Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat: Certificatul energetic, un simplu act birocratic

17 ianuarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari), sustine ca certificarea energetica, act care ar putea deveni obligatoriu in cazul tranzactiilor cu apartamente, dar si cu cladiri nou construite, reprezinta ''un simplu act birocratic''.
 
”Certificarea este un simplu act birocratic. In schimb, campaniile de informare si de clasificare a blocurilor in mod transparent (similare cu celebra bulina rosie pentru riscul seismic) pot da rezultate mai bune si pot accelera procesul de termoizolare si imbunatatire a conditiilor de locuit.
 
Insa, impunerea de cheltuieli nejustificate la nivelul proprietarului, individual, nu duce decat la o atitudine de respingere din partea cetatenilor, care nu face decat sa diminueze impactul bunelor intentii prevazute in legislatia respectiva”, a apreciat presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, in numele celor peste 15.000 de asociatii membre, intr-un comunicat de presa.
 
Potrivit organizatiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) lucreaza la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanta energetica a cladirilor, urmand sa fie introduse sanctiuni pentru cei care nu au obtinut de la un auditor energetic acreditat documentul numit certificatul de performanta energetica al cladirii.
 
”Certificatul energetic arata consumul total de energie pe care il are un apartament, cumparatorul putand sa isi faca o idee despre cat ar putea plati la intretinere. Aplicarea Legii nr. 372/2005 si certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte in vederea vanzarii-cumpararii/inchirierii locuintelor se poate face numai dupa obtinerea acceptului tuturor partilor interesate”, se mai mentioneaza in comunicat.
 
In acest sens, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat solicita realizarea unui program de informare a proprietarilor cu privire la acest aspect, organizarea unor intalniri bilunare cu reprezentantii asociatiilor, stabilirea unui calendar de aplicare a legislatiei agreat de toate partile implicate, dar si discutarea problemelor aparute in derularea Programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.
 
”Am aflat de Hotararea Uniunii Notarilor Publici din Romania nr. 335/17.12.2010, care interpreteaza aplicarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, fara a forta pe cei ce vor sa incheie un contract de vanzare-cumparare sa dobandeasca un certificat energetic, atat timp cat acestia consimt in fata notarului public sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii”, se mai arata in document.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat
Paradoxul apartamentelor noi: De ce s-au construit locuinte atat de mari? Paradoxul apartamentelor noi: De ce s-au construit locuinte atat de mari?
Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009 Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009
Cum ne protejam in aceste vremuri tulburi?! Cum ne protejam in aceste vremuri tulburi?!
Sistemul unic de inregistrare Sistemul unic de inregistrare
Altex se alatura programului „Rabla pentru electrocasnice”, lansat de Ministerul Mediului Altex se alatura programului „Rabla pentru electrocasnice”, lansat de Ministerul Mediului

Vezi mai multe articole