio din locuinta vecina. Cel de-al doilea este zgomotul de impact, produs de vibratii precum cele din timpul mutarii mobilei sau ale unei sarituri. Dar sa le luam pe rand.
Izolarea fonica la interior
Pentru o mai buna protectie impotriva zgomotului aerian, vata de sticla minerala se dovedeste un foarte bun izolator. Aceasta prezinta calitati fonoabsorbante excelente si asigura nu doar izolatia fonica, ci si pe cea termica. Vata minerala trebuie montata in spatele unui perete din gips-carton sau OSB, iar eficienta va fi data de grosimea acestor straturi. Utilizarea acestui tip de fonoizolatie este cea mai la indemana, in conditiile in care exista si alternative ceva mai complexe, cum ar fi buretele cofrat fonoabsorbant (folosit in studiourile de inregistrari audio), placile fonoizolante HD Foam, panourile acustice sau membranele fonoizolante.
Daca pentru primul tip de zgomot un locatar poate lua masurile necesare pentru a reduce nivelul decibelilor din propria locuinta, acesta nu prea are ce face impotriva zgomotului de impact. In cazul in care din apartamentul de deasupra se aud tot felul de sunete, singura varianta va fi ca vecinul sa antifoneze pardoseala, prin utilizarea unei sape armate si a unor placi acustice pentru pardoseli, pe materiale elastice.
Izolarea fonica la exterior
Pentru o mai buna protectie in fata zgomotelor exterioare, tamplariile din PVC cu geam termopan sunt cele mai uzitate solutii. Aceasta nu inseamna, insa, ca orice alegere va fi si cea corecta. Astfel, pentru zonele cu poluare fonica semnificativa, trebuie aleasa cel putin o sticla de tip 3.3.2 sau 3.3.1 si o grosime a sticlei de 42 mm. Desigur, in acest caz, si profilele alese trebuie sa fie ceva mai late.
Foarte important pentru o protectie fonica ridicata este ca suprafata vitrata sa nu fie foarte mare, pentru a impiedica vibratiile sa se propage. In plus, tamplaria aleasa joaca si ea un rol determinant in antifonarea unei locuinte. Daca aceasta este umpluta si cu spuma poliuretanica, protectia impotriva sunetelor din exterior va fi de top, insa si pretul este unul pe masura. Un alt amanunt esential este montarea tamplariei, care ar trebui sa intre aproape perfect in spatiul rezervat, astfel incat sa ramana foarte putin loc de acoperit cu spuma poliuretanica intre profil si perete (maximum 1-2 cm).
Astfel, daca pana acum cautai solutiile pentru un somn si o odihna linistitoare in propriul tau camin, prin aplicarea acestor solutii le vei gasi cu siguranta. Spor la lucru si nu uita: daca mai ai intrebari despre amenajarea locuintei, le poti gasi raspunsul pe forumul nostru: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php.
Comentarii
Nu exista comentarii.