on

Leandrul: sfaturi de ingrijire si de inmultire

02 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In a doua jumatate a toamnei, din momentul in care temperatura scade tot mai mult, in special noaptea, detinatorii de plante incep sa aiba ca prioritate asigurarea unui loc ceva mai putin ostil pentru acestea, astfel incat sa se poata bucura de ele si in anul urmator. Desigur, primul gand poate fi acela ca numai plantele din ghivece trebuie tratate astfel, insa exista si plante care in perioadele din an cu temperaturi pozitive stau in pamant, insa in sezonul rece trebuie transplantate in ghivece si tinute in locuri ferite.

O astfel de planta este leandrul, ale carei origini mediteraneene o fac sensibila la vremea rece. Aceasta poate fi plantata cu succes si in Romania, insa cu o singura conditie, aceea ca la prima bruma sa fie mutata intr-un loc calduros. In rest, intretinerea acestui arbust nu necesita prea mult efort, iar satisfactia detinatorului va fi deplina, mai ales ca acesta ramane inflorit pe toata durata verii. Florile cel mai des intalnite sunt cele de culoare rosie, dar pot fi si roz, albe sau galbene, si elimina de multe ori un miros parfumat.

Ingrijirea leandrului

Speranta de a viata a unui leandru este destul de mare, astfel ca, bine ingrijit, poate depasi chiar 100 de ani! In conditiile unei clime precum cea din tara noastra, cea mai buna varianta de crestere a unui leandru este cea in ghiveci. Cum planta creste destul de mult, mai ales in primii ani, este necesara schimbarea suportului in fiecare an sau cel mult dupa doi ani, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte, dar si pentru reimprospatarea pamantului.

CITESTE SI: Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont

In cazul leandrilor plantati direct in gradina, la mutarea acestora in ghiveci si in interior, acestia trebuie luati cu balot de pamant pe radacini, cu mare grija.

Pamantul trebuie imbogatit cu ingrasaminte in fiecare primavara, dupa ce in prealabil a fost indepartat stratul de la suprafata, cel care isi va fi consumat deja proprietatile nutritive in timpul sezonului rece.

Pentru leandrii plantati direct in sol, este necesara alegerea unei zone bine drenate, iar acest aspect este valabil si pentru plantele din ghivece, ale caror vase trebuie sa fie inalte si care sa permita scurgerea apei. Udarea lor se face des, insa nu din abundenta, deoarece apa in exces produce stagnarea evolutiei plantei. In aceste conditii, plantele vor ramane inflorite din iunie pana in octombrie.

De retinut ca, pe timpul iernii, leandrii au nevoie nu doar de caldura, ci si de multa lumina naturala. In plus, udarea cu apa rece nu este indicata, deoarece poate produce un soc termic.

Inmultirea leandrului

Aceasta operatiune se face in doua moduri: prin butasi si marcotaj prin musuroire. Prima se realizeaza cel mai bine vara, prin taierea varfurilor semi-lemnificate, care apoi sunt puse in apa pentru a face radacini.

Marcotajul prin musuroire se realizeaza prin conducerea ca tufa a plantei-mama. La inceputul primaverii, tulpinile vor fi retezate la 10-20 cm si apoi musuroiti lastarii porniti in crestere. Marcotele vor fi detasate dupa 1-2 ani, in perioada repausului vegetativ. Taierea se va face prin lasarea unui cep de 3-5 cm pe planta-mama, pe care pot fi formati si alti lastari, nu inainte, insa, de un repaus pentu fortificare.

Pentru mai multe informatii legate de intretinerea leandrului pe timp de iarna si nu numai, te invitam sa te alaturi discutiei pe acest subiect inceputa pe Forumul Misiunea Casa: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/15479-Leandru-cum-il-protejam-iarna

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O oaza de liniste - veranda O oaza de liniste - veranda
Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural
Cum alegi masina de tuns gazonul? Cum alegi masina de tuns gazonul?
Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii
Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit
Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire

Vezi mai multe articole