Izolatiile de interior: avantaje, dezavantaje si ... solutii

21 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am promis ca o sa va spunem mai multe despre izolatia interioara a locuintei. Bineinteles ca o sa ne tinem de cuvant. Dar inainte de a trece in revista mai multe sisteme de izolatie de interior, ne-am gandit sa va prezentam cateva lucruri generale legate de aceasta operatiune, precum si avantajele si dezavantajele ei.
      Avantajele sunt evidente... mentinerea unei temperaturi constante, costuri mai mici la intretinere si in special la incalzire. Dar cu toate acestea, mai ales cei care locuiesc la bloc se plang ca izolatia de interior nu este eficienta sau ca au umezeala si igrasie in camere.
      In primul rand, atunci cand se face o izolatie de interior trebuie sa luati in calcul toti peretii exteriori, dar si tavanul, in cazul in care locuiti la ultimul etaj intr-un bloc. Daca nu tineti cont de acest lucru veti avea o serie de surprize neplacute. O asemenea actiune ar genera umiditate in zona de intalnire dintre suprafata interioara a peretelui, plafonului si termoizolatie. Aceasta cantitate de umiditate se acumuleaza rapid si in mai putin de un an provoaca daune severe aduse la peretii apartementelor vecine, cu precadere cel de dedesubt. Deprecierile si pagubele induse de acumularea condensului printr-o astfel de
abordare gresita se manifesta: prin infiltrarea apei cumulate din condens in masa de beton a centurii planseului inferior (ceea ce duce la degradarea armaturii); prin intretinerea unui mediu umed in masa peretilor si a pardoselii care devine pat de cultura bacteriologica si prin infiltratia apei in straturile de finisaj interior si exterior ale apartamentului de mai jos.
      O alta problema care poate aparea in urma unei izolatii facute neprofesional este aparitia condensului. Peretele exterior ramane NE-termoizolat; prin urmare, va fi tot timpul rece (cand e frig afara, evident) si, in consecinta, zona dintre termoizolatie si acest perete va fi si ea mereu rece. Din aceasta cauza, vaporii de apa din locuinta, care tind sa migreze spre exterior, vor condensa in aceasta zona (intre termoizolatie si peretele exterior). Pentru a contracara acest lucru, extrem de daunator oricum, dar "fatal" in cazul vatei minerale, se foloseste asa numita "bariera contra vaporilor", care este de fapt o folie de polietilena asezata la interiorul camerei, in fata termoizolatiei, in asa fel incat sa opreasca vaporii sa mai treaca dincolo de aceasta. In cazul vatei minerale, aceasta se gaseste de cumparat gata protejata, sub forma unor saltele de vata minerala imbracate in folie. Oricum, aceasta metoda rezolva problema condensului la interiorul peretilor, dar are dezavantajul ca opreste "respiratia" normala a casei.
      O alta cale, in principiu obligatorie, este asigurarea unei ventilatii conform normelor sanitare, care prezinta si avantajul reducerii umiditatii relative din interior. Daca ventilatia este si bine balansata, atunci presiunile aerului pe ambele fete ale anvelopei devin aproximativ egale. In aceste conditii chiar si un polistiren expandat de densitate redusa (<20 kg/mc) se comporta ca o bariera de vapori varitabila (in realitate PEX este un "intarzietor" de vapori care, in conditii ca cele de mai sus, isi amelioreaza comportarea, proprietate ce ii determina pe unii autori sa il denumeasca bariera de vapori "inteligenta"). Structurile executate cu ajutorul blocurilor din polistiren expandat exploateaza aceasta ultima proprietate. In plus, densitatea polistirenului expandat din blocuri este aproape dubla in raport cu cea a PEX "de fatada" cu efecte favorabile asupra micsorarii permeabilitatii si absorbtiei.
      Izolatia de interior se poate face cu polistiren expandat care are avantajele ca se executa relativ usor si repede; nu se pierde foarte mult din spatiul camerei si poate izola si tavanul. Deazavntajele acestuia sunt ca nu corecteaza eventualele inclinari ale peretilor, iar suprafata rezultata nu este foarte rezistenta (nu poate sustine de exemplu un tablou, caz in care este necesar un diblu foarte lung, care sa se sprijine in peretele de beton). In cazul izolarii cu rigips si vata minerala pricipalul dezavantaj este ca se pierde din spatiul camerei (cca 7-8 cm pentru fiecare perete izolat cu profil de 30 mm, vata minerala de 50 mm si placa de 12,5 mm). Dar compenseaza prin faptul se executa relativ usor si repede; se poate folosi si pentru tavan; corecteaza imperfectiunile de planeitate (verticalitate) ale peretilor; peretele este mai rezistent (chiar si doar in rigips se pot agata sarcini semnificative cu ajutorul diblurilor speciale) finisajul se aplica mai usor datorita placii de rigips.
      Dar suficient cu teoria... Speram ca aceste cateva sfaturi generale va vor fi de folos atunci cand va veti apuca de treaba. Si pentru a va face munca mai usoara, in viitor va vom prezenta si cele mai cunoscute produse folosite pentru izolatiile de interior.

Adauga un comentariu


4 Comentarii

ADY ADRYAN

25 decembrie, 17:58

salut.AM UN APARTAMENT CARE ARE 2 PERETI EXTERIORI SI ORIENTATI CATRE ZONA NORD SI MOBILA CARE EREA PUSA PE ACEI PERETI DUPA APROAPE O LUNA EREA PLINA DE MUCEGAI, .AS VREA SA IZOLEZ PE INTERIOR DAR IMI ESTE FRICA CA MUCEGAIU VA FI IN CONTINUARE APARTAMENTUL ESTE DIN CARAMIDA CE MATERIALE POT FOLOSI SI CE TIP DE POLISTIREN SA FOLOSESC PENTRU AFACE O IZOLATIE DE INTERIOR . PE EXTERIOR NU IMI ESTE PERMIS

Adrian Bucuresti

29 ianuarie, 16:12

Ai putea incerca sa construiesti-plachezi pe toti peretii exteriori cu caramida plina (pt o masa termica mai mare) pe care poti prinde ulterior un calorifer care va tine peretele cald si nu vei mai avea igrasie. Orice material izolator vei aplica va reflecta caldura spre interiorul camerei si va face peretele si mai rece deci vei avea si mai multa igrasie.

Adi Madvei

24 ianuarie, 11:46

Am un perete la dormitor pe care as dori sa il izolez. Prin exterior nu se poate izola deoarece in afara este o centrala electrica de cartier, iar spatiul de 10-15 cm dintre centrala si peretele dormitorului nu imi permite. Peretele deja s-a inegrit de igrasie si indiferent cate solutii de spalat si de sters peretii am folosit sau dezumidificatori, nu fac fata. As dori un sfat cu privire la ce materiale de izolat ar trebui sa folosesc. Am mai intrebat dar pana acum nimeni nu m-a lamurit pe deplin. Vreau un sfat de la profesionisti, adica ce materiale sa folosesc si, daca e vorba de polistiren, de care si cam ce grosime.

Cu stima, multumesc

ion ion

20 septembrie, 10:04

Daca vrei sa izolei pe interior , ma refer la pereti de Beton pentru ca celelalte materiale , caramida si BCA ul nu au nevoie de asa ceva , grosimea izolatiei trebuie sa aiba un randament termic cat al unui perete adica materialul folosit sa fie un nou perete interior cu un lamnda intre 0,35- 0,45 fara sa iei in consideratie peretele exterior .

Alte articole

Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
Austrotherm si grija pentru mediu Austrotherm si grija pentru mediu
Dezvaluiri despre piata polistirenului. Produse care pot induce in eroare Dezvaluiri despre piata polistirenului. Produse care pot induce in eroare
Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie
Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si  mai ales de ce alegem spuma poliuretanica? Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si mai ales de ce alegem spuma poliuretanica?
Cu ce material iti poti izola podul casei Cu ce material iti poti izola podul casei

Vezi mai multe articole