on

Lucrari de amenajare ce pot fi executate in timpul sezonului rece

25 noiembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Temperaturile scazute din timpul sezonului rece, dar si nivelul ridicat de umiditate, ne fac sa ne indreptam atentia catre interiorul casei. In cazul in care nu ai reusit sa finalizezi toate lucrarile sau abia acum ai observat ca unele zone necesita imbunatatiri, trebuie sa stii ca vremea rece nu ar trebui sa fie o preocupare majora, atat timp cat respecti cateva reguli simple.

In functie de stadiul lucrarilor, vom regasi doua situatii care pot influenta in mod categoric lucrarile realizate la interior in sezonul rece, iar acestea sunt legate de functionarea sistemului de incalzire.

  1. Existenta unei surse de incalzire

Atat timp cat exista o sursa de incalzire continua ce poate mentine un regim de temperatura de 18-20°C, poti executa aproape orice tip de lucrare. In sezonul rece, problema lucrarilor la interior este data de continutul de apa din mortare si gleturi. In momentul in care ele vor fi aplicate, cantitatea de umiditate continuta va fi transferata catre aerul interior si va conduce la cresterea umiditatii interioare. Daca umiditatea nu este eliminata, ea va favoriza aparitia condensului, a mucegaiului si chiar a igrasiei. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, constructorii opteaza pentru utilizarea dezumidificatoarelor, care asigura extragerea umiditatii din aerul interior.

Iata cateva exemple de lucrari pe care le poti executa fara probleme in interiorul locuintei, daca este prezenta o sursa de incalzire.

Finisarea pardoselilor

Gresia si faianta poti fi montate in interior, fara probleme, daca temperatura nu coboara sub limita de 5 grade Celsius. Dezavantajul montarii placilor ceramice in interior, in timpul sezonul rece, este cauzat de timpul de uscare al adezivului. Din  acest motiv, lucrarile necesare renovarii vor dura mai mult. Pentru a evita aceasta problema se poate folosi un adeziv de tip R (cu uscare rapida).

Daca temperatura din interior nu este mai mica de 10 grade Celsius se poate monta si parchetul. Este insa necesar sa respecti recomandarile de montare. Pentru a putea fi montat, parchetul trebuie sa aiba o umiditate de maximum 20%. De asemenea, acesta trebuie “aclimatizat” cu conditiile din locuinta. De aceea, parchetul trebuie depozitat in camera unde va fi montat, cu cel putin 48 de ore inainte.

Majoritatea lucrarilor cu mortare si vopseluri pot fi facute de la 5°C, respectiv 10°C. La fel, pot fi executate diverse lucrari de izolare termica si de inchidere a suprafetelor cu placi de gipscarton.

2. Inexistenta unei surse de incalzire

Lucrarile de amenajare devin mai delicate in lipsa unui sistem de incalzire, iar aria acestora se va restrange. Totusi, exista situatii in care, pentru asigurarea unui minimum de caldura, pot fi utilizate surse de incalzire locale, provizorii. Caloriferele, aerotermele sau alte incalzitoare cu aer cald pot constitui surse de caldura care sa asigure un minimum de 5-10°C si care sa permita uscarea treptata a suprafetelor. Dar lucrul la temperaturi scazute este destul de incomod, iar astfel pot aparea inclusiv greseli de manopera, un risc suplimentar pe langa cele produse de aplicarea materialelor la temperaturi aflate la limita inferioara recomandata de producator.

Iata o parte din lucrarile pe care le poti executa fara probleme in interiorul locuintei, daca nu este prezenta nicio sursa de incalzire.

In conditii reduse de temperatura pot fi operate, fara probleme, demolari sau spargeri de pereti, fixarea diverselor cabluri si conductoare, fixarea dozelor, executarea structurilor metalice pentru gipscarton ori tavane false sau montarea izolatiei termice.

Dar nu iti recomandam sa aplici finisaje care necesita aclimatizarea la o anumita temperatura si umiditate. Spre exemplu, montarea parchetului laminat, parchetului masiv sau a fi diferitelor elemente decorative sensibile la temperatura si umiditate etc. Aplicarea vopselelor sau a lavabilei necesita anumite conditii de temperatura pentru uscare, daca acestea nu sunt respectate se poate ajunge in situatia in care un perete umed de la vopseaua decorativa sa produca mucegai inainte de a se usca. Finisajul va fi compromis, iar la finalul iernii se poate exfolia si pot aparea pete pe suprafetele respective.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative
Renovarea unei case afectata de umiditate – Procedura recomandata Renovarea unei case afectata de umiditate – Procedura recomandata
Placarea peste faianta si gresia existenta Placarea peste faianta si gresia existenta
Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017 Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017
Cum sa renovezi intr-o maniera ECO Cum sa renovezi intr-o maniera ECO
Izolarea unei case realizata din lemn si argila Izolarea unei case realizata din lemn si argila

Vezi mai multe articole