on

Izolatia termica a cabanelor din lemn

15 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cabanele din lemn apar deseori in visele si planurile multora dintre noi. De cate ori vrem sa fugim de larma orasului si grijile zilnice, visam sa ne refugiem Intr-o cabana la munte.

Daca pentru majoritatea cabanuta de pe varful muntelui ramane la stadiul de exercitiu de imaginatie, exista persoane care reusesc sa ajunga sa toarne fundatia si sa se gandeasca la pasii de urmat in desavarsirea proiectului lor.

Unul dintre pasii ce ridica mai multe semne de intrebare este, fara indoiala, tipul izolatiei termice ce trebuie folosita pentru a asigura rezistenta cabanei din lemn si confortul celor care au bucuria de a o locui.

Este indicat sa ai mare grija la alegerea tipului de izolatie pe care doresti sa il folosesti. Deseori o izolatie necorespunzatoare poate atrage dupa sine umiditatea ridicata, iar, dupa cum bine stii, lemnul si umezeala nu sunt tocmai cei mai buni prieteni. In timp, rezultatul va fi unul singur: putrezirea lemnului.

Pentru o izolatie eficienta va trebui sa folosesti initial un strat de vata minerala, cu o grosime aproximativa de 12 cm. Acesta va fi introdus printre barnele de lemn si va fi acoperit cu o folie anticondens de aluminiu. Peste stratul de vata minerala imbracat in folie de aluminiu se aplica placi de gips-carton. Trebuie mentionat ca acest strat trebuie prevazut spre interiorul casei.

                      

Urmand traseul izolatiei dinspre interior spre exteriorul cabanei din lemn, urmeaza a fi aplicat placajul OSB hidrofugat. In general, acesta are o grosime de 18 mm. Deasupra placajului se lipeste un strat din polistiren expandat, ideal pentru fatade pentru ca acesta, spre deosebire de polistirenul extrudat, permite trecerea vaporilor de apa. Prin urmare, astfel se va evita pericolul umezelii si, implicit, a putrezirii lemnului. Peste polistiren se va monta o plasa din fibra de sticla, ce va fi ulterior acoperita cu tencuiala. Tencuiala poate avea o grosime de 6mm. La final se adauga finisajul exterior.

In cazul in care respecti aceste dimensiuni, vei obtine un confort termic echivalent cu cel oferit de un perete de caramida ce are o grosime de 78 cm. Daca reusesti sa obtii o izolatie eficienta, atunci nu va trebui sa iti mai faci griji cu privire la aparitia condensului sau a pierderilor de caldura.

In principiu, umiditatea are un circuit bine stabilit. In cazul peretilor dubli, aerul cald din interiorul incaperii patrunde in peretele interior, in izolatie, pentru ca in final sa ajunga la peretele exterior. In drumul sau, aerul se raceste si devine umed. Condensul apare, de obicei, chiar in zona izolatiei.

Pentru a evita acest efect trebuie sa ai in vedere doua aspecte:

  • Ÿ asigura-te ca aerul umed nu va putea patrunde la izolatie
  • Ÿ asigura-te ca aerul umed poate fi dispersat usor prin peretele exterior

Pentru izolatia peretilor si acoperisului este recomandat sa folosesti folii de polietilena sau aluminiu. Acestea actioneaza ca bariere impotriva vaporilor de apa, impiedicand difuzarea vaporilor in interiorul constructiei. Cea mai utilizata bariera anti-vapori este folia de polietilena cu grosimea de 0.15 mm.

De asemenea, este indicat sa asiguri o izolatie termica solida si fundatiei cabanei, ce deseori poate fi o sursa importanta de umiditate. In principiu, aceasta este realizata din beton, iar in exteriorul ei trebuie aplicat un strat izolator din polistiren extrudat sau expandat. Peste acest strat izolator se aplica un strat protector din ciment. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului
Hidroizolarea balcoanelor si teraselor Hidroizolarea balcoanelor si teraselor
Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie
Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante
Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua
Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm

Vezi mai multe articole