Lemnul lichid, materialul viitorului

06 ianuarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inventia apartine unei echipe de cercetatori de la Institutul de tehnologie chimica
lemnul lichid
lemnul lichid
lemnul lichid
lemnul lichid
 
 
Fraunhofer (ICT) din Pfinztal (Germania) si reprezinta o alternativa ecologica la  masele plastice obtinute din petrol. Substanta care sta la baza noului material denumit Arboform sau “lemnul lichid”este biodegradabila si se obtine prin combinarea celulozei, a plantelor industriale (canepa, in) si a ligninei.
 
Considerata pana acum un element rezidual, obtinut in cadrul procesului de fabricare a hartiei, lignina era folosita drept combustibil, dar in ultimii ani cercetarile au aratat ca este o substanta care ofera taria lemnului, capatand forma unor granule ce pot fi topite. Astfel s-a obtinut un material din care se poate fabrica aproape orice, de la mobilier, accesorii, jucarii, inlocuirea carcaselor din plastic pentru produsele electronice, recipiente alimentare de orice forma, pana la caroserii de masina.
 
Cercetatorul care a colaborat cu compania Tecnaro la realizarea acestui material, Emilia Regina-Inone din cadrul Institutului de Chimie Franhoefer, sustine ca Arboformul poate fi distrus si refolosit de zece ori, fara a fi afectate proprietatile mecanice ale materialului, precum rezistenta la foc si durabilitatea. Singurele dezavantaje pentru lemnul lichid ar putea fi greutatea sa, mult mai mare decat a plasticelor obisnuite, dar si pretul de fabricatie, aproape dublu fata de cel al polipropilenului, cel mai des intalnit material plastic.
 
Totusi, dincolo de efectele benefice asupra mediului, comparativ cu plasticul derivat din petrol, considerat cancerigen, lemnul lichid este un produs obtinut din substante naturale. Necesitatea de a gasi materiale de constructie biodegradabile a devenit o preocupare majora pentru specialistii din toata lumea, pentru ca deseurile din plastic au o perioada de descompunere cuprinsa intre 100 si 1000 de ani. Specialistii cred ca in curand Arboformul va fi materialul viitorului, utilizat in toate domeniile si apreciat la adevarata lui valoare.
 

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Ioan Alecu

07 februarie, 10:55

Arboform este o realizare deosebita. ca inventator, daca cautati la OSIM, am realizat cu uncolectiv de cercetatatori ,acum 25 ani, un material numit lemn sinteticn necesar inlocuiri bocaportilor construiti din lemne pentru uzul marin.
Pacat ca Romania nu foloseste inventivitatea cere se regasete in arhivele OSIM.
Acum am in constructie un convertor de energie neconventionala pentru realizarea conceptului european,Casa cu consum aproape * 0 * si pe care eu si colegi mei am propus Academiei Romane sa fie numit Casa Energetic Activa.
Pina in anul 2031 , cele aproximativ 140 de milioane de locuinte persoane fizice din Europa , trebuie sa aiba aceasta capacitate energetica, fapt care conduce la reducerea consu,ului de energie cu 40 la suta din totalul de energie produsa anuoal de Comunitatea Europeana. Sunt sigur ca Romania nu este interesta de aceasta, realizare.
Efect economic. Romanai cheltuieste in jur de 3-4 miliarde euro anuoal pentru mentinerea in functiune a sistemului energetic actuoal, adica suma necesara statului roman pentru obligatiile de protectie sociala.....imaginativa ca in maxim 15 ani, acesta suma ar fi obtinuta prin compensare cu costurile energetice care nu ar fi o povara pentru statul roman, prin faptul ca energie necesara locuintelor ar fi * O *.
inventator Alecu Ioan.
P.S. cautati la OSIM, brevetele si propunerele de brevet pe numele meu si a colegilor mei.

Alte articole

Intretinerea corecta a plantelor de apartament pe perioada iernii Intretinerea corecta a plantelor de apartament pe perioada iernii
Cum poti creste un lamai in casa Cum poti creste un lamai in casa
Cum sa-ti intretii anvelopele pe timp de vara Cum sa-ti intretii anvelopele pe timp de vara
Islanda, Australia, Scotia - 3 destinatii pentru o vara racoroasa Islanda, Australia, Scotia - 3 destinatii pentru o vara racoroasa
Plantele - sufletul casei Plantele - sufletul casei
Cum organizezi corect alimentele din frigider Cum organizezi corect alimentele din frigider

Vezi mai multe articole