Izolatia exterioara a devenit o lucrare extrem de populara in ultimii ani, in special atunci cand vorbim despre renovare unei case vechi. Aceasta masura ofera atat beneficii estetice, cat si practice fiindca imbunatateste aspectul cladirii si eficientizeaza costurile de intretinere.
Inainte de a demara o astfel de lucrare ampla, citeste de ce este importanta si ce materiale izolatoare se folosesc.
Izolatia exterioara a casei - de ce este importanta?
Atunci cand caloriferele nu fac fata iarna, iar vara trebuie sa tii mereu aerul conditionat pornit, este momentul sa iei in considerare izolarea exterioara a casei. Pune pe primele locuri confortul tau termic si reducerea costurilor energetice. Avand in vedere ca peretii sunt cea mai mare suprafata de contact cu exteriorul, de multe ori sunt punctul slab prin care se pierde o cantitate semnificativa de caldura din casa. Costurile necesare incalzirii scad considerabil pentru ca sunt eliminate pierderile.
Izolatia exterioara mai joaca un rol important si in reglarea nivelului de umiditate. Peretii care nu sunt izolati pot conduce la o crestere nepotrivita a nivelului de umezeala din locuinta. Cu timpul, pot sa apara mucegai, acarieni si mirosuri neplacute. Un nivel prea mare de umiditate poate conduce chiar la deformarea parchetului si a pieselor de mobilier.
Beneficiile pe care le ofera izolarea exterioara a casei nu se opresc aici. Aceasta reprezinta o masura eficienta pentru crearea unei bariere intre zgomotele exterioare si locuinta. Sunetele din exteriorul cladirilor provocate de masini, constructii, activitati comerciale, animale etc. creeaza disconfort, insomnie, stres si dificultati de concentrare.
Pe langa aceste avantaje, izolarea la exterior creste si valoarea cladirii, asa cum se intampla in cazul tuturor imbunatatirilor aduse pe parcurs. Bineinteles, de acest beneficiu vor putea profita doar proprietarii care doresc sa vanda locuinta.
Tipuri de materiale folosite pentru izolatia exterioara a casei
Exista mai multe tipuri de materiale pe care specialistii in constructii le folosesc pentru a izola peretii exteriori ai unei cladiri.
- Polistirenul expandat este cel mai popular material utilizat in procesul de izolare al casei. Are un cost redus, este usor de folosit si transportat, are rezistenta la agresiunea factorilor naturali si umezeala si la variatiile de temperatura si ciclurile inghet-dezghet.
- Vata minerala bazaltica este unul dintre cele mai bune materiale izolatoare. Impiedica pierderile de caldura, astfel ca facturile vor fi mai mici la final de luna, asigura protectie in caz de incedii, nu permite dezvoltarea mucegaiului si nu atrage rozatoarele si insectele.
- Spuma poliuretanica este mai costisitoare decat alte materiale, dar este mai rezistenta in timp. Aceasta reduce semnificativ reducerile la intretinere, nu permite acumularea de umezeala sau mucegai, actioneaza ca o bariera fonica si nu permite patrunderea prafului, a alergenilor si a poluantilor in locuinta.
In ultima perioada, au inceput sa castige teren si materialele ecologice: pluta, stuf, canepa si chiar lana de oaie. Bineinteles, toate solutiile sunt prelucrate si adaptate vremurilor moderne.
Desi izolatia exterioara a casei este o cheltuiala in plus la prima vedere, ia in considerare ca, in timp, va reprezenta o investitie inteligenta. Nu numai ca iti vei proteja zidurile exterioare ale locuintei, dar iti vei asigura si confortul, indiferent de anotimp.
Comentarii
Nu exista comentarii.