La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar

31 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Clientii pot obtine mai intai preaprobarea financiara si apoi isi pot cauta locuinta dorita.
 
Madalina C. vrea sa-si cumpere o casa pe credit. Insa, dupa ce a vizionat primele apartamente, a constatat ca majoritatea proprietarilor stramba din nas cand aud ca trebuie sa astepte si cateva saptamani pana primesc OK-ul de la banca.
 
Exista insa si o alternativa pentru cei care vor sa plateasca proprietarul mai repede: creditele preaprobate. Ceea ce inseamna ca banca a aprobat deja imprumutul si ca toate documentele au fost depuse. Mai trebuie doar ca imobilul sa fie evaluat si ipoteca sa fie inregistrata.
 
Fara suspans
 
Avantajul: clientul nu se poate trezi in faza in care a achitat avansul pentru a semna precontractul de vanzare-cumparare al imobilului si primeste raspuns negativ de la banca.
 
Nici ca banca ii solicita acte pe care trebuie sa le obtina de la adminstratia financiara, aceasta insemnand, de cele mai multe ori, drumuri si timp petrecut la cozi. In plus, unele documente nu se elibereaza in aceeasi zi.
 
Preaprobarea dosarului se face la majoritatea bancilor numai in baza documentelor referitoare la veniturile celui care contracteaza creditul sau ale familiei acestuia.
 
Documente standard
 
Pentru a obtine preaprobarea dosarului de credit, clientul bancii trebuie sa aiba acte pentru a dovedi veniturile pe care le obtine: adeverinta de la firma la care lucreaza, copie dupa contractul de munca, copii dupa contractele de inchiriere sau participatii la societati pentru a dovedi castigurile din dividende.
 
Cei care doresc sa ia imprumutul de la BCR si solicita preaprobarea dosarului inainte de a gasi imobilul pe care doresc sa-l cumpere trebuie sa dovedeasca faptul ca au 10% din cat estimeaza ca va costa imobilul intr-un cont deschis la agentia BCR la care depun dosarul.
 
Vrafuri de acte la veniturile suplimentare
 
Cei care doresc ca banca sa le ia in considerare la calcularea imprumutului si alte venituri decat cele trecute pe cartea de munca se pot astepta ca institutia de credit de la care vor sa ia banii sa le ceara atat contractele in baza carora obtin respectivele venituri, cat si o serie de documente de la administratiile financiare.
 
De exemplu, in cazul veniturilor din chirii, banca va dori documente care sa ateste faptul ca acest contract a fost inregistrat, ca a fost platit impozitul pe veniturile obtinute din inchirierea imobilului in anul precedent si ce venituri s-au obtinut.
 
Prudenta si verificari
 
In acest fel, institutiile de credit incearca sa se puna la adapost de eventualele tentative ale clientilor de a declara castiguri pe care nu le obtin. Avand si documentele de la Fisc, specialistii bancii pot verifica daca veniturile inscrise in contract coincid cu cele pentru care au fost achitate impozitele.
 
Pe langa actele cerute inca din prima de ofiterul de credit din agentie, cei care dau OK-ul pentru preaprobarea dosarului mai pot pretinde o serie de acte. De exemplu: certificat de atestare fiscala de la administratia financiara pentru a vedea ca respectivul client nu are restante la plata darilor catre stat. 
 
Cat e valabila aprobarea
 
Clientii Raiffeisen sau Volksbank au la dispozitie 30 de zile pentru a gasi locuinta pe care doresc sa o cumpere. In schimb, clientii Emporiki Bank au la dispozitie sase luni. Daca nu gasesc imobilul pe care vor sa-l achizitioneze prin utilizarea creditului in 30 de zile, trebuie sa mai aduca inca o data adeverintele de venit.
 
Numai Volksbank percepe o taxa de analiza a dosarului in faza de preaprobare - circa 35 de euro. Celelalte banci percep taxe la acordarea imprumutului.
 
Odata obtinuta preaprobarea, clientul bancii urmeaza sa gaseasca locuinta, sa incheie precontractul de vanzare-cum-parare, sa solicite unui evaluator agreat de banca sa faca evaluarea respectivului imobil si sa le depuna impreuna cu adeverintele de cadastru si intabulare.
 
Odata ce dosarul contine si toate aceste acte, consilierii din agentie il trimit in comisia care aproba acest tip de imprumuturi pentru locuinte.
 

Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

4 Mituri despre ingrijirea hainelor – adevarat sau fals? 4 Mituri despre ingrijirea hainelor – adevarat sau fals?
impozitele impozitele
Romania exporta case in UE Romania exporta case in UE
Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar
Lotus Cismigiu - stil de viata contemporan in inima orasului vechi Lotus Cismigiu - stil de viata contemporan in inima orasului vechi
Vanzari doar cu certificat energetic Vanzari doar cu certificat energetic

Vezi mai multe articole