on

Lemnul in constructii

13 mai, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poate fi oare lemnul o „companie“ agreabila? Sa analizam impreuna aceasta ipoteza, pentru a vedea avantajele optiunii pentru lemn.

Lemnul trebuie intretinut cu mare atentie... sau nu?

In general, avantajul utilizarii lemnului, valabil deopotriva pentru pardoseli, ferestre, usi si mobilier, rezida in faptul ca, atat micile reparatii, cat si deteriorarile mai serioase pot fi remediate relative simplu, cu indemanare si putin profesionalism. Daca va fi montat la exterior, lemnul nu trebuie neaparat impregnat cu substante chimice, pentru a putea rezista optim la intemperii. O astfel de protectie cu chimicale a elementelor din lemn, in scopul prevenirii unor deteriorari, e complet inutila!

Legislatia europeana din domeniul constructiilor consfinteste acest lucru inca de acum 20 ani, prin masurile preventive impuse chiar in cadrul reglementarilor de executie cu acest material. De exemplu, la extinderea unei case, supraetajarea celei existente sau chiar pentru copertine – toate realizate din lemn – trebuie avut grija ca acoperisul sa iasa sufficient in afara, in consola, mai ales pe latura expusa la capriciile vremii.

Daca doriti sa introduceti si culoarea in joc, aveti deplina libertate de actiune cu ajutorul variatelor sisteme de vopsire stratificata. In acest caz, noua structura de la suprafata materialului ii va influenta hotarator durabilitatea. Trebuie sa stiti ca suprafetele de lemn neprelucrate dupa taiere sunt excesiv de absorbante, preluand bine vopselele in stare lichida. Dar si suprafetele de lemn slefuit sunt un suport adecvat pentru aplicarea de vopsele in straturi.

Bine, dar lemnul arde!

Statisticile arata ca utilizarea predilecta a lemnului la modernizari nu sporeste riscul de producere a incendiilor. Iar in cazul unui incendiu survenit din diferite motive, calitatile naturale ale lemnului merita amintite: el arde cu o viteza de 0,7 mm/minut, dar restul sectiunii isi pastreaza intreaga capacitate portanta. In cursul cercetarilor stiintifice efectuate in acest sens, a fost demonstrat ca o fatada din lemn construita correct nu permite extinderea rapida a focului. Iar daca flacara iese prin fereastra, ea va afecta intotdeauna si fereastra situata deasupra, indiferent daca fatada e din lemn, zidarie sau metal.

Lemnul e fonoconductor...

Cei care considera protectia fonica un aspect important in cadrul lucrarilor de modernizare, nu trebuie sa renunte la lemn. Eventualele deficiente de antifonare nu sunt imputabile lemnului, ci unei executii incorecte a constructiei, acestea neavand nicio legatura cu materialele folosite. Astfel, atat extinderile cat si supraetajarile caselor cu ajutorul lemnului indeplinesc pe deplin normele obisnuite de protectie acustica pentru cladiri civile, uneori chiar si pe cele mai exigente, in special daca beneficiem de o proiectare si o executie corespunzatoare.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

eu

16 mai, 22:45

apa de sticla imbunatateste proprietatile lemnului ? ii prelungeste viata ? il face ignifug ?

Alte articole

Bucura-te de TERMORELAXARE folosind BCA Bucura-te de TERMORELAXARE folosind BCA
Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize
Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile
Ce trebuie sa stim despre caramida Ce trebuie sa stim despre caramida
Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
Fatade din sticla si aluminiu: solutii moderne pentru constructii moderne Fatade din sticla si aluminiu: solutii moderne pentru constructii moderne

Vezi mai multe articole