Bucuresti, capitala Romaniei, este cel mai mare oras, dar si centru industrial si comercial al tarii noastre. Conform Wikipedia.org, Bucurestiul este al cincilea oras ca si populatie din Europa, conform datelor demografice din anul 2016. Mai precis, primul loc este ocupat de Berlin, cu o populatie de 3.748.148 (date furnizate in anul 2018), Madrid 3.223.334 (2018), Roma cu o populatie de 2.856.133 (2018), Paris cu o populatie de 2140.526 (2018) si Bucuresti cu o populatie de 2.106.144. Este drept ca in timp datele clasamentului s-au mai schimbat, insa faptul ca Bucurestiul este un oras destul de aglomerat nu o contesta nimeni, sta drept dovada traficul auto.
Situat in sud-estul tarii, in locul in care acum cateva sute de ani se intindeau mandri Codrii Vlasiei, Municipiul Bucuresti ascunde unele din cele mai frumoase locuri si cladiri din tara noastra. Iata cateva dintre ele:
- Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale Casa Poporului | Palatul Parlamentului din Bucuresti este a 2-a cea mai mare cladire din lume. De asemenea, este si cea mai scumpa, dar si cea mai grea cladire construita vreodata.
- Studioul de la Buftea a fost inaugurat in anul 1950, iar la acea vreme era cel mai mare, dar si cel mai bine dotat Studio din S-E Europei.
- Primul drum din Bucuresti a fost Drumul de Lemn, denumirea vine de la faptul ca a fost pavat cu trunchiuri de copac. In prezent, Drumul de Lemn este Calea Victoriei, una din cele mai frumoase zone ale Bucurestiului.
- Parcul Cismigiu este cel mai vechi parc din Bucuresti, el a fost inaugurat in anul 1860.
Dupa cum bine stii, Municipiul Bucuresti este impartit in sase sectoare, iar fiecaruia dintre ele ii vom dedica un articol individual. Astazi vom incepe calatoria noastra si iti vom purta pasii virtual prin sectorul 2 al capitalei.
Situat in partea de nord-est a Bucurestiului, Sectorul 2 se invecineaza in vest cu Sectorul 1 si in est si sud-est cu Sectorul 3. Acesta are o suprafata de 32 km², din care o suprafata de 3,56 km² este dedicata spatiilor verzi. Populatia sectorului este de aproximativ 372.031 locuitori. Relieful sectorului este caracterizat printr-un relief plat de campie, acoperit odinioara de Codrii Vlasiei, dar si de culturi bogate de vita de vie. Sectorul este strabatut de raul Colentina (una din principalele artere de apa ale orasului). Istoria Sectorului 2 este strans legata de vatra veche a Bucurestiului, caci in zonele precum Fundeni, Pantelimon si Tei au fost gasite descoperiri arheologice care atesta existenta asezarilor umane din paleolitic.
Sectorul 2 este fruntas in ceea ce priveste lacasele de cult din Capitala. Ca sa iti faci o idee mai clara, din cele 88 de lacase de cult situate pe teritoriul Bucurestiului 58 se afla in acest sector. Multe dintre ele au fost ridicate de domnitorii, boierii sau negustorii de alta data. Spre exemplu: Manastirea Plumbuita este cel mai vechi lacas religios din aceasta zona, ea a fost construita in anul 1559.
Biserica Armeneasca
Asa cum iti spuneam si mai devreme singura apa curgatoare care strabate Sectorul 2 al capitalei este raul Colentina. Insa schema de amenajare a acestuia este compusa din 15 lacuri amplasate in cascada, prin urmare pe teritoriul sectorului 2 vom regasi lacurile: Tei, Plumbita, Fundeni si Pantelimon.
Iti spuneam mai devreme ca 3,56 km² din suprafata totala a Sectorului 2 sunt ocupati de spatii verzi, astfel in aceasta zona vei regasi 22 de parcuri, printre care si: Parcul National, Parcul Obor, Parcul Gradina Icoanei, Parcul Morarilor etc..
Cele mai importante cladiri din acest sector sunt:
- Muzeul Theodor Pallady - construit in anul 1760;
- Foisorul de Foc - construit in anul 1890;
- Casa Universitarilor - construita in anul 1866;
- Palatul Ghica - construit in anul 1822;
- Casa Lahovary - construita in anul 1885;
- Biserica Mantuleasa - construita in anul 1734;
- Cladirea C.N. Cantemir Voda - construita in anul 1932;
- Cladirea Scoala Centrala - construita in anul 1890;
- Halele Centrale Obor - construite in anul 1950;
- Spitalul Colentina - construit in anul 1864;
- Spitalul Fundeni - construit in anul 1959.
Foisorul de Foc
De-a lungul timpului in sectorul 2 al capitalei au locuit si numeroase personalitati, astfel ii amintim pe:
- Mihai Eminescu care a locuit in strada Sperantei;
- Ion Luca Caragiale care a locuit pe strada Pitar Mos nr.15;
- Generalul Ioan Odobescu a avut o mare proprietate in acest sector. Iar fiul acestuia, Alexandru Odobescu, a locuit pe actuala strada C.A.Rosetti.
- Alexandru Davila care a locuit pe Strada Icoanei (fosta strada General Lahovari).
- Dar si multi altii.
Zona Obor
In ceea ce priveste distractia si divertismentul in acest sector vom regasi:
- Teatrul Lucia Sturdza Bulandra-Sala Toma Caragiu;
- Teatrul de Vara;
- Circul Globus;
- Complexul Sportiv Lia Manoliu;
- Complexul Sportiv Dinamo;
- Muzeul Theodor Pallady;
- Muzeul Theodor Aman;
- Muzeul National al Pompierilor;
- Mega Mall;
- Veranda Mall;
- Arena Nationala;
- Hotel Caro;
- Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca;
- Complex Silva;
- Si multe, multe alte.
In ceea ce priveste spatiul de locuit. Conform Economica.ro, in sectorul 2 marii dezvoltatori sunt: spaniolii de la Hercesa, de exemplu, acestia vor livra pana in 2021, primele 800 de apartamente ale proiectului rezidential Vivenda Residencias. Un alt dezvoltator major din sectorul II a fost GTC, care a dezvoltat 908 apartamente in Rose Garden, proiect rezidential de langa Piata Obor. Un alt proiect mare din sectorul 2 e Doamna Ghica Plaza, dezvoltat de Romfelt Real Estate cu 616 apartamente in cel mai inalt bloc de locuinte din Bucuresti (24 de etaje).
Iti recomandam sa citesti si Cele mai bune zone de locuit in Bucuresti, din punct de vedere al indicelui calitate-pret unde vei regasi un top al zonelor din Bucuresti.
Surse de informare:
https://www.rasfoiesc.com/educatie/geografie/PROIECT-GEOGRAFIE-Potentialul-33.php
Comentarii
Nu exista comentarii.