Saptamana trecuta am inceput sa va vorbim despre un obiect de interior care este din ce in ce mai des preferat de noi toti in locuinte: jaluzeaua. Mai usor de montat si intretinut comparativ cu clasicele draperii, jaluzelele pot transforma interiorul casei intr-un spatiu
intim si placut.
Cel mai vechi model de jaluzele, care, de altfel, poate fi creat chiar de dumneavoastra, este cel numit “roman”. Se ia pur si simplu o bucata de material, de preferinta din bumbac, careia I se ataseaza doua bucati de sfoara cu care se ruleaza storul atunci cand doriti sa il ridicati. Trebuie sa tineti cint de faptul ca acest tip de jaluzele nu pot fi folosite in spatii umede, cum ar fi interiorul baii sau al bucatariei. In schimb pot fi foarte usor spalate in masina de spalat, pentru ca acest tip de jaluzele are la baza materiale textile.
Jaluzelele verticale sunt foarte potrivite pentru ferestrele de dimensiuni mai mari. Se fabrica din diverse materiale, plastic, textile etc. Avantajul principal al acestora este ca in cazul in care se defecteaza sau se rupe unul dintre pliuri, poate fi inlocuit foarte usor, fara sa fie nevoie sa schimbati tot sistemul. Ele pot fi de dimensiunea ferestrei, sau chiar cat intreg peretele, pana la pamant. Dezavantajul este faptul ca unele dintre ele dau senzatia unui interior mai rece.
Jaluzelele plisate, dintr-o singura bucata, sunt indicate pentru interioarele in care este nevoie de o izolatie superioara. Acestea imita draperiile, si se croiesc dupa dimensiunea peretelui. Sunt destul de rezistente, doar partea de jos, care atinge podeaua, fiind predispusa sa se toceasca.
Jaluzelele din lemn sunt printre cele mai cautate. Facute din diverse tipuri de lemn, sunt mult mai potrivite pentru interiorul unei case decat cele din aluminiu sau plastic, de exemplu. Creeaza o senzatie mai accentuata de intimitate si caldura decat cele din materiale industriale. Este adevarat ca sunt si un pic mai greu de intretinut. Trebuie curatate regulat cu produse speciale pentru lemn, pentru ca, in timp, isi schimba culoarea sau se scorojesc. In plus, atunci cand cumparati sistemul asigurati-va ca partile lui componente pot fi achizitionate si schimbate separat, fara sa fie nevoie sa inlocuiti intreaga jaluzea.
Cele mai scumpe jaluzele din lemn, sunt cele “de fildes”, la care materialul este pictat intr-un alb care imita coltii elefantului. Dar daca va doriti un interior cu adevarat modern, in conformitate cu ultimele tendinte, trebuie sa stiti ca designerii recomanda acest tip de jaluzele.
Un lemn care nu se demodeaza niciodata este stejarul lustruit. Dar jaluzelele din acest material nu pot fi puse chiar in orice locuinta. Este absolut necesar sa poate fi asortate cu parchetul sau mobilierul din interiorul locuintei. Este un lemn cald, care in combinatie cu geamuri termopan cu tamplarie din lemn creeaza un efect desavarsit. La moda sunt jaluzelele care combina acest tip de lemn cu un lemn vopsit in culoarea graului sau cu stejar tuskan. Acesta este un lemn intr-o nuanta pronuntata de auriu-galben. Se potriveste perfect unui interior cu mobila in stil clasic si accesorii antice.
Artarul canadian este un alt tip de lemn folosit pentru fabricarea jaluzelelor, dar cunoscut in primul rand pentru obiectele de mobilier care se pot crea modelandu-l. Jaluzele din acest tip de artar dau interiorului un efect cu adevarat impresionant si potrivesc atat in casele traditionaliste, cat si in cele moderne.
Mai nou aparute sunt jaluzelele din bambus. Ceva mai scumpe si mai pretentioase decat cele din lemn clasic, nu se potrivesc oricarui interior. Sunt ideale pentru terase inchise sau pentru livinguri foarte spatioase, cu un mobilier din acelasi material.
Bineinteles mai exista clasicele jaluzele din materiale fabricate industrial sau din textile, la preturi mai mici decat cele din materiale naturale, dar efectul creat in interiorul locuintei dumneavoastra nu este la fel de placut. Oricum, alegerea jaluzelei potrivite este pana la urma o chestiune de gusturi, dar si de … portofel.
Comentarii
Nu exista comentarii.