O parte importanta din procesul de constructie sau renovare a unei case este izolarea acesteia. Casa trebuie izolata in intregime, incepand cu subsolul, parterul, etajul superior si terminand cu mansarda.
Avantajele izolarii casei sunt numeroase si dintre acestea se pot aminti diminuarea pierderii de caldura in sezonul rece, pastrarea locuintei mai racoroasa in timpul verii, izolarea fonica sau protectia impotriva incendiilor.
Vata bazaltica este preferata multor specialisti in constructii, deoarece randamentul pe care il ofera este excelent, iar proprietatile pe care le are sunt cele necesare atunci cand vine vorba de izolarea casei. Aceasta poate fi folosita pentru a izola peretii exteriori si cei de compartimentare, acoperisurile de tip terasa, mansardele, fatadele ventilate, plafoanele false si pardoselile.
Ce este vata bazaltica?
Vata bazaltica, numita si vata minerala, este facuta din roci vulcanice. Procesul de obtinere a placilor de vata bazaltica este foarte interesant. Rocile sunt topite intr-un cuptor special, la o temperatura de 3000 de grade Celsius, ajungand sa aiba consistenta unei magme. Ulterior, produsul obtinut este pus sub un jet de abur de inalta presiune, iar apoi este centrifugat, obtinandu-se fibre subtiri si lungi. Ultimul pas este compresia fibrelor rezultate in placi groase si dense, care sunt taiate apoi la dimensiuni standard.
De ce vata bazaltica?
Dintre toate materialele disponibile pentru izolarea locuintei, vata bazaltica este alegerea cea mai buna din mai multe motive:
- este rezistenta la compresiune;
- contine materiale reciclate in proportie de 50%-75%;
- izoleaza fonic;
- nu se deterioreaza in timp, avand o garantie de cel putin 25 de ani;
- permite trecerea umezelii;
- retine aerul cald;
- rezista la temperaturi de pana la 1400 de grade celsius;
- se monteaza usor;
- se obtine din resurse sustenabile;
- este un material ecologic.
Cum se izoleaza locuinta cu vata bazaltica?
Izolarea locuintei cu vata bazaltica este relativ usoara, daca se tine cont de anumite aspecte si daca se parcurg pasii corespunzatori. Acestia sunt:
- pregatirea suportului pe care va fi montata vata bazaltica;
- instalarea profilurilor de soclu;
- montarea si fixarea placilor de vata;
- consolidarea stratului termoizolant;
- aplicarea tencuielii.
Pregatirea consta in tencuirea peretilor pe care urmeaza sa se monteze vata bazaltica. Daca acestia sunt deja tencuiti, atunci trebuie sa se curete temeinic de impuritati si sa se repare denivelarile mai mari de 1 cm.
Pentru instalarea profilurilor de soclu va fi nevoie de dibluri, iar intre acestea trebuie lasata o distanta de 3 mm. In aceasta etapa trebuie sa se acorde o atentie deosebita, deoarece de montarea profilurilor de soclu depinde fixarea corecta si uniforma a vatei bazaltice.
Urmeaza montarea si fixarea placilor de vata minerala bazaltica, pentru care va fi nevoie de mortar adeziv. Daca este cazul, spatiile goale dintre placi pot fi acoperite cu resturi de vata bazaltica. Imbinarile dintre placile de vata trebuie intercalate vertical pe suprafata plana si in stil pieptan la colturi. Ulterior, placile trebuie fixate folosind aproximativ 5 dibluri metalice pentru fiecare metru patrat. La randul lor, diblurile se acopera cu spaclu.
Pentru a consolida stratul termoizolant se va folosi plasa de armare. Aceasta se monteaza intre doua straturi de mortar, doar daca temperatura se incadreaza intre 5 si 30 de grade Celsius. In total, mortarul si plasa de armare trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 5 mm.
Pentru a aplica tencuiala decorativa – ultima etapa din procesul de montare a placilor de vata bazaltica – este necesar sa treaca 72 de ore de la pasul anterior.
Comentarii
Nu exista comentarii.