on

Izolarea optima a acoperisului utilizand spuma poliuretanica

21 iunie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Acoperisul casei, indiferent de forma, marime, orientare sau alte detalii constructive reprezinta ansamblu structural situat in partea superioara a cladirii, care are menirea sa delimiteze si sa permita crearea unui spatiu intern, protejat fata de exterior. Astfel, acoperisul izoleaza cladirea la partea superioara si o protejeaza de precipitatii, vant, variatii de temperatura, zgomot etc. Avand in vedere impactul acestor elemente exterioare ce actioneaza in permanenta asupra acoperisului, putem spune ca la acest nivel se inregistreaza cele mai mari solicitari atat prin intensitate cat si prin dinamica, diferentele putand fi mai mari de 20°C intre diferitele regimuri termice zi - noapte, zi insorita - zi cu precipitatii sau sezon cald - sezon rece.


Este evident ca o astfel de dinamica va avea o influenta asupra spatiului interior si resimtim acest lucru atat in sezonul cald dar mai ales in cel rece. Daca vara suprafata podului sau spatiul locuit de sub acoperis (mansarda partiala sau totala) este supus unui proces de incalzire, iarna avem efectul invers, o racire semnificativa a spatiului insotita de posibile efecte negative la nivelul finisajelor, prin aparitia condensului si ulterior a mucegaiului. Toate acestea duc pe de o parte la un disconfort semnificativ, cresterea cheltuielilor cu incalzirea/racirea spatiilor si degradarea finisajelor. Din toate aceste motive, se impune izolarea acoperisului casei astfel incat intreaga structura sa aiba o inertie termica semnificativa si sa protejeze spatiile interioare, asigurand confortul optim si reducerea cheltuielilor de incalzire/racire.

 

Asadar, de ce sa izolam acoperisul?


Aplicarea unei izolatii eficiente reduce necesarul de energie al casei cu mai mult de 50% daca se realizeaza complet si dimensionand corect toate suprafetele ce necesita izolatie. Studiile ne arata ca fiecare suprafata a casei pierde un anumit procent de energie daca nu este izolata corect, acoperisul este responsabil cu circa 25-30 % din pierderi, in plus putand exista riscul patrunderii aerului rece din exterior, situatie foarte grava si de nedorit. Pe de alta parte, in zonele cu climat, cald izolatia poate mentine cladirea intr-o stare de racoare ce este esentiala pentru confortul interior.

Izolarea acoperisului, fie ca este inclinat sau de tip terasa, ajuta la:


• prevenirea transferului de caldura

• cresterea eficientei energetice a unei cladiri

• economisirea banilor cu facturile de incalzire/racire

• reducerea amprentei de carbon a locuintei

• imbunatatirea confortului la interior

In domeniul izolatiilor termice nu exista o solutie ”universal valabila”. Fiecare cladire are particularitatile sale, forme si dimensiuni specifice, mod de amplasare, un anumit gen de materiale utilizate la constructie, ceea ce inseamna ca dimensionarea izolatiei trebuie facuta numai dupa analiza proiectului casei sau realizarea unei constatari in amplasamentul dat.

Buna izolare a acoperisului (care de altfel este o punte termica, cea mai insemnata la nivelul cladirii) ofera protectie imporiva intemperiilor si va completa acoperisul in aceasta directie. Este evident ca izolatia trebuie sa fie corelata cu tipul acoperisului si invelitoarea de pe acesta, pentru ca fiecare dintre acestea au proprietati diferite (de exemplu tigla de beton se comporta diferit fata de tigla din tabla din punct de vedere termic).

Solutiile de izolare termica ale acoperisului pot utiliza mai multe tipuri de material, de la clasicele vata minerala si polistiren pana la celuloza dar si cea mai moderna si eficienta varianta – spuma poliuretanica.

Daca vrei un acoperis izolat termic si fonic, cu etanseitate maxima, atunci solutia este una singura - izolatia cu spuma poliuretanica. Este solutia ideala pentru orice tip de acoperis fiind un material clasificat ecologic, care se aplica rapid si uniform pe intreaga suprafata a acoperisului si care formeaza o bariera continua si etansa.

Exista numeroase avantaje ale acestui tip de izolatie, mentionam doar cateva din acestea: reducerea consumului energetic, cresterea confortului termic si fonic, prevenirea condensului si a mucegaiului, cresterea duratei de viata a acoperisului, lipsa lucrarilor de intretinere, imposibilitatea degradarii stratului de izolatie in timp, rezistenta la apa/umezeala, umplerea tuturor cavitatilor de pe suprafata pe care se aplica etc.

 

Cum utilizam spuma poliuretanica pentru izolarea acoperisului?

 

Dupa cum am mentionat, exista avantaje incontestabile ale spumei poliuretanice si le putem constata usor daca analizam proprietatile acestui material versus materialele clasice (vata minerala si polistiren sau chiar celuloza). Pe langa aspectele ce tin de izolarea termica si fonica, etanseitatea la apa este un plus ce nu are corespondent in celelalte solutii, pe langa faptul ca spuma poliuretanica nu permite trecerea apei, aceasta nu isi schimba proprietatile la contactul cu apa si elimina necesitatea unei bariere de vapori asa cum este necesar la izolatiile din vata minerala (caz semnificativ in circulatia vaporilor de la interior la exterior, asa cum se intampla in sezonul rece)

Pentru o reusita perfecta a solutiei de izolare cu spuma poliuretanica trebuie respectate cateva etape la punerea in opera, etape pe care le vom discuta in continuare.

 

 

Primul pas il reprezinta, ca la orice lucrare de constructii si amenajari, pregatirea stratului suport sau pregatirea suprafetei de aplicare. Aceste suprafete pot fi reprezentate de structuri metalice si invelitori din tabla de diverse tipuri, sarpante din lemn, suprafete din beton etc. Se vor executa toate lucrarile necesare pentru curatarea suprafetelor de orice elemente neaderente, se vor decoperta, curata si repara orice defecte semnificative. Structurile din lemn se vor curata de orice scoarta ramasa de la prelucrarea bustenilor si se vor trata cu o solutie de protectie de tipul ”4K – tratament lemn”. Ne putem intreba de ce este nevoie de aceste operatiuni daca spuma patrunde in orice zone ascunse? Ne dorim sa obtinem o aderenta maxima si o rezistenta foarte buna iar acest lucru se poate realiza doar daca pregatim corect stratul suport. Durabilitatea oricarei lucrari de constructii si amenajari tine mai mult de modul in care executam lucrarea (calitatea manoperei) decat de marca materialului utilizat.

De asemenea, trebuie inchise toate zonele prin care spuma poliuretanica poate sa iasa in afara structurilor, de exemplu zona cosoroabei, spre sageac. Daca peste izolatia cu spuma poliuretanica se va aplica un tavan fals sau orice alte inchideri ce necesita executarea unor prinderi mecanice cu bride (de exemplu la gipscarton), se vor monta toate clemele necesare inainte de a aplica spuma poliuretanica. In nici un caz nu se aplica bride, cleme sau alte suporturi pe stratul de spuma poliuretanica pentru ca prinderea nu este ferma si va duce la deformarea suprafetelor astfel inchise.
 

 

Necesarul de izolatie cu spuma poliuretanica


Dupa finalizarea operatiilor de pregatire a suprafetelor de izolat si degajarea tuturor zonelor din spatiul mansardelor sau podurilor se poate trece la masurarea suprafetelor. Aceste masuratori vor sta la baza calcularii necesarului de spuma poliuretanica ce va acoperi intreaga suprafata a acoperisului iar acest lucru se face de catre prestatorul ales, in cazul nostru discutam specialistii de la ISOTERM. Acestia sunt in masura sa va ofere cele mai bune optiuni in alegerea si aplicarea izolatiei cu spuma poliuretanica iar calculul necesarului va tine cont de toti factorii relevanti pentru lucrarea in cauza.


Pentru fiecare lucrare se alege sortimentul adecvat de spuma poliuretanica si grosimea/grosimile necesare. Exista posibilitatea de a utiliza fie spuma poliuretanica cu celula inchisa, fie spuma poliuretanica cu celula deschisa, fie strat multiplu cu ambele sortimente. Daca varianta cu celula deschisa poate fi aplicata de la un minim 10cm grosime, varianta cu celula inchisa coboara la o grosime de minim 5cm insa aceste valori minime nu sunt neaparat si suficiente. Pentru o izolare foarte buna, grosimea izolatiei trebuie sa fie cel putin dubla fata de valorile mentionate anterior.

 

 

Aplicarea spumei poliuretanice


Dupa ce toate demersurile legate de masurare, calculare si dimensionarea izolatiei sunt realizate, urmeaza executia efectiva a lucrarilor in santier si vom constata ca timpul de executie efectiv este mai mic decat cel necesar pasilor anteriori descrisi mai sus. Timpul de lucru necesar in santier este redus pentru ca tehnologia de aplicare este mecanizata. In santier ajunge masina echipata cu toate cele necesare pentru a aplica, cu ajutorul aerului comprimat, cele doua substante ce stau la baza formarii spumei poliuretanice.


Avand in vedere conditiile stricte in care se lucreaza cu spuma poliuretanica (personal dotat cu echipament de protectie integral), incinta de aplicare trebuie eliberata de orice persoana neechipata corespunzator, aerul comprimat purtand in atmosfera particule fine de spuma. Acestea adera la orice material si vor fi greu de indepartat dupa uscare. In general timpul de uscare si acces ulterior in incinta izolata este de circa 24 ore.

Dupa aceasta perioada de timp, in care spuma poliuretanica s-a uscat, producatorii garanteaza ca aceasta nu va elibera niciun fel de substante toxice, fiind considerat cel mai prietenos si „sanatos” material izolator. Timpul redus necesar aplicarii acestui material izolator inseamna economie de manopera adica bani economisiti, putand continua cu  lucrari mai repede in comparatie cu orice alt sistem de izolare termica.
 

Avantaje oferite de spuma poliuretanica la izolarea acoperisului
 

Greutatea redusa este un argument semnificativ, sortimentele de vata bazaltica vor avea o greutate mai mare indiferent ca discutam de spuma poliuretanica cu celula inchisa sau cu celula deschisa pentru ca se utilizeaza la o grosime de aplicare mult mai mare decat spuma poliuretanica. Pe langa grosimea mai redusa, spuma poliuretanica este mai aerata, adica va avea o greutate specifica mai mica pe unitatea de suprafata. Cu toate acestea, structura compacta a spumei poliuretanice permite un schimb redus de caldura cu exteriorul, ceea ce o face un material deosebit de eficient in cazul izolatiei la acoperis.


Protectia impotriva insectelor si rozatoarelor este un aspect deloc de neglijat pentru ca exista riscul ca acestea sa patrunda in locuinte in contextul extinderii localitatilor in arealul exterior al acestora, in zone foste agricole unde exista un anume grad de salbaticie. Chiar daca poate sa para ciudat, rozatoarele si alte vietati, pot urca prin izolatiile exterioare, prin cavitati, catre partile superioare ale casei sau in peretii de compartimentare umpluti cu diferite materiale izolatoare. In cazul izolatiei cu celuloza aceasta poate constitui chiar hrana pentru rozatoare si loc uscat unde sa isi faca cuib. In cazul diferitelor sortimente de vata sau polistiren nu vom avea decat un material care permite accesul si organizarea cuiburilor uscate dar nu sursa de hrana. Spuma poliuretanica nu permite acestor daunatori sa isi faca cuiburi si nici nu este o sursa de hrana. Pentru ca are o densitate mai mare si este un material mai dur, va fi dificl sa fie muscata sau roasa, acest lucru permite un nivel de protectie suplimentara pentru acoperis, fara masuri de protectie suplimentare.

 

 

Etansarea superioara, perfecta


In cazul materialelor clasice, izolatia umple parte din structura acoperisului apoi se adauga sub acesta unul sau mai multe straturi, distincte, nelegate intre ele. Aceasta inseamna ca nu lucreaza ca un tot unitar, impreuna cu acoperisul. Atunci cand utilizam spuma poliuretanica, aplicand-o direct pe structura acoperisului in stare fluida, apoi expandand in contact cu suprafetele si aerul, ea va lua forma suprafetei pe care este aplicata si va patrunde in toate golurile existente. Astfel, aderenta materialului la suprafata aplicata determina o monolitizare a sistemului, pe langa izolare va avea si rol de rigidizare a structurilor.

 

 

Durata de viata nelimitata

 

Odata aplicata spuma poliuretanica pe suprafata acoperisului, aceasta nu va necesita niciun fel de operatii de intretinere.  Nu se taseaza in timp, nu necesita prinderi mecanice suplimentare, nu permite infiltrarea apei, nu se umezeste, nu se topeste si nu este afectata de daunatori. Toate aceste calitati inseamna un grad sporit de protectie pe durata de viata a constructiei. Aceste calitati se obtin numai daca lucrarile au fost efectuate corect de catre aplicatori si nu exista niciun defect scuns, din a ceasta cauza va recomandam sa apleati doar la serviciile unor profesionisti desavarsiti, asa cum sunt specialistii ISOTERM. Presupunad prin absurd ca apar mici probleme la suprafata izolata cu spuma poliuretanica sau am efectuat anumite lucrari ce au afectat stratul de izolatie, se pot executa lucrari de refacere a izolatiei destul de usor. Se deschid partial zonele de lucru, se reaiau operatiile de la punctul de pregatire a suprafetei, se reumple cu spuma poliuretanica si lucrarea este finalizata, recapatam bariera monolit de izolatie a acoperisului.

 

Costurile minime de punere in opera


Indiferent ce solutie utilizam, un parametru foarte important in alegerea materialului de izolare il reprezinta costul platit. Se pot face calcule comparative ale diferitelor solutii tehnice iar la final vom alege un raport avantajos pentru fiecare caz in parte, tinand cont si de eficienta termica oferita. Putem analiza un cost al lucrarii pe metrul patrat de izolatie dar nu intotdeauna este relevant sau comparatia nu este corect realizata. Exista si situatii cand putem discuta de costuri ceva mai ridicate cu materialul izolator asa cum poate fi si cazul spumei poliuretanice, caz in care acestea se reflecta in calitatea premium a izolatiei. Putem cadea in capcana unui pret sensibil mai mic pentru solutiile cu vata minerala sau polistiren dar trebuie sa ne asiguram ca nu discutam de o situatie in care avem sortimente slab calitative, grosimi reduse de material si in final obtinem un sistem de izolatie subdimensionat, care nu poate asigura eficienta energetica a cladirii. Pe termen mediu si lung, a investi intr-o solutie de izolare termica premium, cu spuma poliuretanica, va duce la recuperarea rapida a investitiei, confori sporit si eliminarea riscului de a reface izolatia dupa cativa ani, adica vom elimina costuri suplimentare inutile cu refacerea izolatiilor si finisajelor.

Vom continua sa spunem ca spuma poliuretanica este o alegere optima pentru izolarea acoperisului si pentru aceasta trebuie sa discutati detaliile tehnice cu specialistii ce vor realiza proiectul de izolare. Echipa ISOTERM va sta la dispozitie cu toate informatiile necesare, specializati fiind in izolatiile cu spuma poliuretanica cu celula deschisa si cu celula inchisa, astfel incat depinde numai de tine sa alegi solutia potrivita pentru casa ta. Poti sa le scrii sau sa ii suni, iti vor raspunde in maxim 24 ore daca vei completa formularul de contact cu un minim de informatii ce tin de tipul lucrarii, suprafata aproximativa de izolat si cateva date personale, ce vor fi tratate confidențial.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele utilizării țiglei metalice ARCTICA Avantajele utilizării țiglei metalice ARCTICA
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla
Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia
Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Rolul foliei anticondens Rolul foliei anticondens
Tipuri de invelitori... Tipuri de invelitori...

Vezi mai multe articole