Locuintele cuplate in oglinda - o alternativa de luat in seama

07 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Case in oglinda...

Cum de cativa ani pretul terenurilor din Romania creste repede si sigur persoanele direct interesate au cautat diverse variante ce ar putea contrabalansa acesta tendinta paguboasa (pentru cei ce vor sa-si construiasca o locuinta pentru folosul personal). De pe urma cresterii preturilor in domeniul imobiliar profita insa agentiile imobiliare, marii dezvoltatori de proiecte de gen si firmele de constructii.
 
Solutii alternative
Au fost identificate diverse solutii pentru amortizarea costurilor exagerate de pe piata terenurilor. Mai mult sau mai putin avantajoase, estetice sau nu, toate acestea, prin
economia realizata duc la un cost final ceva mai scazut. O conditie importanta pentru a putea pune in aplicare proiectele de acest gen este asocierea a cel putin doi potentiali investitori. Acestia pot opta pentru construirea de locuinte insiruite, a unui imobil tip duplex sau a unor case in oglinda. Avantajele acestora pornesc de la economia in ceea ce priveste suprafata terenului, pot continua cu pretul redus al serviciilor de proiectare, cu valoarea de executie mai mica a unui acoperis, a unui perete comun si, acolo unde este cazul, a subsolului.
 
Pledoarie pentru casele cuplate in oglinda
Considerand varianta unui imobil alcatuit din doua apartamente in oglinda ca fiind cea mai avantajoasa (ca pret) vom descrie in continuare detaliile unei astfel de investitii. Sfatul nostru in acest caz este sa alegeti ca asociat un prieten foarte bun sau o ruda cu care va intelegeti foarte bine. Conditia aceasta este necesara deoarece veti imparti atat peretele despartitor dintre cele doua locuinte cat si acoperisul, si curtea interioara. Prin impartirea acestora faceti o importanta economie cu terenul, in functie de cat de mare doriti sa aveti curtea. O astfel de constructie se poate realiza si pe un teren ingust, respectandu-se normele urbanistice in vigoare. In ceea ce priveste pretul avantajos al unui astfel de proiect explicatia este urmatoarea: conceptia proiectului se face pentru o singura casa, cea de-a doua realizandu-se aproape identic, doar ca din perspectiva opusa. In final pretul proiectarii va fi ceva mai mare decat pentru o singura casa dar mult mai mic decat pentru doua imobile diferite. De altfel si nenumaratele autorizatii si avize pe care va trebui sa le obtineti (dupa ce veti achita si taxele aferente) vor costa mult mai putin decat pentru doua constructii distincte, fara a mai contabiliza si timpul pierdut pentru a le rezolva.
 
Sfaturi practice
Pentru a compensa lipsa ferestrelor exterioare din incaperile ce au zid comun cu locuinta alaturata, acolo unde este posibil suprafetele vitrate vor fi mai mari decat in mod normal. Recomandam o constructie pe structura din stalpi si grinzi din beton armat, cu zidarie din caramida eficienta; aceasta varianta ofera atat rezistanta cat si o buna izolare termica.
Pornind de la o limita inferioara de suprafata desfasurata de 160 mp si ajungand la 260 de mp se pot realiza urmatoarele: la parter - bucataria, o baie, livingul si un birou, iar la etaj se pot amenaja 3 dormitoare, una/doua bai si un dressing. O solutie din ce in ce mai practicata este mansardarea podului. Se castiga un spatiu (40-60 mp) ce poate fi transformat intr-un dormitor intim. Cele doua familii vor avea intrari, spatii tehnice si instalatii separate, fiind asigurata astfel o intimitate superioara celeia dintr-un bloc de locuinte.
 
Concluzii
Nu trebuie sa ne acuzati ca am fi partizani ai locuintelor cuplate. Nu sunt nicidecum varianta ideala de locuinta. Intimitatea acestora este relativa si abia se poate compara cu intimitatea dintr-o locuinta unifamiliala cu o curte mare, eventual cu gradina. Noi am oferit doar o solutie pentru cei ce nu-si permit sa-si construiasca singuri o casa intr-o zona civilizata, unde pretul terenului depaseste anumite limite. Nu recomandam asocierea a doi straini intr-o astfel de intreprindere insa, in cazul a doua familii cu relatii apropiate solutia poate functiona in mod ideal.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tapetul decorativ mai modern ca niciodata Tapetul decorativ mai modern ca niciodata
Parcul Herastrau Parcul Herastrau
Simplitatea avea culoarea cerului Simplitatea avea culoarea cerului
Muzeul Taranului Roman Muzeul Taranului Roman
Despre stilul baroc Despre stilul baroc
Confortul camerelor de camin Confortul camerelor de camin

Vezi mai multe articole