Lucrarile de mantuiala pun in pericol viata locatarilor

11 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele ANL, un sprijin pentru tinerii care nu-si pot cumpara o casa?
 
In ultima perioada, viata in locuintele ANL pentru tineri a ajuns sa fie considerata un sport extrem, punand in pericol viata locatarilor. Ultimul incident de acest fel s-a petrecut in cartierul ANL din zona Savinesti, municipiul Targu Jiu. Tencuiala de pe tavanul unei garsoniere s-a prabusit pe holul de la intrare din cauza executarii necorespunzatoare a lucrarilor. Mihaela Toropu, chiriasa garsonierei, se afla in casa impreuna cu fetita ei, in varsta de 10 ani. Incidentul s-a petrecut chiar inainte ca femeia sa intre din camera in hol. Tencuiala garsonierei a fost inlocuita pe banii primariei cu un tavan fals. In urma cu doi ani, si tencuiala tavanului din dormitorul aceleasi locuinte a cazut. De asemenea, in cartierul ANL din Onesti, judetul Bacau, o bucata din tavanul dormitorului s-a prabusit peste chiriasa, aceasta fiind ranita destul de grav.
Gandite ca un ajutor pentru tinerii care nu isi permit sa-si cumpere o casa, dar nici sa plateasca o chirie de 300-400 de euro intr-un apartament particular, locuintele au devenit un pericol din cauza lucrarilor facute de mantuiala.
Faptul ca numeroase familii de tineri aveau nevoie de locuinte, deci era o piata cu foarte mare cautare, a determinat autoritatile sa puna biciul pe constructori pentru a termina cartierele cat mai repede. Iar constructorii au fost obligati sa lucreze repede si, dupa cum s-a dovedit, prost, fara sa-i mai intereseze siguranta.
 
Nici o evidenta privind deficientele
 
Agentia Nationala pentru Locuinte nu a primit pana in prezent vreo reclamatie privind executia deficitara a apartamentelor destinate inchirierii pentru tineri. Mai mult, nu a fost reziliat contractul cu vreo firma de constructii implicata in realizarea acestor locuinte pe motivul unei proaste executii. Cel putin asa sustin responsabilii din cadrul ANL, care au mai precizat ca din partea consiliilor locale care administreaza blocurile respective nu s-au facut sesizari scrise in acest sens. Numai presa a sesizat, de-a lungul vremii, o serie de probleme.
 
Eventualele reclamatii ajung la consiliile locale
 
Desi in presa au fost prezentate cazurile unor locatari din blocurile construite prin ANL care reclamau fie ca le-a cazut tavanul in cap, fie ca finisajele sunt deficitare sau altele, se pare ca sesizarile s-au oprit la nivelul consiliilor locale care nu au transmis mai departe problemele semnalate. De asemenea, reprezentantii ANL cred ca cei care detineau cu chirie apartamentele respective nu au facut reclamatii scrise, ci doar verbale, urmand ca in perioada urmatoare sa se faca o verificare in acest sens. Oricum, eventualele reparatii din perioada de garantie de doi ani se fac pe cheltuiala exclusiva a constructorului.
Locuintele sunt construite de ANL pe terenurile puse la dispozitie de consiliile locale, care au obligatia viabilizarii (asigurarea utilitatilor). La finalizarea constructiei, imobilele sunt predate consiliilor locale, care le repartizeaza in baza listelor de prioritati, in baza punctajului obtinut de fiecare solicitant, in baza dosarului.
 
Remedierile, pe cheltuiala antreprenorului
 
Conform legii de infiintare si functionare a Agentiei Nationale pentru Locuinte, perioada de garantie incepe de la data semnarii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor si are o durata de 24 luni. Antreprenorul general are obligatia ca, in perioada de garantie, sa remedieze toate defectiunile care i-au fost notificate, pe cheltuiala sa, daca respectivele defecte au fost cauzate de: modul in care au fost proiectate lucrarile; utilizarea unor materiale, utilaje si echipamente sau lucrari existente in neconcordanta cu documentatia tehnica aprobata; neindeplinirea de catre antreprenorul general a oricareia dintre obligatiile sale referitoare la aceste lucrari. Daca defectiunile nu se datoreaza neglijentei sau lipsurilor antreprenorului general, lucrarile fiind executate de catre acesta conform prevederilor contractului, costul remedierilor va fi evaluat si platit de catre cel care le-a provocat.
 
10 ani responsabilitate pentru viciile ascunse ale constructiei
 
Perioada de valabilitate a garantiei de buna executie va fi prelungita in acord cu prelungirea duratei de realizare. Antreprenorul general raspunde, potrivit obligatiilor care ii revin, pentru viciile ascunse ale constructiei ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii si, dupa implinirea acestui termen, pe durata de existenta a constructiei pentru viciile structurii de rezistenta, urmare a nerespectarii normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii ei.
Dupa expirarea garantiei de 2 ani, ANL emite procesul-verbal de receptie finala si sunt consemnate deficientele evidentiate si remediate pe durata garantiei. Pentru toate procedeele de executie utilizate si operatiunile executate pe santier este direct raspunzator antreprenorul general, conform prevederilor si reglementarilor legii calitatii in constructii.
 
Inca 3600 de locuinte in acest an
 
De la infiintarea ANL, au fost receptionate 15.307 apartamente destinate inchirierii catre tineri. Mai exista, in diverse stadii de executie, 7218 unitati locative (apartamente cu una si doua camere), din care 3609 urmeaza sa fie finalizate in acest an.
Programul de constructii locuinte pentru tineri destinate inchirierii se adreseaza tinerilor cu varste de pana la 36 de ani care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Repartizarea locuintelor se face in limita fondului disponibil, luandu-se in considerare atat locuintele libere din fondul existent, cat si locuintele ce urmeaza a fi finalizate in cadrul unor obiective de investitii aprobate si cuprinse in programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
 
Bucuresti - 1400 de locuinte pentru tinerii sub 35 de ani
 
Din datele oficiale puse la dispozitie de primariile de sector, pe raza Capitalei exista la aceasta ora circa 1400 de apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte si destinate tinerilor cu varste sub 35 de ani. In numarul mentionat intra atat garsonierele, cat si apartamentele cu doua sau trei camere, ansamblul care detine suprematia fiind "Constantin Brancusi" din sectorul 6, cu 1120 de locuinte realizate si distribuite deja. Iata in continuare o statistica pe sectoare cu locuintele realizate deja si cu cele aflate inca in stadiu de amenajare:
- Sectorul 3
1. Sos. Garii Catelu nr. 70 B, Caminul 3 - cu 45 de locuinte, dintre care 16 garsoniere si 29 de apartamente cu doua camere; Caminul nr. 4 - cu 45 de locuinte - dintre care 16 garsoniere si 29 de apartamente cu doua camere -, ambele date in folosinta in 2004.
2. Aleea Cioplea nr. 3-5, Caminul 3 - cu 45 de apartamente, dintre care 18 garsoniere si 27 de apartamente cu doua camere; Caminul nr. 5 - cu 45 de apartamente, dintre care 18 garsoniere si 27 de apartamente cu doua camere -, ambele date in folosinta in 2002.
3. Aleea Cioplea nr. 4, Caminul nr. 4 - cu 50 de apartamente, dintre care 33 de garsoniere si 17 apartamente cu doua camere.
4. Aleea Von Humboldt nr. 3 - un bloc cu 69 de apartamente, dintre care 23 de garsoniere si 46 apartamente cu doua camere -, dat in folosinta in 2003.
- Sectorul 6
Cartierul "Constantin Brancusi", situat pe str. Valea Oltului 139-141. Pe asamblu, au fost date in folosinta in noiembrie 2005 1120 de locuinte, dintre care 710 garsoniere, 312 apartamente de 2 camere si 98 apartamente de 3 camere. Primaria s-a implicat in sistematizarea pe verticala a zonei A, respectiv canalizare, alimentare cu apa, curent, sistem rutier. Investitia s-a ridicat la 20,2 milioane RON.
La aceasta ora, in constructie se afla locuinte pentru tineri in sectoarele 2, 4 si 6.
- Sectorul 2
In zona Maior Bacila, patru blocuri cu 332 de unitati locative, amenajate pe o suprafata de 8080 metri patrati. Pana in prezent, blocul 1 a fost realizat pana la cota 0 si partial pana la planseul peste parter; blocul 2 nu a fost "atacat"; la blocurile 3 si 4, lucrarile au fost realizate pana la cota 0 si partial pana la planseul peste parter.
- Sectorul 4
Cartierul Tonitza, situat pe Sos. Oltenitei nr. 219, unde au fost rezervati 71.000 mp pentru construirea prin ANL a unui ansamblu de peste 704 spatii locuibile (apartamente si garsoniere). In prezent, aici exista un bloc de locuinte, in zona I, care se afla in situatia de punere in functiune. Imobilul cuprinde 24 de spatii de locuit, dintre care 10 garsoniere si 14 apartamente cu 2 camere. Conform datelor, ANL a alocat pentru construirea acestui bloc aproximativ 2.500.000 RON, iar contributia primariei pentru realizarea utilitatilor este de aproximativ 720.000 RON.
- Sectorul 6
Urmeaza sa se mai construiasca, tot in cartierul "Constantin Brancusi", inca 1000 de locuinte pentru tinerii sub 35 de ani, insa deocamdata termenul de predare nu se cunoaste.
 
Doua noi terenuri pentru constructia de locuinte
 
Consilierii generali au decis, recent, sa transmita doua terenuri din proprietatea publica a statului in cea a municipiului Bucuresti, la cererea Agentiei Nationale pentru Locuinte, care doreste sa ridice acolo blocuri. Unul dintre terenuri, cu o suprafata de 795 metri patrati, este situat pe str. Maximilian Popper nr. 30, sector 3. Cel de-al doilea teren este amplasat pe str. Virtutii nr. 22, sector 6, si are 1092 mp. ANL doreste sa construiasca acolo locuinte care vor fi vandute apoi beneficiarilor prin credit ipotecar.
 
Cluj - Chiriasii, in mijlocul disputelor dintre constructori si autoritati
 
La Cluj-Napoca, ridicarea blocurilor ANL a devenit o afacere politica in timpul guvernarii PSD. Compania "Napoca Constructii", condusa de consilierul local PSD Stefan Dimitriu, care este cea mai mare intreprindere de profil din Transilvania, a devenit campioana contractelor de acest fel. Compania "Napoca" a obtinut mai intai contractele de constructie pentru doua blocuri ANL din cartierul Manastur, chiar in perioada in care orasul era condus de rivalul grupului de la Cluj din PSD, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.
Blocurile respective au fost date in folosinta cu mare intarziere, deoarece autoritatile locale au refuzat mult timp sa plateasca racordarea celor doua blocuri la retelele de utilitati. Apoi, dupa mutarea primilor chiriasi, oamenii au afirmat ca apartamentele ar fi de fapt mai mici decat cele prevazute in planurile aprobate de ANL. Tot compania "Napoca" a castigat apoi contractul pentru construirea cartierului ANL din comuna Floresti, situata la cativa kilometri de Cluj-Napoca.
Cartierul Cetatea Fetei nu a putut sa fie construit in oras din cauza rivalitatii dintre administratia locala, controlata de PRM, si cea judeteana, condusa de PSD.
Termenele de predare a apartamentelor nu au fost respectate. Mai mult, companiile care trebuiau sa execute diferite lucrari nu s-au mai inteles intre ele. Astfel ca, din cauza unor planuri diferite, canalele din reteaua de canalizare situate pe traseul drumului de acces in cartier erau cu cateva zeci de centimetri mai inalte decat drumul propriu-zis, astfel ca soferii care vor sa se deplaseze in zona sunt nevoiti sa faca un adevarat slalom printre canale.
 
Galati- Mucegai si pereti spalati saptamanal cu clor
 
Galatiul are trei mici cvartale de blocuri ANL, unul pe soseaua de centura, altul langa Gara CFR, cel de-al treilea fiind in noul cartier de peste Siret, care ar urma sa uneasca Galatiul cu Braila, in toate locatiile ANL existand cate o "problema" iesita din comun.
 
Cvartal in noxele de la Sidex
 
Blocurile ANL de pe soseaua de centura sunt la periferia orasului, in apropierea combinatului siderurgic Mittal Steel si sunt invaluite de smogul emanat din combinat ori de cate ori canicula intrerupe circulatia verticala a curentilor de aer sau vantul bate de la vest la est. Primaria a asfaltat aleile, a rezolvat cu spatiile verzi si iluminatul, dar nu a facut mai nimic pentru transportul public, zona fiind izolata din acest punct de vedere. Din cele peste 600 de microbuze care efectueaza transportul public in sistem maxi-taxi la Galati, numai vreo 2-3 ajung in cvartalul ANL. Primaria a impus firmelor de maxi-taxi multe conditii in ceea ce priveste includerea in trasee si a unor zone periferice, mai putin profitabile, dar cvartalul ANL nu a mai interesat pe nimeni, nici pe primarul Dumitru Nicolae dupa ce momentul taierii panglicii a fost consumat.
 
Sute de apartamente "la cheie", nerepartizate cu anii
 
In cartierul de peste Siret, alta problema: sase blocuri ANL sunt finalizate, iar alte trei vor fi gata pana in toamna. Dar in nici unul dintre aceste blocuri nu se va muta prea curand vreo tanara familie, pentru simplul motiv ca cvartalul ANL nu este racordat la magistralele de apa si canalizare. Magistralele ar trebui trase pe o distanta de aproximativ 1,5 km, printr-o zona dintre cartier si malul Siretului, dar cum zona respectiva a fost inundata in iulie 2005, iar de atunci apele Siretului nu s-au retras, cvartalul ANL a ramas fara utilitati. In ultimele saptamani, noile viituri de pe Siret au crescut nivelul apelor in zona si chiar daca apele s-ar retrage ar trece mult timp pana terenul ar fi uscat in profunzime, pentru a fi excavat. Asa ca nu este exclus ca, in functie de evolutia situatiei hidrologice in bazinul Siretului, primele tinere familii sa se mute in cele 9 blocuri ANL in 2007, sau 2008, sau...
 
Mucegai din subsol pana in apartamente
 
La blocurile ANL din zona garii de calatori, ministrul Laszlo Borbely a avut in august 2005 o prima mare surpriza: a descoperit ca la blocul CF4, pregatit pentru predare, mucegaiul urca din subsol in apartamente, inainte ca locatarii sa se mute in apartamente. Cauza? Neglijenta edililor! In zona respectiva, panza freatica are un nivel foarte ridicat si umezeala s-a infiltrat in peretii subsolului de la CF4, dar si la celelalte blocuri. Borbely a avut cuvinte dure la adresa proiectantului, iar primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, i-a promis ministrului ca problema va fi rezolvata rapid, primaria alocand 18 miliarde pentru construirea unui sistem de drenare a panzei freatice. Este o operatiune care dureaza, iar locatarii au petrecut iarna in apartamentele cu peretii plini de mucegai, fiind nevoiti ca saptamanal sa spele peretii cu clor. In noiembrie, cand locatarii exasperati s-au adresat presei, o experta tehnica de la firma de constructii, care a venit la blocul CF4 sa analizeze situatia, a gasit o explicatie interesanta: mucegaiul apare pe pereti din cauza aburului de la prepararea hranei si a aburului scos pe gura de locatari!
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

camine camine
Centrul Capitalei - In Bucuresti, metrul patrat sare de 2.000 de euro Centrul Capitalei - In Bucuresti, metrul patrat sare de 2.000 de euro
Ariston Thermo: Verificarea tehnica periodica si revizia centralei termice, principalii pasi pentru eficientizarea consumului Ariston Thermo: Verificarea tehnica periodica si revizia centralei termice, principalii pasi pentru eficientizarea consumului
GROHE SPA la Milano Design Week castiga prestigiosul premiu ”Best of the Best Red Dot Award” GROHE SPA la Milano Design Week castiga prestigiosul premiu ”Best of the Best Red Dot Award”
Solutie anticriza: chirias in propria locuinta - 18 DECEMBRIE 2008 Solutie anticriza: chirias in propria locuinta - 18 DECEMBRIE 2008
Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009 Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009

Vezi mai multe articole