Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur

18 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

"Cotidianul" a intrat in posesia listei imobilelor cu risc seismic de gradul I, II si III. Acestea includ aproape 100 de blocuri construite in anii \'60-\'70.
 
Situatie cutremuratoare in Capitala. Zeci de blocuri construite in jurul anilor \'60 au obtinut, in urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I. Ele se adauga la cele citeva sute de cladiri acu bulina", construite inainte de al Doilea Razboi Mondial. Insa daca situatia acestora din urma era de notorietate, starea blocurilor comuniste iese la iveala abia acum, cind municipalitatea a inceput sa centralizeze listele.
 
Cartiere intregi sint vulnerabile la cutremur. E vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe Soseaua Stefan cel Mare, Colentina-Masina de Piine, Calea Grivitei sau cele de linga Sala Palatului. Toate construite in anii \'60. Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul I este din 1963. Pe Soseaua Stefan cel Mare.
 
Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul II este din 1977 si are 17 etaje. Linga Cora, Pantelimon. In total, se string aproape 100 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de locuinte.
 
Rangul bulinelor
 
Daca miine ar avea loc un cutremur de 7 grade, toate cladirile cu risc seismic de gradul I (bulina rosie) s-ar putea prabusi, iar centrul istoric al orasului ar fi practic ras. aCladirile cu risc seismic ridicat, adica cele cu bulina, reprezinta pericol public", conform normelor de expertizare seismica a cladirilor ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pe al doilea loc, in ceea ce priveste apodiumul cladirilor subrede", se afla imobilele cu risc seismic de gradul II. Potrivit normelor tehnice de expertizare, ele necesita lucrari la infrastructura si mai putin la fundatie. Insa chiar si acestea sint in pericol sa se subrezeasca si sa treaca astfel in categoria superioara de risc.
 
Cele care au nevoie de mai putine reparatii sint cladirile cu risc seismic de gradul III. Ele necesita reconsolidari partiale ale infrastructurii. Autoritatile recunosc ca Bucurestiul este un oras vechi si subred. aSint destul de multe zone unde imobilele de locuinte au fost construite in anii \'70, pe fuga. In acea perioada conta cantitatea, si nu calitatea, de aceea se construiau locuinte intr-un ritm accelerat, insa de proasta calitate", a explicat Liviu Dobre, arhitectul adjunct din Primarie.
 
Un milion de locuinte sigure
 
* Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii \'70, conform statisticilor oficiale. Analistii in domeniu spun ca cele mai sigure locuinte, din punctul de vedere al riscului seismic, sint construite incepind cu anii \'80. aIn prezent, pot spune ca sint sigure in Romania si pot rezista unui cutremur de 8 grade pe scara Richter aproape un milion de locuinte, aflate in cladirile din orase", a declarat Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Numarul total al locuintelor din Romania este de aproape opt milioane.
 
Discount seismic
 
Preturile apartamentelor sint influentate decisiv de starea cladirii. Chiar daca cererea este mare, iar preturile au crescut masiv in ultimii ani, blocurile construite dupa 1977 sint mai cautate, iar preturile apartamentelor din acestea sint mai mari decit cele ale imobilelor ridicate inainte de marele cutremur. Pe de alta parte, cele mai mici preturi sint in cazul apartamentelor din cladirile cu bulina rosie. Ele sint, in general, ocolite de cumparatori, deoarece gradul de siguranta este scazut, iar incheierea unei asigurari reprezinta un proces dificil si, in multe cazuri, lipsit de reusita. Analistii de pe piata imobiliara au realizat chiar si clasificari ale imobilelor: blocurile cu bulina rosie, blocurile construite pina in 1977, cele construite intre 1977 si 1990 si blocurile construite dupa 1990. aDupa 1977 s-au imbunatatit normele de siguranta la constructii", spune Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Majoritatea clientilor cauta apartamente in blocuri noi, construite din beton si din caramida, nu din placi.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere 480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere
lei lei
Brico Depot da startul proiectelor de amenajare de vara Brico Depot da startul proiectelor de amenajare de vara
Boom imobiliar in Moldova, cu banii capsunarilor Boom imobiliar in Moldova, cu banii capsunarilor
Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar
Eficienta 2 in 1 si timp redus la jumatate - Rowenta Clean & Steam Eficienta 2 in 1 si timp redus la jumatate - Rowenta Clean & Steam

Vezi mai multe articole