Iluminarea camerei - perdele si draperii...
O camera, oricat de frumos ar fi aranjata, nu este completa daca nu are si niste draperii care
sa-i scoata in evidenta arhitectura si culorile. Pe langa realizarea efectului estetic, draperiile au si scopuri practice: impiedica lumina sa patrunda in camera si ofera intimitate locatarilor, ferindu-i de priviri curioase.
Cum se alege o draperie?
In primul rand in functie de interiorul incaperii. Cu ajutorul lor se poate crea un contrast de culori sau fluiditate, in functie de dorinta fiecaruia. Daca alegeti ultima varianta, intotdeauna alegeti o nuanta mai inchisa decat cea in care sunt vopsiti peretii. In schimb se poate face un contrast de culoare intre draperie si perdea.
Draperiile viu colorate si lucioase sunt obositoare pentru ochi si nu sunt indicate, mai ales in dormitor.
Cele in doua tonuri de culoare, care sunt considerate foarte moderne, invioreaza cu adevarat o camera. Ele sunt realizate din doua tipuri de material; primul, cel de sus, atarna mai greu, dar este de o culoare mai deschisa ca sa nu creeze o atmosfera apasatoare, iar cel de jos are o textura vaporoasa si lasa sa treaca prin el lumina soarelui.
Draperiile care au singura culoare vor deveni mai deosebite daca vor fi tivuite pe margine cu un material de alta culoare. Prin adaugarea unui tiv mai lat, a unei mansete, draperiile vor capata un aer mai elegant. Aceeasi manseta poate fi atasata in partea superioara, pentru un efect mai puternic. Daca draperiile au dungi, manseta superioara trebuie sa aiba aceeasi culoare cu modelul pentru a da continuitate.
Alegerea materialului se face in functie de destinatia incaperilor si de tipul de mobilier. In dormitor se potriveste perfect o perdea vaporoasa, din voal, acoperita de o draperie de catifea sau dintr-un alt material “greu”. In camera de zi, tesaturile din materiale sintetice, cu gauri mari, care permit ca lumina sa treaca partial prin ele, sunt cele mai indicate. Nu
se recomanda draperii inflorate in camere mici, cu mobilier mult si cu pereti foarte decorati.
Daca locuiti intr-un apartament de bloc, perdelele se atarna cat mai sus, imediat sub tavan, pentru a crea senzatia ca acea camera este mai inalta si mai spatioasa. Daca sub fereastra este amplasat un calorifer, practic este ca draperia sa ajunga doar pana la pervaz, pentru ca, altfel, va opri caldura sa ajunga in toata incaperea. Este adevarat, pare mai frumos daca perdeaua curge pana la pamant. Daca preferati un astfel de aranjament, ridicati coltul de draperie din dreptul caloriferului si legati-l cu o panglica.
Oricum, draperiile foarte lungi, care matura podeaua, sunt potrivite intr-o incapere cu mobilier masiv.
Cand cumparati o draperie tineti cont de faptul ca ea trebuie sa fie de doua ori mai mare decat suprafata pe care doriti sa o acoperiti.Tesaturile imprimate necesita un plus de material deoarece desenul trebuie incadrat de fiecare parte a ferestrei, in raport cu aceasta. Se socoteste un plus de 50 cm pentru materialele cu desene mici si de 1 m pentru materialele cu desene mari.
In cazul tesaturilor groase este necesar sa se faca pliuri de 3 cm adancime, la 10 cm distanta.
In cazul tesaturilor groase este necesar sa se faca pliuri de 3 cm adancime, la 10 cm distanta.
Sistemul de prindere a perdelelor si draperiilor este ascuns de o galerie sau de un profil anume construit de circa 8 cm latime.
Pentru montarea lor se folosesc: galerii din lemn de tip clasic; bare metalice cu lungime reglabila; bare fixate in zidarie odata cu finisarea interioarelor, camuflate printr-un rebord; suporturi pe sina sau pe sina si carucioare.
Comentarii
Nu exista comentarii.