on

Izolarea mansardei si podului

14 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Izolatiile termice sunt si vor ramane o prioritate pentru orice tip de constructie, fie ca discutam de locuinte individuale, locuinte multifamiliale, spatii comerciale sau de cele industriale. Fiecare element constructiv ce desparte interiorul unui spatiu incalzit (sau racit in unele cazuri), fata de exterior, necesita identificarea si punerea in opera a unor solutii de izolare termica.

Cu cat pretul energiei este mai mare, cu atat se justifica mai mult necesitatea investitiei in solutii de izolare termica, dar nu acesta este singurul aspect ce ne intereseaza. Lipsa izolatiilor termice la nivelul elementelor anvelopei unei cladiri nu afecteaza doar consumul energetic al casei ci si climatul interior al casei si starea de „sanatate” a unor parti ale constructiei, afectand inclusiv finisajele.

Efectul negativ maxim indus de lipsa izolatiilor termice pe elementele constructive realizate din materiale slab izolatoare se observa foarte usor prin binecunoscutele fenomene de condens ce poate dezvolta ulterior mucegai, indiferent ca sunt pereti exteriori, plansee spre pod, tavane de mansarda etc.


In acest context, solutiile de termoizolare sunt absolut necesare si credem ca o discutie despre necesitatea lor nu mai poate fi evitata, ci doar modul de alegere a solutiei optime pentru fiecare cladire, tinand cont de specificul constructiv al acesteia si modul de punere in opera pentru ca este important sa alegem bine dar si sa folosim corect materialele pentru care am optat.


Podurile caselor sunt un spatiu tampon intre interiorul casei si mediul exterior dar constituie si un spatiu ce poate fi utilizat pentru depozitare, relaxare, ca spatiu tehnic iar in unele cazuri poate fi amenajat partial ca spatiu de locuit ori transformat in mansarda. Nu mai vorbim de cazul in care etajul unei case este de la bun inceput mansardat, astfel ca in oricare din aceste situatii ne-am afla, trebuie sa optam pentru izolarea termica a unor suprafete apartinand acestor structuri.


Ce suprafete se califica pentru a fi izolate in mod obligatoriu la mansarde si poduri?


Acoperisul poate reprezenta integral partea superioara a mansardei sau nu, in acest al doilea caz avem de a face cu existenta unor mici spatii de pod, mini-pod cu inaltime redusa pozitionat de regula pe centrul acoperisului/mansardei. Astfel, distingem doua cazuri:

- acoperisul reprezinta in integralitate tavanul mansardei, izolatia termica trebuie aplicata obligatoriu pe intreaga suprafata sub sau peste asteriala;

-  acoperisul reprezinta partial tavanul mansardei, izolatia termica se aplica pe toata zona comuna mansarda-acoperis iar in rest se izoleaza tavanul/planseul central catre mini-podul creat intre mansarda si acoperis.

 

 

Daca am inteles care sunt suprafetele ce necesita izolare in cazul mansardei, la un acoperis lucrurile pot fi mai simple pentru ca in mod clasic, suprafata planseului spre acoperis este singura zona ce trebuie izolata daca nu folosim in vreun fel acest spatiu. Alternativ, daca dorim un ambient ceva mai putin influentat de calitatea invelitorii (exista invelitori din beton, ceramica sau tigla, fiecare comportandu-se in mod diferit la actiunea mediului exterior) in spatiul podului, putem adauga elemente de izolare termica si sub acoperis, suplimentar la izolarea termica a planseului spre pod.

Pentru casele individuale, toate aceste structuri ale mansardelor, podurilor si planseelor sunt de regula realizate din beton armat, lemn si mai rar din structuri metalice. Aceste structuri din componenta planseelor finale, podurilor, tavanelor de mansarda etc. necesita o anume izolatie termica, o grosime aleasa astfel incat rezistenta termica oferita sa respecte prevederile normativelor si anume o rezistenta termica de minim 5 mpK/W.

Aceasta rezistenta termica este direct proportionala cu grosimea materialului izolator si invers proportionala cu conductivitatea termica a acestuia. Ajungem astfel la dimensionarea izolatiei termice si spatiul necesar a fi prevazut in cadrul elementelor constructive ce poate afecta sau nu spatiul interior dupa cum am reusit sa proiectam cladirea si dupa ce tip de material de izolare am ales. Cand alegem un material superior din punct de vedere al conductivitatii termice vom putea realiza o izolare ce va necesita un spatiu mai redus, o grosime mai mica a izolatiei. In plus, vom lua in calcul si modul de comportare fata de vapori pentru ca un aspect la fel de important este termenul de bariera de vapori, aceasta putand fi realizata in mod separat cu anumite folii specifice dar in cazul unor materiale aceasta poate lipsi tocmai pentru ca acestea nu permit migrarea vaporilor prin structura izolatiei.


Ajungem astfel la aplicatii efective pentru realizarea izolatiei termice la mansarde si poduri, izolatie termica ce se poate realiza in conditii de calitate si durabilitate utilizand spuma poliuretanica cu celula inchisa sau cu celula deschisa. Asa cum probabil cunosti deja, spuma poliuretanica este cel mai bun material de izolare termica ce se poate utiliza astazi in domeniul rezidential si nu numai. Calitatea acestui material este usor de apreciat datorita conductivitatii termice reduse, de doar 0,021 W/mK, modului de aplicare continuu si rapiditatii in aplicare ca urmare a tehnologiei mecanizate de punere in opera.

Spuma poliuretanica, un produs oferit de specialistii ISOTERM - partener de incredere (PIMC) Misiunea Casa poate fi de doua tipuri:

• Spuma poliuretanica cu celulă închisa – o spuma dura, rigidă, avand densitatea de  de minim 30-40 kg/m3. Datorita acestei densitati, spuma poliuretanica cu celula inchisa va adauga un plus de rezistenta structurii, comportandu-se ca o ramforsare si nu va permite trecerea aerului si implicit vaporilor prin material;


• Spuma poliuretanica cu celula deschisa - o spuma cu densitate mai scazuta, undeva in jurul valorii de 8 kg/m3, asigura o izolare termica comparativa cu a materialor clasice de izolare (polistirenul si vata minerala), dar cu un cost mai mic. Datorita structurii poroase, aerul poate patrunde prin material si prin urmare nu poate fi utilizata la fel ca spuma poliuretanica cu celula inchisa.

Practic, izolarea cu spuma poliuretanica in structura tavanului mansardei, acoperisului si planseului catre pod se poate face in mai multe moduri, cu unul sau ambele tipuri de spuma poliuretanica mentionate anterior.

Pentru o mansarda discutam de pierderi de caldura intr-un procent semnificativ, undeva la 35-40% din energie se pierde astfel daca nu aplicam o izolatie termica de calitate. Mai mult, trebuie sa impiedicam vaporii sa migreze catre zonele mai reci, catre structura din lemn, invelitoare etc., altfel vom avea garantat condens si mucegai pe toate elementele unde exista risc de condensare. In acest caz utilizarea unei spume poliuretanice cu celua inchisa este prima optiune pentru ca izoleaza foarte bine si inchide circulatia vaporilor. Este recomandata aplicarea unei izolatii cu o grosime de minim 5cm insa puncul de optim este situat la grosimea de 8cm pentru zona de campie si 10cm pentru zona de munte. Un aspect important este faptul ca spuma poliuretanica cu celula inchisa nu expandeaza astfel ca suprafata finala este aproximativ plana, fara o denivelare pronuntata. Alternativ, se poate face o combinatie de spuma poliuretanica cu celula inchisa urmata de un strat cu celula deschisa daca dorim sa optimizam costurile si sa adaugam un plus la rezistenta termica finala.

In momentul in care reusim sa izolam cu spuma poliuretanica sub acoperis, spatiul podului va fi mult mai putin expus influentei factorilor de mediu si prin urmare se poate utiliza intr-un mod mai placut pentru diverse activitati de relaxare sau pentru depozitare/aplicatii tehnice. Putem considera astfel ca izolarea planseului spre podul izolat nu va fi necesara la o calitate mai ridicata si putem diminua izolatia acestuia la un minim  de 10cm cu spuma poliuretanica cu celula deschisa, obtinand astfel o separare din punct de vedere fonic a incaperilor si un flux redus de energie catre pod, atat cat sa existe un climat acceptabil, nu la fel de ridicat ca in cazul unui spatiu locuibil permanent.

 

Planseul catre pod are destul de mult de suferit in multe case, este poate cel mai defavorizat din punct de vedere al modului de izolare de catre cei mai multi beneficiari si constructori. Il putem considera strict tehnic ca un acoperis sau un tavan de mansarda si prin urmare va trebui sa beneficieze de acelasi mod de izolare termica.

Dat fiind ca poate fi realizat atat pe structura usoara din lemn sau din beton, putem aplica mai multe variante de izolare. Prima optiune ce aduce o izolare superioara este si de aceasta data izolarea cu spuma poliuretanica cu celula inchisa la o grosime de minim 5cm grosime. Alternativa este utilizarea spumei poliuretanice cu celula deschisa la o grosime de minim 10cm. In cazul planseului din beton, mai ales ca se realizeaza din ce in ce mai multe plansee ce ies in exteriorul cladirii, realizand practic partea de streasina (sgeacul) cu planseul din beton, izolarea se aplica prin pod, peste placa de beton. Va fi necesara inhiderea izolatiei pe exterior, odata cu realizarea termosistemului, atat sub placa de beton la streasina cat si pe grosimea acestei placi. In acest mod avem o anvelopare completa si corecta.

Pentru orice aplicatie legata de izolarea cu spuma poliuretanica pentru casa ta gasesti informatii pe Forumul Misiunea Casa, te asteptam cu intrebari daca ai vreo nelamurire. Ne-ar face placere sa ne prezinti impresiile daca ai realizat o astfel de izolatie termica la casa ta, altfel daca doresti o oferta concreta pentru realizarea unei izolatii termice cu spuma poliuretanica nu ezita sa iei legatura cu un consultant ISOTERM.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)
Termoizolatia casei asigura confort Termoizolatia casei asigura confort
Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
Polistiren extrudat Polistiren extrudat
Hidroizolatii Conduraru – 15 ani de experienta! Hidroizolatii Conduraru – 15 ani de experienta!
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului

Vezi mai multe articole