Asa cum multi dintre cititorii Misiunea Casa stiu, forumul nostru formeaza de ani buni cea mai mare comunitate din Romania dedicata constructiilor si amenajarilor interioare si exterioare. Sute de raspunsuri sunt oferite aici de catre specialisti in fiecare zi la intrebari din diverse categorii. Insa activitatea de pe forum este doar o parte din munca pe care o depunem in slujba cititorilor nostril.
Pagina de Facebook Misiunea Casa este o alta sursa de informare la care multi dintre acestia apeleaza cu incredere de fiecare data cand cauta un sfat.
Una dintre problemele rezolvate recent in particular de catre specialistii nostri a fost cea a lui Traian C., care dorea sa afle detalii despre tipul de izolatie termica pe care ar trebui sa il foloseasca pentru anveloparea casei pe care o avea in constructie. Cum subiectul este unul de interes general, ne-am gandit sa aducem in atentia generala solutia propusa.
Astfel, pentru o casa construita la rosu din caramida antiseimica, cu ziduri exterioare de 30 cm grosime (P+M), cititorul nostru si-a exprimat dorinta de a o izola in mod eficient la exterior sub capriori. Acesta a mai mentionat si ca incalzirea locuintei va fi facuta prin pardoseala, cu agent termic, iar suprafata construita este de 180 mp amprenta la sol.
Recomandarea propusa de noi pentru acest caz a fost utilizarea pentru termosistem a unei izolatii minime cu polistiren sau vata bazaltica, cu o grosime de minimum 10 cm.
Cititorul nostru a solicitat un raspuns si in ceea ce priveste folosirea vatei minerale sau a polistirenului grafitat pentru izolarea exterioara a acoperisului. Despre acesta, ne-a precizat ca acesta este acoperit cu tigla ceramica, astereala din scandura de 2,5 cm si folie anticondens, iar inaltimea mansardei este de 2,8 metri cu planseul catre pod.
In aceasta situatie, alegerea solutiei potrivite nu este deloc simpla, din simplul motiv ca alegerea calitatii materialelor depinde foarte mult si de posibilitatile financiare ale constructorului. Altfel, in functie de calitate, ordinea calitatii sistemelor ar fi urmatoarea:
- termosistem cu polistiren EPS 80 clasic
- termosistem cu polistiren grafitat
- termosistem cu vata bazaltica de fatada
Evident, pretul si calitatea cresc in ordinea mentionata.
Iar pentru a completa lucrarea ampla de izolare a locuintei sale, cititorul nostru a dorit sa afle si despre eficienta adaugarii unei folii izolatoare peste stratul de vata de la sticla montat in mansarda.
Asa cum bine anticipa acesta, metoda poate aduce un plus la izolarea locuintei, insa acest lucru depinde foarte mult de modul in care este montata folia. Cei mai multi producatori recomanda montarea acesteia peste capriori, spre invelitoare. O alta metoda eficienta de izolare este utilizarea vatei de sticla pentru izolarea mansardelor si o bariera de vapori din aluminiu.
Cazul s-a incheiat cu multumirile lui Traian C, la fel cum se intampla si in cazul altor zeci de situatii prezentate de cititori pe forumul si pe pagina de Facebook a Misiunea Casa. Deoarece ne place sa ne tinem de misiunea inceputa in 2003: impartasirea secretului amenajarilor de calitate.
1 Comentariu
nicu malcota
06 martie, 21:10
10 cm sunt insuficienti, se poate pleca de la un minim de 20cm cu folie anticondens care contine membrana de aluminiu