Locuintele micro-compacte

Locuintele micro-compacte

21 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spatiul vital = 7,08 m2

Casa micro compacta ( micro compact home, sau m-ch) este rezultatul unui proiect realizat sub conducerea Profesorului Richard Horden de la Universitatea Tehnica din Munchen, prin colaborare cu studenti de la Insitutul de Tehnologie din Tokyo. Atat inflenta japoneza, cat si cea nemteasca si-au pus amprenta asupra minusculei locuinte a carei arhitectura aminteste de casutele japoneze pentru ritualul ceaiului. Constructia acestei locuinte a beneficiat de tehnologie europeana, avand in componenta materiale prefabricate, reciclabile. Nascuta dintr-o filosofie de viata bazata pe limitarea inteventiei omului asupra naturii, structura acestei  micro locuinte aproape ca nu atinge solul.

Dimensiunea redusa ofera avantajul de a fi amplasata in aproape orice locatie,iar designul de calitate de care se bucura raspunde nevoilor  unui stil de viata modern. Este rezultatul simbiozei dintre arhitectura si design de produs iar pentru locatar aceasta locuinta poate constitui un etalon al valorilor personale, la fel ca si in cazul unui proprietar al unei masini moderne precum  BMW .
Chiar daca designerii au pornit de la premisa ca putin inseamna mai mult,  ne vine greu sa ne imaginam traiul in aceasta casuta facuta din aluminiu si lemn. Masurand 266cm x 266cm x 266 cm, avand inaltimea tavanului de 198 cm, latimea usii de la intrare de 60 cm si o greutate totala de 2,2 tone, locuinta dispune de doua paturi duble, fiecare avand 198cm x 107 cm. De asemenea, locuinta este dotata cu spatiu de depozitare, masa glisanta, masurand 105 cm x 65 cm, suficienta pentru a servi masa la cinci persoane, televizor plat in zona de living/dining, toaleta si cabina de dus, plus o zona pentru a usca rufele. Zona de bucatarie este dotata cu frigider, congelator, cuptor cu microunde, chiuveta, trei spatii pentru deseuri alimentare, dulapuri pentru depozitat, raft pentru tacamuri si spatiu pentru gatit.

Acestor elemente de interior li se adauga un  sistem de incalzire cu termostat, aer conditionat, si sistem de incalzire a apei, senzor de foc si de fum pentru preintampinarea incendiilor. La capitolul siguranta, locuinta  este asigurata prin geamuri solidificate, usa cu incuietoare dublu securizata, pereti, podea si tavan construiti din sase straturi de material, aproape imposibil de penetrat. De asemenea, exista optiunea achizitionarii unei alarme.
Producatorii s-au gandit si la problema intemperiilor, astfel ca locuinta are in componenta un strat gros hidrofug, aflat sub stratul de aluminiu, iar apei care curge pe acoperis i se asigura un circuit pentru a o indeparta.
Mico locuinta poate fi achizitionata direct de la proucatorul din Austria in termen de 8 - 10 saptamani, in schimbul unei sume care poate ajunge pana la 38.000 de euro. In pret sunt incluse toate amenajarile interioare dar sunt excluse cheltuielile de transport,  instalare, conectare la dependinte sau alte taxe care pot interveni.

Stilul estetic minimalist a devenit popular in zilele noaste, ca o reactie la stilul de viata dezordonat, influentat tot mai mult de dezvoltarea tehnologica . Minimalismul se regaseste in designul locuintei mico compacte, nu numai in ceea ce priveste decorarea interiorului, ci sta la baza intregului concept, avand ca premise impunerea unui stil de viata orientat pe renuntarea la tot ceea nu este necesar si crearea unui mediu care sa incurajeze lucrul si sa constituie un spatiu dedicat in egala masura muncii si traiului.
Odata cu cresterea pretului locuintelor si dezvolaterea aglomerarilor urbane, nevoia de locuinte mici si cu riscuri limitate devine evidenta. Acest tip de locuinta ofera tot ceea ce este necasar traiului, insa pe termen lung poate aparea nevoia tot mai mare de spatiu pentru depozitare. In tot cazul, locuinta micro compacta este excelenta pentru studentii aflati in cautare de gazduire pe termen scurt (de regula in Europa chiria pentru astfel de locuinte este in jur de 200 de euro pe luna), pentru cei care muncesc in timpul saptamanii departe de casa, sau chiar pentru adolescentii care doresc sa aiba un spatiu numai al lor si isi pot instala micro resedinta in spatele curtii.

Sursa poza: microcompacthome.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari
Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila
Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati
Generalitati despre casele din lemn Generalitati despre casele din lemn
Casa din lemn sau casa din caramida? Casa din lemn sau casa din caramida?
Locuinta bioclimatica Locuinta bioclimatica

Vezi mai multe articole