Liniste si caldura pentru cateva sute de euro. Termopane.

06 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum va promiteam saptamana trecuta, atunci cand va vorbeam despre izolarea peretilor exteriori, revenim asupra subiectului economiei de energie, incercand sa aflam care sunt avantajele si dezavantajele reabilitarii termice a ferestrelor. Mai exact, merita sau nu merita sa aveti “termopane”. 
Tamplaria exterioara joaca un rol foarte important in reabilitarea termica deoarece prin
suprafetele vitrate se face cel mai mare transfer termic. Majoritatea cladirilor de locuit din Romania, construite inainte de 1990, sunt dotate cu ferestre de lemn, cu geam simplu, care nu ermetizeaza oricat de bine ar fi montate.
Spunem "termopane" si avem in minte ferestrele sau usile cu geamuri speciale -termo si fonoizolante-, montate in tamplarie din aluminiu sau PVC. Termopane se numesc, de fapt, doar cele doua folii de geam, despartie printr-o bagheta, avand intre ele nu un strat de aer, ci un gaz special.
Costa, intr-adevar, ceva mai mult, dar te scutesc de orice cheltuiala ulterioara, de intretinere. Preturile variaza intre 100 si 220 USD/mp, in functie de tamplaria aleasa, de deschidere si de alte accesorii.
Avantajele asa-zisului sistem termopan sunt mai ales: protectie termica indiferent de anotimp, asigura conditii speciale pentru ventilarea permanenta a incaperilor, reduce zgomotul, scade costurile pentru incalzire. In plus, rezista la foc si la substante chimice, nu mai necesita vopsire, pentru ca are tamplaria colorata din fabricatie. Ca atare, nu se cojeste, nu se decoloreaza la soare si nu favorizeaza formarea condensului.
Ferestrele cu tamplarie din PVC pot fi folosite in orice incapere - baie, bucatarie, camera de zi, dormitor sau pentru inchiderea balconului -, dar si pentru aproape orice deschidere, cu aproape orice forma.
In bucatarii - mai ales in cele de bloc -, se folosesc ferestre cu un singur canat, de forma patrata. Mai tot timpul, acestea raman intredeschise, in pozitie inclinata (oscilobatanta).
Si in dormitor, ferestrele cu tamplarie din aluminiu sau PVC sunt ideale, mai ales daca, pe pervaz, sunt asezate flori sau obiecte decorative, care sunt dificil de mutat, ori de cate ori se deschide geamul. Astfel, geamul poate fi inclinat, fara a deranja lucrurile de pe pervaz.
In cazul unei deschideri mari, se poate opta pentru ferestre avand unul dintre canaturi fix. Pe pervaz, in dreptul panoului imobil, pot fi asezate fotografii si bibelouri. De cele mai multe ori, ferestrele termopane sunt asociate cu sisteme de incalzit din aluminiu (calorifere) si cu jaluzele verticale sau orizontale.
Deseori, ferestrele sunt lasate fara nici un fel de perdele, dupa moda occidentala. Totusi, perdelele nu distoneaza cu acest tip de ferestre.
 
Pentru spatiile mai greu accesibile exista si ferestre glisante, cu cate un canat fix, dupa cum exista si usi glisante sau "armonica".
In exterior, profilurile tamplariei termopan din aluminiu sau PVC nu au planuri perfect orizontale, ci usor inclinate, pentru a permite scurgerea apei.
Fereastra termoizolanta standard pentru un apartament de bloc trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru un efect optim. Trebuie sa aiba minim trei camere de izolare, sa fie 
armate cu profil de otel zincat cu grosime de minim 1,5 mm, iar latimea minima a profilului este indicat sa fie de 58 mm. Atunci cand achizionati feroneria tineti cont ca aceasta sa reziste la 15000 cicluri inchis-deschis.
Cel mai indicat este geamul prevazut cu pelicula low-e si cu o grosime de minim 24 mm. Suplimentar, fereastra poate fi prevazuta cu un sistem de ventilare, a carui montare nu necesita nici o modificare a acesteia, in shimb asigura o aerare permanenta a atmosferei din incapere si previne formarea condensului si a mucegaiului.
Dezavantajul major al acestui tip de geam termopan este efectul pe care il are asupra unor plante. Cele mai sensibile, cum ar Violetele de Parma, nu trebuie asezate pe pervaz sau in apropierea ferestrei pentru ca, substanta cu care este tratata sticla va ataca frunzele plantei.
Oricum ar fi, daca va doriti o casa perfect izolata, prezenta ferestrelor cu rupere termica si fonica este absolut obligatorie.
 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curatatul ferestrelor Curatatul ferestrelor
"Planul" sticlei "termopan" "Planul" sticlei "termopan"
Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC
Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic
Tamplarie Aluminiu si PVC Tamplarie Aluminiu si PVC
Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan? Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan?

Vezi mai multe articole