Apartamentele oferite spre inchiriere au fost pana de curand singurul segment cu evolutie pozitiva.Spatiile locative nou-construite din provincie beneficiaza de utilitati si mobilier si sunt cautate de managerii nerezidenti in localitate.
Studentii si cumparatorii potentiali de apartamente care au fost afectati de inasprirea normelor de creditare. Acestea au fost cele doua mari categorii de clienti care au sustinut piata chiriilor de la declansarea crizei economice si pana la sfarsitul anului trecut.
Acest puseu de crestere a trecut insa.
Agentii imobiliari din orasele cu peste 100.000 de locuitori indica, rand pe rand, scaderi generalizate ale preturilor de inchiriere.
Oferta mai mare decat cererea in Galati
In decembrie anul trecut, o garsoniera situata intr-un bloc construit inainte de 1989 se inchiria cu 200 de euro. Aceasta valoare a scazut de-a lungul primului trimestru din 2009 pana la 150 de euro.
Cu toate acestea, suma este mai mare decat cea inregistrata acum un an, in aprilie 2008. Loc de negociere inca mai exista, pentru ca tendinta pe piata chiriilor galatene este in continuare de scadere. Motivul principal este oferta ridicata in comparatie cu cererea de pe acest segment.
„Daca in perioada similara a anului trecut preturile erau in plina ascensiune datorita cererii care nu era acoperita de oferta si aveam un portofoliu de clienti in stand-by, anul acesta proprietarii se vad nevoiti sa scada la pret pentru a nu avea apartamentele goale”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener in cadrul Centrului de Investitii Imobiliare Galati (CII).
Echilibru in Suceava
Orasul din nordul Moldovei a cunoscut de la inceputul anului o serie de fluctuatii in privinta nivelului chiriilor. Tendinta generala este insa de scadere. „A fost putin mai multa aglomeratie dupa Paste, dar deja s-a linistit”, spune Mihai Olimpiu, administrator al agentiei imobiliare sucevene Imostar. In Suceava, chiriile sunt apropiate de cele din aprilie 2008, dar mai mici decat la sfarsitul anului trecut.
Comentarii
Nu exista comentarii.