on

Izolarea gresita a planseului: solutia de remediere a problemei semnalate de un forumist

29 decembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Despre termoizolare se vorbeste din ce in ce mai mult, mai ales ca acesta a devenit un subiect de interes care trebuie tratat cu cea mai mare atentie. Tot asa cum se poate adauga locuintei un plus de valoare si confort sporit, la fel de bine se poate ajunge in cealalta extrema, cea in care problemele legate de condens si mucegai pot degrada finisajele, pot diminua confortul sau pot deteriora aspectul locuintei. De aceea, sunt multe aspecte de discutat in legatura cu termoizolarea diferitelor suprafete ale casei, insa in acest articol vom atrage atentia, concret, asupra unei lucrari gresite de termoizolare a planseului catre pod.

Un forumist Misiunea Casa ne-a solicitat sfatul asupra unei probleme aparute in podul locuintei sale, o casa veche P+1, cu invelitoare din tigla ceramica de tip vechi, montata direct pe un singur rand de sipci. Aparent, starea de degradare a acoperisului era legata de vechimea acestuia, cu sipci deformate si spatiu intre tigle si o suprapunere la limita a acestora, astfel incat la ploi cu vant sau zapada cu viscol, infiltratiile deveneau semnificative. De aici a rezultat o stare de umezeala accentuata pe structura de lemn a sarpantei, iar apa a patruns pana la nivelul planseului spre pod. In aceste conditii, pentru a creste confortul interior si pentru a reduce pierderile de energie, proprietarul nostru ne-a solicitat sfatul in legatura cu izolarea planseului catre pod.

Din imaginile si din detaliile oferite, reiesea ca planseul este realizat tot pe o structura din lemn, care, la inceput, a fost prevazut si cu un strat de izolatie din vata de sticla caserata cu folie de aluminiu, de 10 cm, plasat intre grinzi. Apoi, partea de deasupra izolatiei a fost podita cu scandura. Dupa o vreme, proprietarul a decis sa suplimenteze izolatia acestui planseu si a optat pentru adaugarea unui strat de vata bazaltica in pod, direct pe scandura, deoarece exista riscul ca vata minerala sa fie afectata de infiltratiile mentionate anterior. Prin urmare, s-a hotarat sa acopere izolatia cu o folie de polietilena.

Pentru un timp, efectele negative nu si-au facut aparitia, insa aceasta perioada nu a durat foarte mult. Sub folia care avea rol de strat de protectie la apa si praf a apărut condens masiv, iar izolatia a inceput sa se imbibe cu apa. Dupa constatare, forumistul ne-a adresat intrebarea: „Ce este de facut?”. Pentru ca misiunea noastra asumata este aceea de a impartasi informaţia si de a cauta solutiile optime pentru fiecare problema adusa in discutiile de pe forum si nu numai, am incercat si de aceasta data sa oferim o solutie punctuala. Iar cum aceasta nu este o situatie singulara, am ales sa o impartasim cu toti cititorii nostri.

Solutia oferita de Misiunea Casa

Astfel, recomandarea noastra pentru astfel de situatii este evitarea unor asemenea solutii de acoperire a izolatiei, precum cea din cazul expus mai sus. In prealabil, trebuie analizate foarte bine oportunitatea si, mai ales, prioritatea lucrarilor necesare. In conditiile unei stari de degradare avansate a acoperisului, acesta necesita un proiect de reabilitare. Lucrarea poate avea un cost mediu, insa este esential este ca aceasta sa ofere protectia necesara locuintei in fata intemperiilor.

In alta ordine de idei, acoperirea izolatiei din pod cu o folie de polietilena, un strat care nu permite evacuarea vaporilor de apa din cauza impermeabilitatii sale, este exclusă. Condensul aparut sub folie este cauzat de circulatia aerului umed dinspre interiorul etajului si de acumularea umezelii in structura de lemn a planseului. Amplasarea foliei de polietilena in pod, acolo unde exista o zona rece, reprezinta garantia aparitiei condensului. Aceasta stare se poate accentua, daca vata utilizata ca prim strat in structura initiala a planseului nu a avut imbinarile etanseizate cu banda de aluminiu adeziva.

Mecanismul acestei etanseizari reprezinta, de fapt, o bariera realizata la interior pentru blocarea migratiei vaporilor din aerul interior, deoarece pe timp rece sensul de migratiune este de la interiorul casei spre exterior. In anumite situatii, spre exterior poate fi utilizata o membrana de difuziune, similara celei de sub invelitori, insa riscurile de pe acest planseu sunt ridicat, de aceea recomandarea este aceea ca izolatia sa nu fie acoperita cu un strat impermeabil, ca in cazul forumistului nostru. In schimb, se poate face o acoperire prin mutarea scandurii initiale a planşeului, peste acest strat secundar de izolatie, pentru diminuarea riscului actiunii infiltratiilor direct pe vata minerala.

Asadar, dupa primirea acestui exemplu de lucrare partial compromisa, ne-am dorit sa tragem atentia asupra detaliilor care trebuie avute in vedere la alegerea si executarea lucrarilor de termoizolare. De aceea, daca nu ai o solutie clara si testata, te invitam sa nu eziti sa adresezi intrebarile tale pe forumul Misiunea Casa. Astfel, doar dupa o sfatuire comuna, pot fi evitate situatii care iti pot afecta atat confortul, dar si bugetul.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

29 iulie, 17:31

Buna ziua,

Problema legata de invelitoarea din sindrila este cauzata de lipsa stratului de ventilatie, sindrila fiind o membrana bituminoasa in esenta. Fie executati montajul unor piese de ventilatie pe zona acoperisului, fie utilizati sistemul de ventilatie descentralizata dedicat podurilor.

Suprafata podului se poate inchide cu placi din OSB, Intre acesta se lasa 3mm spatiu de dilatare. Daca tavanul etajului inferior nu are bariera de vapori, exista sanse ca sub placile de OSB sa apara condens si ulterior mucegai. La fel se intampla si sub acoperis, daca nu ventilati podul.

Danut Munteanu

13 iunie, 19:23

Buna ziua,

Doresc informatii la 2 intrebari privind podul casei in care locuiesc – precizez ca am cumparat casa la gata, deci nu am informatii complete privind aspectele pentru care solicit aceste informatii:
1. casa este acoperita cu sindrile bituminoase hexagonale cu astereala de OSB (urmeaza sa verific ce fel de OSB a fost folosit). Datorita lipsei de ventilatie a podului (este complet inchis) iarna s-a format condens si a aparut mucegaiul pe astereala; nu cred ca peste asteriala exista folie anticondens.
– cu ce produse (solutii, grund, vopsea) pot trata OSB-ul impotriva mucegaiului si a umiditatii?
– de unde pot cumpara piese pentru a realiza o ventilare corespunzatoare in pod (in vederea eliminarii condensului si nu numai)?
daca imi puteti recomanda modele de aceste piese.

2. in ceea ce priveste izolarea tavanului fata de pod:
in interior este rigips (prins pe suporturile metalice); din pod se vede vata minerala intre grinzi iar peste grinzi sunt batute sipci cu interval intre ele. In urma cu 2 ani am intins peste sipci un strat de vata minerala de 10 cm grasime pentru imbunatatirea izolarii termice. Pentru a circula in pod putem pune peste vata minerala placi subtiri de PAL sau OSB??? Nu o sa se creeze condens sub acestea? Daca le gaurim (placile) e mai bine?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte articole

5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul 5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul
Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite
Renovare mansarda – Proiectul unui forumist Renovare mansarda – Proiectul unui forumist
Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare
Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX
Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil

Vezi mai multe articole