Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi

14 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dintre acestea, doar 20 la suta se confirma
 
Neregulile financiare ale asociatiilor – extrem de greu de rezolvat
 
Sa puneti presedinta asociatiei sa jure ca va pune capat rautatilor, haosului si vrajitoriilor care le face asupra familiei mele”, cerea Primariei Sectorului 2, in iunie, o locatara. Doua luni mai tarziu, aceeasi doamna o reclama pe presedinta si voia ca salariatii Directiei Relatii Comunitare sa o oblige „sa nu mai practice magia neagra”.
 
O alta doamna, de pe strada Masina de Paine, isi reclama administratorul pe motiv ca opresete caldura si cere primariei sa pazeasca vanele de la subsol pe timp de noapte. Si in sectorul 4 al Capitalei, administratorii si presedintii de asociatii de proprietari sunt reclamati pe capete. Cele mai frecvente acuzatii care li se aduc sunt ca „au furat din banii blocul ca sa-si ia masini noi si sa-si puna termopane”, umfla intretinerea cu cheltuieli nejustificate sau isi iau comisioane de la diverse firme.
 
Sefii de bloc isi rezolva orice problema prin demisie
 
Potrivit statisticilor presedintelui Ligii Habitat Mihai Mereuta, „la nivelul intregii Capitale se primesc cam 200 de reclamatii pe zi, dintre care doar 20 la suta se confirma. Marea majoritate se refera comportamentul abuziv al presedintelui si administratorului datorat lipsei de comunicare”. La Primaria Sectorului 2, din aproximativ 900 de reclamatii primite in ultimele luni s-au confirmat aproape 700. Acestea se refereau fie la comportamentul abuziv al presedintilor, cenzorilor si administratorilor, fie la modul de intocmire a listelor de intretinere.
 
In general, vecinii se reclama intre ei in caz de inundatie sau pentru ca in unele apartamente se fac lucrari de reparatii fara autorizatie. Dar cestea sunt printre neregulile cel mai usor de constatat si sanctionat de catre inspectorii Serviciului de relatii cu asociatiile de proprietari. Cand e vorba, insa, de nereguli financiare, lucrurile se complica.
 
„Cand ne ducem - sau refuza sa prezinte actele, sau conducerea blocului a anuntat deja ca demisioneaza. Convoaca o adunare generala, se alege o noua conducere, iar celei noi nu-i putem imputa ce au facut cei vechi, asa ca faptele raman nesanctionate. In legislatie nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care refuza sa prezinte documentele solicitate pentru verificari”, ne-a explicat Dana Darjan, sefa Serviciului Relatii cu asociatiile de properietari din Primaria Sectorului 4.
 
Asociatiile de locatari – imune la legi
 
Atat reprezentantii primariilor care se ocupa de relatia cu asociatiile de proprietari cat si presedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuta, sustin ca noua legislatie privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este proasta, neclara si favorizeza abuzurile.
 
„Asociatiile de locatri nu mai sunt obligate sa se transforme in asociatii de proprietari, asa ca nu le sunt aplicabile prevederile Legii 230/2007 (a Asociatiilor de proprietari, n.n.). Practic acestea raman ale nimanui, iar cei care incalca legislatia nu pot fi sanctionati. Daca in lege se spune ca se poate solicita administratiilor publice locale sa faca controale finaciar-contabile, in normele de aplicare a legii se face vorbire de posibilitatea efectuarii de expertize contabile impreuna cu expertii contabili autorizati. In legislatie nu este prevazut termenul in care presedintii asociatiilor de proprietari trebuie sa raspunda la solicitarile scrise ale mebrilor asociatiilor, ceea ce genereaza abuzuri”, explica Elena Scurtu, director executiv in cadrul Primariei Sectorului 2.
 
Presedintele Ligii Habitat sustine ca, in relatia cu asociatiile de proprietari, pana si politisti de proximitate pot interveni cu greu. „Este nevoie de un ordin al ministrului in care sa se specifice care le sunt competentele. Acum, ei pot asista doar la sedintele adunarii generale si pot constata tulburari ale linistii si ordinii publice. A iesit o lege proasta care mai mult incurca lucrurile si da loc la abuzuri. Raspunderea este acum pasata intre primarii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul de stat in Constructii si Politie”.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009 2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009
Sticla Guardian Glass aduce mai multa lumina naturala, performanta si protectie solara in apartamentele Cloud 9 Residence Sticla Guardian Glass aduce mai multa lumina naturala, performanta si protectie solara in apartamentele Cloud 9 Residence
Tarife - Plata gazelor la kWh Tarife - Plata gazelor la kWh
Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori
Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice
Apartamente mai ieftine cu 35% Apartamente mai ieftine cu 35%

Vezi mai multe articole