on

Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare

12 ianuarie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Durata de viata a pachetului, dar si aspectul pe care acesta si-l va pastra sau nu in timp, depind foarte mult de etapa de premergatoare montarii.

Atunci cand incepi lucrarile de montaj nu trebuie sa te grabesti si nici sa sari peste etapele destinate pregatirii.

Iți semnalăm o discuție care surprinde aspecte esențiale în montarea și izolarea parchetului:

 

Pregătirea Suprafeței: Asigurați-vă că suprafața pe care se va monta parchetul este curată, uscată, nivelată și solidă. Dacă este necesar, folosiți un nivelator de pardoseală pentru a corecta orice denivelări.

 

Aclimatizarea Parchetului: Parchetul ar trebui aclimatizat în încăperea unde va fi montat pentru cel puțin 48 de ore înainte de instalare. Acest lucru permite lemnului să se adapteze la condițiile de umiditate și temperatură ale camerei, reducând riscul de deformare ulterioară.

 

Alegerea Materialelor de Izolare: Selectați un material de izolare adecvat, cum ar fi o barieră împotriva vaporilor sau un strat de izolare fonică și termică, în funcție de cerințele spațiului.

 

Instalarea Barierei Împotriva Vaporilor: Dacă este necesar, instalați o barieră împotriva vaporilor pentru a preveni pătrunderea umidității din subpardoseală în parchet. Acest lucru este crucial, mai ales pentru parchetul montat peste beton sau în zone cu umiditate ridicată.

 

Tehnica de Montare: Urmați instrucțiunile producătorului pentru montarea parchetului. Există diferite metode de montare, cum ar fi încleierea, fixarea cu cuie sau sistemul de îmbinare "click". Fiecare tip de parchet are cerințe specifice de instalare.

 

Spațiu de Dilatare: Este important să lăsați un spațiu de dilatare de aproximativ 10 mm între parchet și pereți pentru a permite expansiunea naturală a lemnului.

 

Folosirea Corectă a Adezivilor și a Sigilantilor: Dacă folosiți adezivi sau sigilanti, asigurați-vă că sunt compatibili cu tipul de parchet și respectați recomandările producătorului.

 

Controlul Climatic: Mențineți un nivel constant al umidității și temperaturii în încăpere pentru a preveni deformarea parchetului după instalare.

 

Finisarea și Întreținerea Parchetului: Odată ce parchetul este montat, aplicați finisaje adecvate pentru a-l proteja și urmați recomandările producătorului pentru întreținerea și curățarea acestuia.

 

In continuare iti prezentam cateva `reguli` simple, dar care au un impact foarte mare asupra duratei de viata a unui parchet:

  • Instalatiile termice, sanitare si electrice trebuie sa fie deja montate;

 

  • Camera trebuie sa fie tencuita si deja finisata in toate partile sale structurale;

 

  • Ferestrele incaperii trebuie sa fie deja montate; nu monta usile interioare;

 

  • Umiditatea ambientala nu trebuie sa depaseasca 60%;

 

  • Temperatura in camera nu trebuie sa fie mai mica de 10 grade C;

 

  • Este recomandat, dar nu este obligatoriu, ca incaperea sau locuinta sa fie zugravita inainte de montarea parchetului.

 

Atentie!

Suprafata pe care se va monta parchetul trebuie curatata, uscata si bine nivelata. Apoi, parchetul trebuie lasat, macar doua zile, sa se aclimatizeze in camera unde urmeaza sa fie montat, deoarece acesta se poate dilata si contracta din cauza diferentelor termice. Montarea se va face pe lungime, spre principala sursa de lumina, iar la margini vor fi montate distantiere la o distanta de cativa milimetri. Ulterior, acestea vor fi scoase, iar in locul lor vor fi montate plintele.

Izolatia este reprezentata de stratul suport ce se va aplica peste stratul de baza inainte de montarea parchetului. Stratul de baza este reprezentat de beton, sapa, etc. 

 

Care este rolul izolatiei?

- creste durata de viata a parchetului, aceasta va actiona ca o bariera impotriva umiditatii;

- absoarbe tensiunea si vibratiile si asigura o buna izolare termica;

- contribuie la imbuntatirea confortului termic;

 

Ce greutati au intampinat forumistii nostri in izolarea parchetului?

 

Catalin Duma: `Buna ziua, as dori inainte de a pune parchetul sa izolez, cum se procedeaza? Mentionez, am sapa turnata, multumesc!
 

Specialistul MC: `Depinde ce si cat de bine doriti sa izolati sub parchet. Daca doriti sa termoizolati sub parchet atunci trebuie sa puneti un minim de 3 cm grosime de termoizolatie, daca insa doriti sa reduceti zgomotul de impact atunci puteti sa puneti un material fonoabsorbant, dar care sa aiba un grad bunicel de termoizolare.`

 

Fashi3: `Buna ziua, imi puteti da va rog un sfat? Am turnat in apartament sapa autonivelanta peste tot, insa datorita celor doua holuri din casa care au fost mozaicate, nivelul sapei este mai inalt fata de 2 camere cu 2,5 si 3 centimetri. Daca la cel mai mic nivel o sa adaug o folie sau polistiren de 0.2-0.5 mm cel mai inalt nivel va fi de 3.5 cm intr o camera. Parchetul este de 12mm. Cu ce pot umple acest nivel in afara de alta sapa? Pot pune extrudat de 3-4 cm sau se lasa? OSB am inteles ca atrage umezeala, pot pune placi de pal hidrofugat? Care e grosimea maxima admisa pentru polistiren extrudat si ce calitate?`

Specialistul MC: `Sa inteleg ca dumneavoastra aveti o diferenta de nivel de 35 mm fata de hol. Daca asa este, puteti sa puneti:

- Polistiren extrudat de 2 cm grosime
- Placi OSB3 de 6 mm
- Parchet

Daca va suprainaltati cu straturile mentionate atunci reduceti din grosimea polistirenului.`

 

Fashi3: `Parchet o sa pun si pe holuri, deci cota o sa plece de la 3 cm plus stratul subtire de burete sau tot placa fina de polistiren ori pasla pana in 5-6 mm. Ordinea poate fi strat de polistiren si apoi osb plus folie/pasla si apoi parchet in ideea de a nu ceda polistirenul in timp la greutate? Va multumesc!`

Specialistul MC: `In mesajul anterior nu am mai precizat stratul intermediar dintre parchet si OSB deoarece asteptam precizarile dumneavoastra. Acel strat intermediar nu trebuie sa depaseasca 5-6 mm in grosime si poate sa fie din orice material semirigid, cum ar fi pasla speciala sau placi de polistiren extrudat subtiri.`

 

Mai multe detalii despre aceasta conversatie vei gasi pe Forumul nostru, in sectiunea `Amenajari Interioare`, topic `Izolare inainte de parchet`!

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

02 aprilie, 09:34

Buna ziua,

Exista posibilitatea de a utiliza polistirenul expandat, insa va trebui acoperit cu un strat de OSB cu grosimea de minim 18 mm pentru a prelua incarcarile de la pardoseala. Este varianta de inlocuire a sapei de egalizare.

Cornel

01 aprilie, 13:10

buna ziua,am o mansarda la casa cu planseu din lemn,se poate sa pun polistiren exrudat sub parchet si gresie?trebuie sa acopar tevile de la instalatia de caldura.sau ce-mi recomandati?nu vreau sapa din ciment

Alte articole

Pardoseli din cauciuc pentru interior si exterior Pardoseli din cauciuc pentru interior si exterior
7 argumente in favoarea mochetei 7 argumente in favoarea mochetei
Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje
Parchet masiv sau parchet stratificat? Parchet masiv sau parchet stratificat?
Termoizolarea pardoselii: sfaturi pentru o montare corecta Termoizolarea pardoselii: sfaturi pentru o montare corecta
Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu

Vezi mai multe articole