Fiecare proiect postat pe forum nostru este unic si merita o atentie deosebita. Multi dintre forumistii nostri ne trimit update-uri in legatura cu proiectul pe care il demareaza, lucru pentru care le multumim. In aceasta situatie se regaseste si Valy91, forumist incepator, care doreste sa izoleze o casa din lemn realizata din barne si chirpici.
Valy91: As dori sa izolez o casa din lemn facuta din barne si chirpici.
Casa este veche, realizata din barne groase si imbinate la colturi in coada de peste. Barnele sunt vizibile la exterior si nu sunt acoperite cu nimic. Geamurile au fost schimbate si acoperisul refacut. La interior, pe viitor, vor fi pereti de rigips - doar partea exterioara a casei. Peretii nu sunt drepti.
As dori sa merg pe varianta polistiren sau vata si sa ii aplic o fatada decorativa Imi puteti da niste detalii despre cum as putea termoizola casa avand in vedere ca e din lemn? Si care sunt etapele?
Daca inchid cu orice termosistem trebuie sa aplic un tratament impotriva mucegaiului, cariilor etc? Nu vreau sa aplic lambriuri.
Raspunsurile forumistilor si specialistilor nostri nu au intarziat sa apara.
Tymotyman: Eu unul nu as face nimic la exterior, acum depinde si care este estetica si starea lemnului. Doar as slefui, repara, finisa lemnul si i-as da o protectie si o nuanta naturala, poate si un soclu placat cu piatra. E pacat de aceste case lucrate cu greu si naturale sa fie astupate de polistirenuri si alte plastice.
Valy91: Si cum as putea sa fac o termoizolare corecta la aceasta casa?
Tymotyman: Trebuie sa aveti in vedere ca deja casa din lemn are indicele lambda intre 0,12 – 0,04.
Valy91: Pana la urma se doreste o fatada cu vata sau polistiren, dupa aplicarea decorativei. Pereti nu sunt drepti avand in vedere ca este o casa veche. Care ar fi solutia ideala (vata -polistiren), si care sunt pasii de urmat? Multumesc.
Gemini: Deja ati placat partial cu OSB. Optiunea dvs. privind placarea ar fi bine sa fie realizata cu vata bazaltica. Este mai "prietenoasa" cu lemnul decat polistirenul. Va trebui sa placati toata suprafata inainte de izolare. V-as recomanda sa pastrati colturile, acolo unde se imbina barnele, neizolate. Se vor reconditiona si finisa cu o lazura de exterior. In contrast cu fatada, vor arata deosebit si vor aminti de structura casei, devenita ascunsa.
Valy91: Deci prima oara ar fi sa plachez cu OSB in continuare sa indrept peretii, iar dupa sa plachez cu vata bazaltica?
Gemini: Exact asa m-am exprimat. Placarea cu OSB va permite realizarea unui strat suport neted si in plan, potrivit pentru o placare usoara cu izolatie termica.
Valy91: Ca sa pot monta OSB-ul trebuie sa folosesc niste rigle de lemn. Intre riglele de lemn pot sa pun un strat de vata bazaltica?
VYS: Da, poti umple spatiul dintre OSB si barne cu izolatie. Va fi un plus.
Valy91: Am inceput lucrarea la casa. S-a facut un tratament pentru lemn in prima faza, dupa care am trecut la indreptarea peretilor si montarea vatei. Pentru ca peretii erau extrem de strambi am ales varianta metalica cu bride de rigips de 0.6 mm, ca sa pot indrepta peretii cat mai bine. Dupa care am montat un rand de vata intre si peste va veni OSB-ul si vata de fatada. Bridele sunt fixate cu suruburi de 6x6 cu saiba. Este ok cum am conceput ideea de a indrepta peretii?
Gemini: Pare in regula cu o mica exceptie. Cum inchideti cu OSB in jurul ferestrelor? Din foto nu pare sa aveti unde fixa placa de OSB pe spaleti pentru a putea contura corect suprafata vitrata.
Valy91: La ferestre am sa tai OSB-ul exact cat e vata pentru spaleti de 3 cm, m-am gandit sa pun apoi in spate la OSB o rigla de 5x2.5, dupa am sa inchid cu OSB-ul pana in peretele de barne al casei. Atasez niste poze. Vata se poate lipi cu spuma sau este necesar aplicarea de adeziv? Am sa va tin la curent.
Gemini: Acum se schimba totul, arata bine. Lipiti placile de vata pe OSB cu adeziv pe baza de ciment si le fixati in ciuperci cu surub.
Vezi intreaga discutie aici.
Comentarii
Nu exista comentarii.