on

Izolatie cu Aerogel

18 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termoizolarea caselor este un subiect care preocupa atat proprietarii noilor constructii, cat si pe cei care au achizitionat deja o casa sau un apartament. Este deja o preocupare obligatorie indiferent despre ce tip de constructie discutam, rezidentiala sau industriala, hala sau alt tip de spatiu. In general materialele pentru termoizolare se aleg in functie de tipul si specificul fiecarei constructii, cele mai raspandite fiind polistirenul si vata minerala. Aceste doua categorii de produse sunt impartite in cate doua tipuri, polistirenul fiind expandat sau extrudat, iar vata minerala fiind bazaltica sau de sticla. De aici mai departe, fiecare tip se regaseste intr-o gama larga de sortimente, cu proprietati mai bune sau mai putin bune, fiecare produs avand o recomandare de utilizare.

Caracteristica principala a materialelor pentru izolarea termica este conductivitatea termica, notata cu simbolul λ, unitate masura W/mK. Raportarea grosimii izolatiei la conductivitate reprezinta ceea ce intalnim des in diferite fise tehnice, prospecte, etichete sau alte documentatii, sub denumirea de rezistenta termica, notata cu R. Prin urmare, eficienta izolatiei este direct proportionala cu grosimea stratului de material izolator utilizat. Prin urmare, pentru polistiren si vata, materiale cu o conductivitate termica situata in intervalul 0.032-0.044 W/mK, va rezulta necesitatea utilizarii unei grosimi de izolatie de 10 cm, 20 cm sau chiar 30 cm in anumite aplicatii. Este o grosime considerabila si nu intotdeauna este posibil sa aplicam o izolatie la aceste grosimi. In plus, structurile generate de acoperirea si inchiderea acestor izolatii pot fi complicate si destul de scumpe. Daca nu se lucreaza corect, izolatia se poate degrada in timp si va fi dificil si scump sa o schimbi, adaugand si deranjul inerent.

Ceea ce dorim sa iti prezentam de aceasta data este o alternativa moderna la izolatiile devenite deja traditionale, amintite mai sus. Este vorba despre o patura termoizolatoare flexibila care reduce pierderea de energie, astfel incat sa nu pierzi din spatiul interior, cunoscuta sub denumirea de Aerogel - un material pe baza de oxid de siliciu, o retea dendrica slabita a atomilor de siliciu. In timpul fabricarii, din alcogelul de siliciu este eliminat lichidul, el fiind inlocuit cu aer. Astfel se obtine produsul finit care contine aer in proportie de 99,8%. Masa unor aerogeluri este de aproximativ de 0,01 g/cm3.

Aceasta izolatie a fost dezvoltata de NASA si este materialul cu cel mai bun indice termotehnic fabricat vreodata. Poseda proprietati fizice si mecanice unice, are valoarea R cea mai mare, nu imbatraneste, nu mucegaieste si nu dauneaza mediului inconjurator. Este hidrofob, din punct de vedere al protectiei mediului, sunt absolut nepoluante si sunt reciclabile in totalitate.

Dintre toate materialele izolatoare termic, aerogelul are cea mai mica conductivitate termica λ=0,0131 W/mK, astfel se poate folosi cu cea mai mare eficacitate la termoizolarea zidariilor, fundatiilor, acoperisului, ferestrelor sau a structurilor (la structuri usoare).

Cateva aplicatii in care poti utiliza produsele de tip aerogel

Izolarea podelelor

Este ideal pentru imbunatatirea izolatiei termice actuale. Un strat de 10 mm elimina puntea termica din podea. Materialul se aseaza direct pe podeaua de beton. Se poate aplica si la pardoselile din lemn folosind un strat separator adecvat, cum ar fi placile fibro-lemnoase. Cu o grosime de 20 mm valoarea rezistentei termice poate creste cu 77%.

Izolarea exterioara a peretilor este o alegere buna, mai ales cand nu poti folosi izolatii obisnuite datorita grosimii lor sau a proprietatilor privind permeabilitatea la aburi.

Salteaua de aerogel poate fi acoperita cu tencuiala pe baza de ciment, daca se aplica o plasa de otel cu o rezistenta suficienta pentru a permite tencuirea. Se poate utiliza si la completarea izolatiilor obisnuite, acolo unde e nevoie de grosimi subtiri (de exemplu: spaletii ferestrelor sau usilor).

Izolarea interioara a peretilor

Este o alegere buna pentru izolarea interioara a peretilor. In aceste cazuri principalul argument pentru subdimensionarea izolatiei este lipsa de spatiu. Spatiul interior nefiind intotdeauna suficient pentru a renunta la el pentru o izolare interioara, chiar daca discutam de cativa cm. Aici avem un mare avantaj pentru aerogel, este subtire si 10 mm de izolatie superioara isi va face treaba cu un minim de spatiu alocat. Suprafetele finale se pot acoperi la fel ca la izolatia cu vata minerala, cu placi din gipscarton, dar putem opta si pentru varianta cu plase fixate cu diblu sau adeziv, apoi tencuiala.

Daca decizi sa construiesti in standardele casa verde, emisie CO2 redus – cele mai frecvente probleme care apar sunt legate de puntile termice. Aerogelul face fata la provocarile ce pot aparea in aceste cazuri: la nodurile structurilor metalice, la puntile termice create de grinzile metalice, la marginile usilor si ferestrelor, etc..

Toate aceste zone pot fi izolate cu usurinta folosind un strat de aerogel, fie ca elimini portiunile reci la usile din lemn sau invelesti conductele de apa sau canalizare sau ca imbunatatesti izolarea termica a podelei, solutia va fi durabila si eficienta.

Patura subtire si flexibila de aerogel este aeropermeabila, nu impiedica ventilatia peretilor. Aerogelul este impermeabil, respinge apa in stare lichida, dar permite trecerea umiditatii.

Timpul de aplicare este redus si nu necesita scule si dispozitive deosebite, se poate taia in orice forma, liniara sau curba, cu orice instrument clasic - foarfeca, foarfeca electrica, cutter. Produsul este disponibil in doua grosimi: 5 sau 10 mm si o latime de circa 1.5 m, culoarea alb/gri. Temperatura de utilizare maxima este de 200°C.

Materialul poate fi prafuit, de aceea se recomanda folosirea manusilor, a ochelarilor de protectie si a mastilor de praf.

Este un material cu proprietati fizice bune, robust, usor si flexibil, ceea ce il face foarte util pentru foarte multe aplicatii rezidentiale sau industriale.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

stefan miu

09 noiembrie, 20:50

pretul pentru patura de aerogel de 1 cm cu lambda de 0.022 w/mpk este la msc.ro de 50-80 e/mp in functie de comanda sau de locatie.

Lucian

09 martie, 20:56

este recomandat la izolarea acoperisului?
multumesc anticipat!

Zapez

13 ianuarie, 23:05

... ar fi utilă și o informație,măcar aproximativă de preț / mp

Alte articole

Izolarea acoperisului - o adevarata bataie de cap Izolarea acoperisului - o adevarata bataie de cap
Polistirenul pentru acoperis Polistirenul pentru acoperis
Mai multa caldura la mansarda Mai multa caldura la mansarda
COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI
Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua
Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte) Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte)

Vezi mai multe articole