on

Izolatii pentru seminee: materialele recomandate

05 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele particulare pot fi incalzite cu diferite tipuri de centrale termice, insa o varianta utilizata tot mai des este semineul. Acesta poate fi clasic, cu focar deschis sau cu focar inchis, cu posibilitate de a fi folosit cu un sistem de radiatoare sau nu. Oricum, indiferent despre ce tip de semineu este vorba, in cadrul lucrarilor de constructie se va acorda o atentie sporita unui aspect foarte important: izolarea termică.

Temperatura atinsa in cadrul focarului si a sistemului de evacuare catre cosul de fum este una ridicata, cuprinsa intre 450 si 650°C in focare, si pana la 250°C in zona cosului de fum. Aceste temperaturi trebuie sa fie scazute pe zonele de circulatie a aerului cald sau pe peretii hotei semineului, la valori care sa nu puna in pericol sistemul de inchidere si sanatatea utilizatorilor. Pentru aceasta, este necesara folosirea unor materiale de izolare termica performante.

In multe proiecte este utilizata vata minerala caserata sau nu. Chiar daca aceasta este din fibra de sticla sau dintr-un sortiment de vata bazaltica, alegerea nu este tocmai corecta, cu atat mai mult cu cat multi dintre beneficiari au reclamat miros de ars. Cauza este urmatoarea: sortimentele din vata minerala sunt utilizabile pentru aplicatii unde temperaturile maxime de utilizare nu depasesc 200°C.

In acest caz, ce materiale de izolare termica pot fi folosite? Recomandarea noastra ar fi consultare unei firme de profil sau a unui catalog al producatorilor de seminee, care vor propune doua produse perfecte pentru izolarea termica: placile din silicat de calciu si patura din fibra ceramica.

Ce sunt aceste materiale si cum pot fi utilizate

Placile din silicat de calciu profesionale sunt special concepute pentru constructia semineelor, pentru izolari speciale la cosurile de fum sau pentru distributia aerului cald din hota semineelor in alte incaperi. Au o rezistenta de pana la 1000 °C si o compozitie 100% ecologica, adica nu dauneaza sanatatii beneficiarului final in timpul exploatarii semineului, si nici meseriasului care il construieste. Din punct de vedere al rezistentei la foc, placile din silicat de calciu sunt un produs certificat A1, neinflamabil. Sunt solide din punct de vedere mecanic, nu produc praf si pot fi debitate doar cu un simplu fierastrau de mana, un cutter sau alta scula de mana pentru debitare. Sunt livrate sub forma de placi cu dimensiunile 1000x65 mm si cu grosimi de 25 mm, 30 mm sau 40 mm.

Saltelele din fibra ceramica sunt produse speciale din vata din fibra ceramica, rezistente la temperaturi de peste 1000°C. Mai precis, pot fi utilizate pana la o temperatura de lucru de 1350°C, iar punctul de topire este situat la 1800°C. Latimea rolei este de 610 mm si pot fi livrate la grosimi de 13 mm sau 25 mm, cu o densitate de 128kg/mc.

Utilizarea acestui sortiment de vata este posibila pentru aplicatii legate de etansarea la cosul de fum si la seminee, pentru izolarea suplimentara la diverse treceri prin plansee sau acoperisuri, cuptoare de gradina sau de pizza etc.

De aceea, cand te hotarasti sa construiesti un semineu sau sa realizezi alt proiect care implică temperaturi mari de lucru, alege de la bun inceput produsele potrivite pentru aplicatia respectiva, produse rezistente la conditiile de temperatura si care sa asigure o exploatare de durata, in conditii de maxima siguranta. Alegerea unor solutii economice in timpul constructiei, mai exact folosirea unor materiale nerecomandate aplicatiei, poate conduce la necesitatea interventiilor pentru reparare la scurt timp dupa punerea in functiune, la cheltuieli si eforturi suplimentare. De asemenea, pot aparea chiar si afectiuni grave la locuitorii din casa respectiva, ceea ce cu siguranta orice beneficiar final va dori sa evite tocmai prin folosirea celor mai bune materiale si solutii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura
Castiga cu Ariston Service – Protejeaza-ti viata si investitia in centrala termica Castiga cu Ariston Service – Protejeaza-ti viata si investitia in centrala termica
Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil
Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile
Pompa de caldura - amortizarea investitiei Pompa de caldura - amortizarea investitiei
Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament

Vezi mai multe articole