La Prima Casa ar putea fi aplicate regulile falimentului personal - 11 Iunie 2009

11 iunie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toata lumea sta cu ochii pe programul Prima Casa, menit a mai dezgheta piata imobiliara, dar in lipsa normelor de aplicare programul ramane "imaterial". Ce se stie pana acum este ca avansul cerut de banca nu va putea depasi 5%, TVA-ul aplicat la valoarea apartamentului va fi de 5%, iar valoarea maxima garantata de stat de 60.000 de euro.
 
Prea putine calcule se fac in ceea ce priveste procentul riscului de nerambursare a creditelor din partea celor care intra in program. In prezent, cei care au credite ipotecare la banci si ajung intr-o astfel de situatie pot pierde casa si avansul achitat la inceput. In plus, pentru ca nu exista o lege a falimentului personal, banca mai calculeaza fostului proprietar o datorie rezultata din diferenta dintre valorea apartamentului valorificat la noile preturi ale pietei si valoarea creditului accesat initial.
 
Dat fiind faptul ca in cadrul programului Prima Casa banca nu pune ipoteca asupra imobilului, existand deja garantia de la stat, situatia devine similara invocarii falimentului personal, in cazul in care proprietarul nu mai poate plati ratele la banca. "Intr-o astfel de situatie, statul isi incheie socotelile cu banca prin plata garantiei, dupa care va ramane in proprietate cu imobilul. Si asa exista un fond locativ social foarte mic la nivel de tara", a spus Ionut Popescu, consilier al primului ministru.
 
Chiar daca din cele 20 de banci venite cu oferte vor fi alese cele cu dobanzile cele mai mici, exista riscul ca valoarea ratei lunare sa creasca in viitor. In prezent, dobanda Euribor (Euro Inter-bank Offered Rate), ce reprezinta dobanzile pentru imprumuturile in euro la care bancile participante in zona monetara UE isi acorda imprumuturi, este de 1,67% pe an. La aceasta se adauga marja bancii, ajungandu-se la o medie de 7-8% pentru creditele in euro. Cum valoarea Euribor este foarte mica, aceasta ar putea creste foarte usor in viitor, ca urmare a inflatiei, pana la circa 4-5%. Nu uitati si de riscul devalorizarii monedei nationale! "Sigur ca exista teoretic riscul cresterii dobanzii si riscul valutar, dar oricine ar trebui sa ia in calcul aceasta, pentru ca se poate ajunge de la o rata lunara de 380 la 440-450 euro", a mai spus Popescu.
 
Consilierul primului ministru a mai spus ca nu poate fi creat programul doar pentru casele nou construite, in ideea de a stimula efectiv constructiile, intrucat nu exista reguli de clasificare a unui imobil cat de vechi sau cat de nou este. In plus, exista orase in care nu s-a construit nici un ansamblu rezidential dupa Revolutie.
 
Sursa: Banii Nostri

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Chiriile cresc doar in Capitala Chiriile cresc doar in Capitala
Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO
"Profetul" Gary Shilling vede apartamentele de inchiriat ca cea mai sigura investitie imobiliara
Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta
Apartamentul vechi - garantie la creditul pentru o casa noua Apartamentul vechi - garantie la creditul pentru o casa noua
Preturi de lux pentru cocioabe Preturi de lux pentru cocioabe

Vezi mai multe articole