Cat te costa sa construiesti o casa din lemn

Cat te costa sa construiesti o casa din lemn

08 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimii ani romanii au inceput sa isi indrepte atentia spre alte materiale de constructii decat cele clasice, cum ar fi betonul sau caramida. Lemnul urca in topul preferintelor, mai ales ca, la prima vedere, pare mai ieftin si mai usor de procurat decat alte produse.

Casele din lemn au intr-adevar o serie de avantaje, cum ar fi rezistenta, pretul, si, nu in ultimul rand aspectul si calitatile ecologice. In functie de structura lemnoasa aleasa, casa din lemn poate fi intr-adevar o solutie ceva mai ieftina. Totusi, aceasta regula nu se aplica intotdeauna. De exemplu, o casa din lemn masiv, din busteni, costa de multe ori chiar mai mult decat una din materiale de constructii clasice. In urmatoarele saptamani o sa va prezentam pe scurt care sunt principalele tipuri de case din lemn, iar la final vom incerca sa aflam care este cel mai bun raport calitate/pret.


Casa din lemn rotund, bustean, este cel mai scump tip de locuinta din acest material, dar si cel mai rezistent si estetic. Aspectul este cel care va limiteaza si alegerea amplasamentului unei astfel de case din lemn, care nu se preteaza, de exemplu, pentru o statiune de pe litoral. Aceste case se armonizeaza mai bine cu ambientul montan.
Casele din busteni prelucrati manual sunt concepute pe principiul zidariei autoportante. Peretii sunt alcatuiti din busteni suprapusi care se articuleaza printr-o imbinare speciala cunoscuta sub numele de "chertare de tip scandinav". Imbinarea etansa a bustenilor este asigurata si de un strat de spuma poliuretanica asezat in santul de imbinare. Planseele se se realizeaza din busteni fasonati si chertati la capete, intariti de lambriuri catre plafon si de grindaj si dusumele catre pardoseala. Intre straturile astfel formate de lambriuri si dusumele se va monta vata minerala pentru cresterea izolatiei fonice si termice dintre nivelele constructiei. Casele din lemn masiv rotund se acopera cu sarpante clasice, iar capriorii se pot realiza si din lemn rotund sectionat pe jumatate si pot fi vizibili in cazul mansardelor sau a spatiilor lasate deschise pana la coama casei.
 
Casele din lemn masiv sunt deosebit de rezistente ca structura, desi nu au piese metalice sau de alta natura pentru fixarea elementelor. Casele din lemn sunt foarte rezistente la cutremure fiind caracterizate de o elasticitate superioara care nu permite aparitia fisurilor in pereti. Acestia amortizeaza vibratiile si absorb undele seismice.
 
Peretii unei case din lemn ofera un grad mare de izolare termica; lemnul peretelui ia practic toate temperaturile, de la temperatura de confort de la interior la cea exterioara chiar pe o vreme deosebit de rece. Peretele va fi cald la interior si rece la exterior. Lemnul masiv de rasinoase sau conifere este foarte rezistent si ofera un grad de izolatie de 6 ori mai mare decat caramida si de 15 ori mai mare decat betonul. Peretii din lemn masiv au capacitatea de absorbi si retine umezeala excesiva din aer, la fel cum o pot ceda atmosferei din casa cand aerul devine uscat, comportandu-se ca un adevarat regulator al umiditatii aerului din interiorul casei. In plus, casele din lemn au capacitatea de a mentine un aer proaspat/filtrat biologic la interior; lemnul permite peretilor sa „respire”, filtrand totodata aerul prin structura sa.
 
Chiar daca ridicarea cladirii necesita o investitie ceva mai mare, aceasta se recupereaza atunci cand vine vorba de amenajari suplimentare. Casele din lemn masiv nu necesita finisaje si acoperiri la exterior si nici la interior.
Casele din lemn masiv pot avea cateva nivele, ajungand fara probleme la P + 2 + M, si se construiesc foarte repede. O casa din lemn de 100 – 120 metri patrati se poate monta/finaliza pe fundatia existenta in 12-14 zile. Fundatia unei astfel de case este obisnuita (fundatie din beton cu zidarie continua si placa), instalatiile electrice se fac prin grosimea peretilor (gaurirea acestora este asigurata de producator) iar instalatiile de incalzire si sanitare pot fi facute dupa dorinta clientului, fara conditii speciale (chiar cu incalzire cu sobe radiante sau semine).
 
Pretul caselor din lemn masiv este variabil in functie de grosimea peretilor, gradul de complexitate a proiectului (adica numarul de pereti interiori) si bineinteles de suprafata construita. Pretul orientativ al unei case din lemn de 120 – 150 mp. suprafata construita desfasurata poate fi intre 180 – 300 euro/mp, in functie de grosimea peretilor, care se alege tinandu-se cont de climatul zonei.
Saptamana aceasta am vorbit doar despre avantajele caselor din lemn masiv. Dar, ca orice structura, si casele din lemn masiv au dezavantajele lor. Despre ele vom vorbi in articolul urmator.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa eficienta energetic ca sistem constructiv Casa eficienta energetic ca sistem constructiv
Avantajele unei locuinte automatizate Avantajele unei locuinte automatizate
Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari
Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici
4 case mai mici decat locuinta ta 4 case mai mici decat locuinta ta
Constructii din materiale alternative: casa din caramizi de polipropilena Constructii din materiale alternative: casa din caramizi de polipropilena

Vezi mai multe articole