on

Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite

15 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lunile de toamna sunt luni ideale pentru lucrarile de interior si cu atat mai potrivite, datorita temperaturilor scazute, pentru lucrarile de izolare termica a acoperisului. De aceea, inspirati de un topic activ in aceasta perioada, am ales sa iti prezentam un caz discutat si solutionat pe forum.

Utilizatorul Mahay a initiat o discutie in care si-a anuntat intentia de a reface izolatia termica din podul casei sale si a cerut parerea celorlalti forumisti:

“Va salut! Izolatia tavanului din pod este compusa dintr-un singur strat de vata de 10, ieftina, si placa de rigips. Evident, iarna mori de frig, iar vara te sufoci. Vreau sa mai adaug un strat cu folie, insa nu vreau sa fac balamuc in casa si as pune direct pe tavanul actual de rigips si as reface un altul cu 10 cm mai jos. A mai facut cineva asa ceva? Este ok din punct de vedere al umezelii/ eficientei? Ma gandesc sa nu apara mucegai pe rigipsul care ramane capsulat”.

Asa cum se obisnuieste pe forumul nostru, primul utilizator dispus sa ofere ajutor nu a intarziat sa apara. Utilizatorul Gemini a solicitat, insa, imagini care sa il ajute in identificarea unei solutii optime. Iar Mahay a revenit cu acestea:

“Am reusit sa gasesc pozele din timpul constructiei. una dintre ele este cu vata pe care se vad specificatiile. Zilele acestea am discutat cu cativa mesteri despre izolarea cu celuloza. Ne-ar conveni aceasta varianta, deoarece nu ar mai fi nevoie de demolarea rigipsului. Am aflat, insa, ca nu prea se poate injecta celuloza intre vata veche si rigips pentru ca se formeaza condens intre cele doua si ca mai bine dam tot jos si refacem cu celuloza. O alta problema ar fi ca nu ar rezista structura de rigips si ca, pentru celuloza, trebuia facut un cadru special mai rezistent. A mai facut cineva asa ceva. Ce ma sfatuiti?”.

Cu toate aceste date la dispozitie, Gemini i-a oferit un raspuns complet utilizatorului Mahay:

“Recomandarea mea este sa desfaceti tavanul existent si sa il refaceti integral. Ce se vede in fotografii este un singur strat de vata de sticla, vata universala ce a fost montata nici rau-nici bine. Este evident ca acest strat nu face fata si ar trebui sa mai adaugati inca 20 cm pentru o izolatie foarte buna. Tot ce pierdeti la prima vedere este gipscartonul, parte din structura se poate refolosi.

Vata de sticla este suficient de buna pentru aceasta aplicatie. Evident depinde sortimentul, deoarece sunt numeroase variante de vata pentru izolarea mansardei. Sortimentele cu folie de aliminiu (rol de bariera de vapori) se utilizeaza ca strat final, inainte de inchiderea cu gipscarton.

Cu folie de aluminiu sau fara? Raspunsul este primele doua straturi fara strat de aluminiu, ultimul strat cu sau fara aluminiu, dupa cum doriti, in cazul secundar trebuie bariera de vapori distincta. Orientarea acesteia este spre partea interioara, spre gipscarton.

Izolatia unui tavan de mansarda trebuie sa contina minimum 20 cm de vata care sa izoleze cel putin bine. Eu va recomand ca acest minimum sa fie de 30 cm, daca doriti o izolare mai buna si un confort superior. Problema poate fi pe laterale, daca doriti sa utilizati intreaga suprafata, acolo unde inaltimea este mai redusa.

Celuloza se aplica intre o membrana si acoperis, deci exista un fel de bariera de vapori, iar tratamentul celulozei implica anumite substante ce aduc un comportament mai rezistent la umiditate. Daca utilizati vata minerala, adaugati spre interior bariera de vapori pentru a nu risca inutil.”

Asadar, inca o nelamurire a unui utilizator a fost solutionata pe forumul nostru de catre unul dintre cei mai activi membri ai comunitatii, dovedind astfel utilitatea acestui spatiu destinat discutiilor dintre meseriasii profesionisti si amatori. Asa ca, daca ai orice fel de intrebari despre amenajarea locuintei tale, te invitam sa consulti sau sa initiezi discutii pe temele dorite pe forumul nostru, unde zeci de specialisti sunt pregatiti sa te ajute: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Tymy

19 noiembrie, 10:01

Si eu va trebui sa izolez mansarda si chiar daca lucrez in domeniu de 23 de ani ,totusi ascult toate parerile si opiniile ,etc. Intrebarea mea este urmatoarea, de ce nu e bine sa combinam vata minerala sau de alt fel cu polistiren....? Un strat pe exterior evident polistiren si ptr motivul unei eventuale infiltrari de apa sa se prelinga in jos in loc sa o absoarba vata minerala, si continuat vata minerala, polistiren etc. Care sunt parerile pt combinatia vata cu polistiren ? Pareri pro si contra. Multumesc.

bogdan

17 noiembrie, 12:40

La celuloza nu exista bariera de vapori, asta i si unul din avantajele celulozei sa preia umiditatea pe care o elibereaza cind are conditii

nicu

16 noiembrie, 14:25

Din fotografia postata se vad unele mici neconformitati privind vata montata si anume in zona unde se suprapun doi capriori vata nu este bine asezata existand unele mici goluri care reprezinta PUNTE TERMICA.Pentru ca ati inceput cu vata minerala continuati tot cu vata in grosime de 30-40 cm, folia anticondens fiind obligatorie.Trebuie construita o structura din lemn sau profile metalice pentru sustinerea gipscartonului.Izolatia se face la toti peretii exteriori inclusiv cei laterali (daca nu sant din caramida )

Alte articole

Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX
Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta! Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta!
Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei
Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare
Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate? Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate?
Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale

Vezi mai multe articole