Un grup de cercetatori din Statele Unite si din Israel sustin ca pamantenii si-ar putea reface modul de viata doar schimband arhitectura caselor.
Combinand arta de a creste copaci cu radacini aeriene si tehnica de a construi locuinte eficiente energetic se pot obtine case vii, care se hranesc cu resturile organice ale oamenilor care locuiesc in ele.
Secretul este folosirea ultimelor descoperiri din domeniul silviculturii, si anume aeroponica, metoda de a cultiva plante fara a avea la dispozitie un sol adecvat.
Suportul tehnic va fi oferit de cercetatorii de la Institutul din Massachusetts. Proiectul acestora prevede locuinte in forme circulare, propice impletirii radacinilor.
Fiecare casa va avea panouri solare si cate o minicentrala de producere si ardere a hidrogenului.
Un nou concept arhitectural propune construirea locuintelor la adapostul copacilor, in scopul reducerii consumurilor. Energia va fi asigurata de panouri solare si centrale minieoliene
Radacinile aeriene ale copacilor ar putea inveli cladirile, ferindu-le de cutremure si intemperii. Oamenii le-ar oferi arborilor hrana si apa necesare vietii.
Pamantenii isi pot reface modul de viata doar schimband arhitectura caselor, sustine un grup de cercetatori din Israel si Statele Unite. Combinand arta de a creste copaci cu radacini aeriene si tehnica de a construi locuinte eficiente energetic, se pot obtine case vii, care se hranesc cu resturile organice ale oamenilor ce locuiesc in ele.
Energie eoliana si solara
Incalzirea globala impinge omenirea spre solutii extreme. Arhitectii proiecteaza case in pesteri, pe jumatate ingropate in pamant sau plutitoare pe ape. Toate isi produc curentul electric necesar cu ajutorul panourilor solare, cu turbine eoliene sau folosind hidrogenul lichid. Scopul acestor eforturi este reducerea consumurilor de combustibili fosili, intrucat e
deja limpede ca folosirea acestora costa si polueaza prea mult.
Niciuna dintre noile locuinte nu se compara insa cu o cabana confortabila construita la marginea padurii. Tanjind dupa modul de viata al bunicilor, mai multi cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv considera ca prin plantarea unor arbori cu radacini aeriene langa o vila moderna din oras, in cel mult zece ani, se poate obtine o locuinta similara celor amplasate in mijlocul naturii.
Secretul este folosirea ultimelor descoperiri din domeniul silviculturii, si anume aeroponica, metoda de a cultiva plante fara a avea la dispozitie un sol adecvat. Cateva specii de cedru si stejar au fost adaptate pentru soluri pietroase si radacinile lor aeriene pot fi determinate sa inveleasca locuintele, oferindu-le astfel o protectie durabila.
Structuri mai rezistente decat zidurile
Profesorul Gordon Glaze, de la Universitatea din Tel Aviv, impreuna cu doi dintre asistentii sai, Yael Stav si Yaniv Naftaly, dar si cu mai multe generatii de studenti, au studiat timp de zece ani metodele prin care arborii de esenta tare ar putea creste pe soluri pietroase.
"Ideea de a inveli casele cu radacinile aeriene ale copacilor mi-a venit dupa ce unul dintre cedrii studiati in laboratorul de aeroponica a invelit cu radacinile sale o cutie de scule", isi aminteste Glaze. Containerul nu a fost deformat, intrucat radacinile au ramas suple si elastice, chiar daca arborii au acum mai bine de zece ani. Radacinile au creat o structura impletita care este mai rezistenta la intemperii decat zidurile construite de oameni.
Aeroponica si realizarile ei
Primele cercetari privind cresterea plantelor fara sol, cu radacinile in apa (hidroponica) sau in aer (aeroponica) au fost intreprinse de NASA, in scopul adaptarii plantelor pe navele spatiale.
Aparatele aeroponice sustin plantele cu radacinile suspendate in aer, oferindu-le un surplus de oxigen, care stimuleaza cresterea. Apa si substantele nutritive vin sub forma de vapori, fiind imprastiate printre radacini cu ajutorul unui spray.
Secretul aeroponicii este imprastierea solutiei apa/nutrient. Diametrul picaturilor trebuie sa fie cuprins intre 5 si 50 de microni. NASA a dezvoltat materiale speciale care nu permit depunerea de piatra pe varful spray-ului.
Dintre arborii testati aeroponic, cedrul rezista cel mai bine la umiditate, iar mirosul lui indeparteaza moliile. Lemnul de cedru a fost folosit la construirea Templului lui Solomon, intrucat inteleptii spuneau ca nu va putrezi si va rezista peste 1.000 de ani.
Apa menajera intretine copacul
Eficienta energetica nefiind un punct forte al cercetatorilor silvicultori, pentru partea tehnica a viitoarelor constructii a fost solicitat ajutorul unor specialisti in instalatii si termodinamica de la Massachusetts Institute of Technology.
Proiectul, numit Plantware, prevede ca locuintele viitorului sa aiba forme circulare, mai propice impletirii radacinilor. Toate resturile organice vor fi transformate in compost, iar dejectiile umane vor avea un circuit separat, urmand sa devina, dupa descompunere, ingrasaminte pentru copac.
Apa cu sapun sau detergent va fi complet filtrata inainte de a fi redata copacului, iar substantele chimice periculoase vor fi incinerate si vor fi incorporate in materiale de constructie.
Transfer minim de caldura
Fiecare casa va avea panouri solare si cate o minicentrala de producere si ardere a hidrogenului, care se va acumula prin descompunerea apei in zilele insorite si se va folosi drept combustibil cand cerul va fi innorat. In zonele cu sol fertil, care permite si cresterea unor radacini normale, copacul poate fi stimulat sa creasca inalt si solid, iar pe el se poate amplasa o retea de minieoliene, oferind un surplus de energie locuintei.
Conceptul presupune folosirea unei cantitati minime de curent electric pentru mentinerea unei temperaturi placute in interiorul casei. Zidurile elastice si rezistente la transferul de caldura vor fi dublate de stratul viu format din radacini, crengi si frunze, care vor feri casa de caldura excesiva a soarelui in timpul verii, dar si de crivatul din timpul iernii. Locuinta va "creste" impreuna cu familia, urmand sa ajunga la eficienta maxima cam dupa zece ani.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.